Strict Standards: Non-static method HirBlogManager::GetBlogNewsDetail() should not be called statically in /home/penzugy1/konnyuhitel.hu/lib/php/pagehandlers/pageListDetails.php on line 47
Adómentes pénzkivétel a vállalkozásból, avagy a Unit-linked adózása
Mennyi pénze lesz?

havi 10.000 Ft - 20 évig - 7,7 millió Ft
havi 20.000 Ft - 20 évig - 14,4 millió Ft
havi 30.000 Ft - 20 évig - 23,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 10 évig - 3,7 millió Ft
havi 40.000 Ft - 10 évig - 7,7 millió Ft

Keressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

Gondolatok a Pénzügy világából

Érthetően, tömören, színesen.

Adómentes pénzkivétel a vállalkozásból, avagy a Unit-linked adózása

2011.09.11.

Bevezető

Azzal a két ténnyel kezdeném, amely miatt úgy döntöttem, hogy mindenképpen megírom ezt a cikket:

  • Az egyik ok, hogy az interneten meglepő módon szinte lehetetlen találni olyan érthetően és mindenre kiterjedően megfogalmazott írásos anyagot, amely valóban gyakorlati szinten, illetve a cégvezetőkre, vállalkozókra kihegyezve mutatja be a befektetéssel kombinált életbiztosítások előnyeit.
  • A másik indok pedig, hogy jó magam is rengeteg vállalkozóval és cégvezetővel vagyok kapcsolatban, és szakmámból adódóan szívesen beszélgetek velük a céges pénzügyekről. Sajnálatos tapasztalatom szerint viszont nagyon sok vállalkozó (köztük sajnos olykor én is smiley) követii el ugyanazt a tipikus hibát:

A vállalkozása vagyonát és a saját vagyonát egyként kezeli. 

Ennek megfelelően minden bevételt visszaforgat cégébe, a nagyobb nyereség reményében, amivel még nem is lenne olyan nagy gond, ha ez a dolog nem vonna magával egy ennél súlyosabb következményt:

Nem áll rendelkezésére olyan szabadon felhasználható pénzösszeg hosszútávon, amelyet elkülönülten, védve kezel a vállalkozásától, és amely később a tényleges megélhetését fogja szolgálni.

Mert nem mondok azzal újdonságot, hogy mindannyian elsősorban azért alapítottunk céget és azért dolgozunk, hogy a megélhetésünket biztosítsuk, és az életszinvonalunkat folyamatosan növelhessük. Nem azért járunk be minden nap az irodába, és dolgozunk 10-16 órákat, hogy a pillanatnyi anyagi helyzetünk rendben legyen, hanem hogy a jövőnket, a családunk jövőjét is hosszútávon bebiztosítsuk.

Ez a hosszútáv jelenti a fő különbséget a pénz és vagyon között!

Nagyon nagyon sok vállakozó esik abba a hibába, hogy a cégét folyamatosan fejleszti, a bevétel ennek megfelelően szépen növekszik, azonban elfelejti, hogy ezt az egészet pontosan miért is csinálja. Nem épít személyes vagyont magának, nem képez tartalékot hosszú távra, hanem minden pénzt visszaforgat a "bizniszbe" így tulajdonképpen ő tartja el a cégét és nem pedig fordítva!

Hogyan építsek vagyont cégvezetőként?

A vagyonépítésnek, és a tényleges és hosszútávú nyereségesség elérésnek többféle módja van. Nagyon sokan vásárolnak vállalati pénzből ingatlant, aranyat, vagy akár tulajdonrészt más vállalatokban. Ezeknél a módszereknél azonban egy sokkal egyszerűbb és kézenfekvőbb megoldás is a rendelkezésére áll minden olyan cégtulajdonosnak, aki szeretné a vállalkozásából a lehető legnagyobb profitot kihozni.

A unit-linked életbiztosítás ugyanis cégként, vagy vállalkozóként megkötve, 2011-en is még mindig teljes mértékben adómentes juttatás! (Ha nem tudja pontosan mi is az a unit-linked, akkor erről ide kattintva részletesen olvashat: A befektetéssel kombinált életbiztosítás).

A unit-inked gyakorlatban egy folyamatos díjasmegtakarítási szerződés, jogilag viszont életbiztosításnak minősül, amelynek mi cégvezetők nagyon nagyon örülünk a következők miatt:

  • Béren kívüli juttatásként ugyanis 0%-os adóteher mellett és járulékfizetési kötelezettség nélkül építhetjük be saját magunk vagy dolgozóink bérköltségébe!
  • Ilyen formán a cégünk által évek alatt kitermelt adózatlan árbevételből építhetünk fel jelentős összegű személyes vagyont saját magunknak!
  • A fizetendő díj egy részét ráadásul költségként el tudjuk számolni, így gyakorlatilag a saját vagyonunkat szerepeltetjük költségként a vállalkozásunk felé!
  • A pénzkivétel ilyen formájából adódóan társasági adót is megtakaríthatunk, hiszen a megtakarításba fizetett pénz társasági adó mentes! Ráadásul a nyereségadó kifizetését is átütemezhetjók ezzel a módszerrel, így ha például az adott évben (egy jövőbeni pályázat, projekt vagy hitel miatt) szükség van a magas árbevételre, akkor a nyereségadó kifizetését akár évekkel is eltolhatjuk! 
  • Végül pedig, mivel jogilag életbiztosításról beszélünk, egy esetleg csőd esetén, a számlán lévő pénzösszeg, nem lesz végrehajtható, nem perelhető, nem legfoglalható, ahhoz tehát rajtunk kívól senki sem férhet hozzá!

túl szép hogy igaz legyen?

A fenti felsorolást olvasva a többségnek az a kijelentés fogalmazódik meg a fejében, hogy ez túl szép hogy igaz legyen. Az éremnek mint mindig, most is két oldala van, azonban a negatív tulajdonságok szerencsére olyan elenyészőek, hogy nem képesek  lényegesen rontani a unit-linked alapú céges megtakarítások nagyszerűségén.

Pontosan ezért nem is írok többet az adómentes befizetésről, hanem inkább nézzük meg egy ennél érdekesebb esetet, mégpedig az évek során felhalmozott adózatlan pénz kivételének a lehetőségét:

Vállalkozói pénzkivét a unit-linked segítségével

A cégként megkötött és fizetett unit-linked megtakarítás alapvetően egy "whole-life" azaz egy élethosszig tartó szerződés, azonban ez nem jelenti azt, hogy csak életünk végén jutunk hozzá a vállalkozásból kimenekített pénzösszeghez. wink

A tervezett pénzkivétel időpontjában a biztosítás szerződőjét a vállalkozásról saját magunkra kell módosítani, már amennyiben mi szeretnénk rendelkezni a pénzzel és nem a cégünkre fordítjuk. (A cégünkbe visszaforgatott pénz ugyanis teljes mértékben adómentes, hiszen ilyenkor nem keletkezik jövedelem!)

A megtakarításból saját célrakivett tőke jogilag kamatjövedelemnek számít ezért a 2011-ben aktuális jogszabályok szerint 3 féle adó terheli:

  • kamatadó: (8% vagy 16%)
  • SZJA: 16%
  • és EHO: 27%

Ezt a három számot azonban az alábbi okok miatt TILOS ÖSSZEADNI:

A kamatadó kizárólag a megtakarításon elért hozamra vonatkozik, és 10 év után nem kell fizetni! Mértéke, amennyiben a hozzáférés az 5. év után történik már csak a fele azaz 8%, a 10. év után pedig már 0%!

A személyi jövedelem adó és az egészségügyi hozzájárulás mértéke a pedig JELENLEGI jogszabályok szerint ennyi, az a későbbiekben még változhat. (Az EHO eltörlése pedig 2010 óta napirenden van). Az szja törvények és adókulcsok a folyamatosan változnak, így ezekkel a jelenlegi értékekkel felesleges jövőbeni számításokat végezni.

De hogy mégis maradjunk a számoknál, a jelenleg hatályos adók és járulékok levonása után, a munkáltató (azaz általunk) fizetett:

  • 100 Ft munkabérből 32 Ft-ot kapunk meg,
  • 100 Ft osztalékból 44 ft-ot költhetünk el, míg
  • 100 Ft unit-linked megtakarításba fizetett összegből 57 ft-ot használhatunk fel!

Ráadásul unit-linked esetében arra is van lehetőség, hogy a befizetett pénzt 0%-os adóteher mellett vegyük ki a megtakarításból!:

A 43%-os adóterhet 0%-ra csökkenthetjük, ha a 10.év eltelte után bármikor díjmentesítjük a szerződést (nem fizetünk bele többet), valamint átírjuk azt a cégről saját nevünkre, és várunk néhány évet amíg a megtakarítás hozamai teljesen kiegyenlítik az akkori adóterhek mértékét!

példaszámítás, avagy hogy néz ki ez a gyakorlatban? 

Ön úgy dönt, hogy szeretné vállalkozásából a legtöbb pénzt kivenni, és valóban stabil nyereséget kíván elérni, ezért a céges bevételből havi 30.000 Ft-ot egy unit-linked megtakarításba fizet be. A szerződést élethosszig köti meg, a havi díjat pedig  0% adóteher melett költségként elszámolja! Ezen felül 4%-os éves értékkövetést választ annak érdekében, hogy a befizetett pénzt valóban értéken tartsa. A vállalkozása dinamikusan fejldődik, így az 5.évtől már 60.000 Ft-ot, a 10.évtől pedig már 90.000 Ft-ot menekít ki vállalkozásából. A 15. évben díjmentesíti a szerződését átírja a biztosítást a saját nevére, és a pénzt bent hagyja még 5 évig, hogy a hozamok kitermeljék az adóterhet.

A 20 év alatt (amelyből 5 év már fizetés nélkül telt el) így Önnek összesen 20 millió forint tőkéje gyűlt össze vállakozása adózatlan pénzéből! Ez Önnek átlagban 55.000 ft-jába került havonta, amely éppen hogy meghaladja egy minimálbéres alkalmazott bérköltségének a felét!

A unit-linked adózását a különböző esetekben az alábbi táblázat mutatja be:

ki a szerződő? mi történik? mit kell fizetni?
cég rendszeres díjfizetés adómentes személyi ráfordítás, költségként elszámolható
CÉG eseti díjfizetés elhatárolás nélkül elköltségelhető
CÉG teljes vagy részleges visszavásárlás pénzügyi műveletek egyéb bevétele keletkezik. Az erre vonatkozó társasági adó halasztva kerül megfizetésre.
CÉG biztosítási esemény a szolgáltatási összeg adómentesen kifizetésre kerül a kedvezményezett részére.
eva-s cég teljes vagy részleges visszavásárlás bevételnek minősül, 30% EVA + iparűzési adófizetés keletkezik
cég magánszemély lesz a szerződő sem a cégnél sem a magánszemélnyél nem keletkezik adóügyi vonzata!
cégtől átvett magánszemély teljes vagy részleges visszavásárlás egyéb jövedelem és SZJA + EHO fizetési kötelezettség keletkezik

konklúzió

A fentiekből világosan látszik, hogy a hosszútávú vagyonteremtés, és az adómentes pénzkivonás legkedvzeőbb módja a cégként megkötött unit-linked megtakarítás. Sem az osztalék, sem pedig a munkabér nem képes ugyanis ilyen kedvező feltételek mellett pénzkivétet biztosítani a vállalati kasszából!

Ha tehát Ön vállalkozó vagy cégtulajdonos és szeretne jelentős összegű valamint elkülönítetten védett vagyont felépíteni saját magának, akkor innentől kezdve a kérdés nem az, hogy szüksége van-e vállalati megtakarításra, hanem hogy jelenleg mekkora összeggel tudja azt biztonságban elindítani?....


Tetszett az írás?
Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »