Strict Standards: Non-static method HirBlogManager::GetBlogNewsDetail() should not be called statically in /home/penzugy1/konnyuhitel.hu/lib/php/pagehandlers/pageListDetails.php on line 47
Devizahitel végtörlesztés - A legfontosabb kérdések
IDÉZET

"Ne azt tedd félre a megtakarításodba,
ami megmarad a költéseid után,
hanem költsd azt, ami megmarad
a megtakarításaid után."

- Warren Buffet

Keressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

Gondolatok a Pénzügy világából

Érthetően, tömören, színesen.

Devizahitel végtörlesztés - A legfontosabb kérdések

2011.10.04.

Az elmúlt egy hét szinte minden gazdasági híreket közlő médiánál ugyanarról szólt. A kedvezményes végtörlesztést lehetővé tevő törvényt elfogadták, ennek következtében lehetőség nyílt rögzített árfolyamon átváltani devizahitelünket. Azonban rengeteg kétely merül fel nem csak az emberekben, hanem bennünk is, pedig az érdeklődés tömeges.

Mit mond ki a végtörlesztési törvény?

Azt, hogy a devizában felvett lakáscélú vagy szabadfelhasználású jelzálog hitelüket az ügyfelek rögzített árfolyamon kedvezményesen végtörleszthetik. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ügyfél bejelenti jelenlegi bankjánál a végtörlesztési szándékát legkésőbb 2011 december 31-ig, akkor 60 nap áll az ügyfél és a bank rendelkezésére, hogy megtakarításból, vagy meglévő illetve idegen bank forinthiteléből kívánja-e a kedvezményes átváltást véghez vinni. A törvény pedig 2012 áprilisában hatályát veszti.

Megéri egyáltalán kiváltani a devizahitelemet kedvezményesen?

Ez attól függ!. Mivel a bankok kissé elkezdték túlárazni forint hiteleiket, így az a nyereség, amit a 180 Ft-os CHF és 250 Ft-os EUR kedvezményes végtörlesztés esetén szereznénk, ugyanolyan törlesztő részletet vagy akár magasabbat is jelentene, mint a devizahitel esetén. Magyarán a törlesztő részletek hasonló szinten beragadhatnak. Így gyakorlatilag minden a futamidőn múlik. Minél közelebb vagyunk a futamidő végéhez, annál jobban megéri a végtörlesztés(még magasabb forint törlesztővel is), mivel az így kapott végtörlesztési árfolyamnyereséggel jelentősen olcsóbban szabadulunk hitelünktől, annak tükrében, hogy az árfolyamok aligha buknak alá a közeljövőben a törvényi átváltási szinthez képest.

Melyik bank lenne jó nekem, aki megfelelő végtörlesztési forinthitelt ad?

Jelenleg még egyik bank sem állt elő kiemelkedően a végtörlesztéssel kapcsolatos termékkel. Erre akár több hétre is szükségük lehet. Jelen pillanatban csak az látszik, hogy a bankok folyamatosan elkezdtek kamatot emelni az átváltást illetően. Ez jellemzően 13% és a feletti THM konstrukciót jelent, ugyanakkor még mindig vannak a piacon akik 11% körül adnának, mint pl. az Unicredit Bank. Van viszont olyan bank, mint az MKB aki piacvezető forint hitel konstrukcióját visszavonta. Idők kérdése talán, és találni lehet majd végtörlesztési konstrukciót. Egyes bankok, mint az Erste, saját ügyfeleik számára felajánlják a végtörlesztési lehetőséget, többnyire olyan adósnak, aki önerőből képes visszafizetni a hitelt.

Miért kezdték el a kamatemelést a bankok?

Mert a kereslet élénkülésére számítanak, ami egy természetes közgazdaságtani reakció. Valamint egyes bankok ezzel nyíltan felvállalják, hogy nem kívánják magukhoz az ügyfeleket, úgy látszik, nem kívánnak egymással versenyezni. Illetve a kamatok emelésével próbálják majd csökkenteni az átváltásból származó veszteségeiket. Szükség van továbbá nagy számú Forint forrásra, amit egyes bankok még képtelenek előteremteni, erre szintén hetek kellenek.

Miért nem tesz az állam valamit?

Az MNB már folyamatosan várja a jelentést a bankoktól a végtörlesztési nyilatkozatokkal kapcsolatban, a PSZÁF pedig igyekszik próbavásárlásokkal kiszűrni a bankok magatartását. A kamatemelések miatt Rogán Antal is felemelte hangját a parlamentben. Szerinte ugyanis kartell gyanús magatartásra utal az, ahogy a bankok szinte egy időben, egyszerre emeltek kamatot. A kabinet körül az is kezd körvonalazódni, hogy maga a törvény nagyjából az adósok tizedét fogja cselekvően érinteni, mivel a törvény előtt semmilyen komolyabb pénzügyi számításba nem kezdtek bele.

Mi van akkor, ha kivárok a végtörlesztést illetően?

Még nem jósolható meg az pontosan, hogy az árfolyamok milyen irányba mozdulnak majd el egy esetleges tömeges végtörlesztésnél. Mindenesetre a forint részben a bejelentésnek, részben a görög csődhelyzetnek köszönhetően drasztikusan gyengült, illetve a banki részvények zuhanórepülésbe kezdtek. Nem tudni még azt sem, hogy az erőiket a Bankszövetségnél egyesítő bankok milyen eredményeket érnek el majd az Alkotmánybíróságnál. Az viszont várható lesz, hogy az EU keményen neki mehet az államnak a végtörlesztés miatt. Természetesen ne feledkezzünk meg az autóhitelt és személyi kölcsön devizában törlesztő ügyfelekről sem, akiknek egy erőteljesebb forintgyengülés komoly károkkal járhat.

Mit érdemes akkor tennem, ha CHF vagy EUR hitelem van?

Látogasson vissza honlapunkra, ahol folyamatosan frissülő, a főbb híreket összefoglaló bejegyzéseket olvashat tőlünk! Így amikor ezek a kételyek kitisztultak, hamarosan elkészólő végtörlesztési kalkulátorunk segítségével tájékozódhat arról, hogy megéri-e majd Önnek alkalmazni a kedvezményes végtörlesztést! Tanácsadóink természetesen ezúttal is készséggel és díjmentesen állnak majd az Ön rendelkezésére!


Tetszett az írás?
Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »