Mennyi pénze lesz?

havi 10.000 Ft - 20 évig - 7,7 millió Ft
havi 20.000 Ft - 20 évig - 14,4 millió Ft
havi 30.000 Ft - 20 évig - 23,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 10 évig - 3,7 millió Ft
havi 40.000 Ft - 10 évig - 7,7 millió Ft

Keressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!Megtakarítások Összehasonlítása

Utolsó frissítés: 2017-11-23

megtakarítások összehasonlítása Melyik a legjobb megtakarítási forma?Megtakarítás kalkulátor 2018A megfelelő megtakarítás kiválasztásaMegtakarítások összehasonlításaBankszámla és banki lekötésLakáskassza vagy LakástakarékpénztárTBSZ-Tartós Befekteési Számla és NYESZ-Nyugdíj Előtakarékossági SzámlaÖnkéntes nyugdíjpénztárUnit-linked alapú megtakarításokMikor érdemes elkezdeni a megtakarítást?Mitől függ az elérhető hozam?Mekkora összeget rakjak fére havonta?

melyik a legjobb megtakarítási forma?

megtakarítás tipp

HASONLÍTSA ÖSSZE!

Segítségünkkel hasonlítsa össze Ön is a piacon elérhető megtakarítási formákat, és kérje díjmentes ajánlatunkat megtakarításra!

Nagyon sokan teszik fel nekünk a kérdést, hogy melyik a legjobb megtakarítás, vagy hogy mibe fektessék a pénzüket? Mi erre azonban csak annyit szoktuk válaszolni, hogy ez attól függ hogy mi a cél. Ha ugyanis egy autókereskedőtől kérdezzük meg, hogy milyen autót vegyünk ő szintén tudni akarja majd (amennyiben felelősségteljesen végzi a munkáját), hogy a gépjármű taxizásra lesz-e, áruszállításra, vagy csak simán hétköznapi használatra lesz szánva.

A megfelelő megtakarítás kiválasztásához is így elsősorban a vele kapcsolatos elvárásokat kell megfogalmaznunk, azaz hogy milyen célra és időtávra szeretnénk előtakarékoskodni? Melyik fontosabb számunkra a rugalmas hozzáférhetőség vagy a magas hozam? Milyen a kockázatvállalási hajlandóságunk? Milyen adókedvezményeket vagy állami támogatásokat tudunk igénybe venni? Mekkora összegben gondolkodunk vagy mekkora összeget szeretnénk elérni?

Megtakarítás KALKULÁTOR 2018

Befektetés kalkulátorunk egyaránt segítségére lehet az egyösszegű vagy a folyamatos díjas megtakarítások hozamának kiszámításakor is. A tervezett megtakarítási idő és a havonta erre szánt összeg megadása után a rendszer kiszámolja Önnek az évek alatt felgyülemlett tőkét. A számítás fordítva is működik, azaz egy adott jövőbeni időpontban elérni kívánt pénzösszeghez is számolható szükséges havi megtakarítás!

A megfelelő megtakarítás kiválasztása

megtakarítások összehasonlításaA konkrét célok és igények ismerete nélkül azonban van néhány általános tanács amelyeket hasznos ha megfogadunk, mert ezek segítségünkre lehetnek a könnyebb választásban. Először is mindenképpen érdemes arról tájékozódni, hogy milyen adókedvezményeket és állami támogatásokat vehetünk igénybe az addot célú megtakarítással kapcsolatban, illetve hogy be tudjuk-e vonni esetleg munkáltatót vagy a cégünket a díjfizetésbe. Ezt követően érdemes elgondolkodni a tervezett időtávon, illetve azon, hogy mennyire tudjuk nélkülözni a megtakarított pénzt, mennyire fontos annak a hozzáférhetősége. Minél hosszabb távra gondolkodunk annál inkább fektethetünk be részvény alapú megoldásokba és ezáltal annál nagyobb hozamokra számíthatunk. Rövid távon leginkább csak a kötvények és állampapírok jöhetnek szóba, amelyek hozama viszont erősen elmarad a részvényekétől.

Mivel a megtakarítást nem csak egyszer, hanem hosszú éveken át fizetnünk kell nagyon fontos a díjfizetés folyamatos fenntarthatósága! Ezt egyrészt úgy tudjuk biztosítani, ha megfelelő és tatható havi díjat választunk, másrészt pedig ha bebiztosítjuk magunkat azokra az esetekre amelyek a díjfizetésben akadályozhatnak minket. Ezek jellemzően a munkahely elvesztése, valamint az esetleges betegségek vagy balasetek miatt kialakuló átmeneti pénzhiány. Nagyon jó dolog ugyanis ha a tanácsadónk közreműködésével 24 biztosító terméke közül fáradságos munkával kiválasztjuk a számunkra legkedvezőbbet, de ha történik mondjuk egy baleset amelynek hatására fél évre kimaradunk a munkából az egész megtakarításnak lőttek. Az ilyen teljeskörű védelem már havi néhány ezer forintból elérhető ezért a megfelelő megtakarítás kiválasztásnál lehetőség szerint a ezzel is számoljunk! 

Ne feledkezzünk meg az adott befektetés költségszerkezetét is szemügyre venni, amelyet legtöbbször az ajánlat tartalmaz! A költség azonban relatív tényező mert önmagában semmit sem ér. Ha ugyanis veszek egy biciklit és egy autót joggal mondhatom, hogy az autónak milyen magas volt a költsége! Ha azonban azt nézem, hogy az autóval 15 perc alatt bent vagyok a munkahelyemen mig a biciklivel ez az idő legalább 1 óra plusz még sokkal balesetveszélyesebb is akkor valószínűleg hosszú távon az autó jelent nekem nagyobb hasznosságot. Pontosan ezért a költségeket minden esetben a termék által nyújtott várható hozamkilátásokkal kell összehasonlítani és nem pedig önmagukban egymással.

A hozamot pedig a befektetésünk portfóliójának összetétele és a megtakarítási időtartam határozza meg. Magas hozamot elérni leginkább a szabadon megválasztható befektetési politikájájú megtakarításokkal lehet, de ugyanilyen fontos a portfólió folyamatos és szakszerű kezelése is. A menedzselést nem igénylő "magára hagyható" befektetések általában kedvezőtlenebb hozamkilátással rendelkeznek. Minden esetben érdemes a szerződéssel kapcsolatos befektetési elemek múltbéi hozamairól és összetételéről az ajánlatból vagy a bank / biztosító honlapjáról tájékozódn,i és ezekről az egyéni kockázattűrő képességünk ismeretében dönteni.

Fontos szempont lehet az esetleges díjfizetési mód és gyakoriság választhatóságának lehetősége is, hiszen pl.: a vállalkozóknak és a cégtulajdonosoknak adózási okok miatt kedvezőbb lehet a fél éves vagy éves díjfizetés a havival szemben. Azok a megtakarítások pedig amelyeknél nem kötelező a díjfizetés rapasztalataink szerint néhány hónap után abba is szoktak maradni, így szintén fontos ezt a szempontot is számításba venni.

Ugyan nem szeretünk erről beszélni, de egy esetleges tragédia esetére is gondolni kell, és nem árt előre tájékozódni a megtakarítás öröklési lehetőségéről is. Nézzünk utána, hogy ki örökölheti ilyenkor a szerződést, illetve, hogy milyen határidőkkel és költségekkel juthat hozzá a pénzhez, valamint hogy a hagyatéki eljárás keretében történik-e az örökösödés, vagy azon kívül.

Rengeteg szempont van tehát amit alaposan mérlegelnünk kell, azonban, hogy mégse csak ilyen általános dolgokról szóljon az odal nézzük meg a hazai piacon elérhető konkrét megtakarítási szerződéseket! 

megtakarítások összehasonlítása

  banki lekötés lakáskassza tbsz nyesz önkéntes NY.P. Unit-linked
felhasználás szabadon lakás szabadon nyugdíj nyugdíj szabadon
hozzáférhetőség lejáratkor a futamidő felénél és a végén 3. évtől nyugdíjkor nyugdíjkor 3. évtől
éves átlaghozam infláció közeli 6,5-14,6% portfólió függő portfólió függő portfólió függő portfólió függő
kedvezmények kamatadó 5. év után 8%, 10 év után 0% 30% de max. 72e Ft állami támogatás kamatadó 5. év után 8%, 10 év után 0% 20% adókedvezmény max. 100 / 130e Ft 20% adókedvezmény max. 150e Ft kamatadó 5. év után 8%, 10 év után 0%
biztosítási védelem nincsen nincsen nincsen nincsen nincsen van
örökölhetőség illetékmentes illetékmentes illetékkel illetékkel illetékmentes illetékmentes
díjfizetés nyitáskor havonta csak az 1. évben bármikor havi, negyedéves, fél éves éves havi, negyedéves, fél éves éves

bankszámla és banki lekötés mint megtakarítás

A legelső termék a táblázatban a bankszámla vagy banki lekötés amellyel kapcsolatban élnek a lehető egsúlyosabb tévedések a köztudatban. Az első és legfontosabb tévhit amelyet el kell oszlatnunk az az, hogy a bankszámla megtakarítási termék! Már a nevében is benne van, hogy folyószámla tehát a folyó pénzmozgásokat segíti elő, nem pedig a pénz tartalékolását. Ennek megfelelően a lakossági bankszámlákra éves szinten 0,1% és 0,5% közötti kamatok vannak meghirdetve amelyek egy átlag fizetés esetén még a kezelési költséget és a számlavezetési díjat sem képesek megtermelni. De nincs is erre szükség, hiszen a bankszámla egy pénzforgalmi számla amely a rövidtávon szükséges és folyamatosan mozgó pénzösszegek tranzakcióját segíti, ilyen alapon hosszú távú megtakarításra semmiképpen nem alkamas!

Előtakarékosságra csak egyetlen esetben lehet alkalmas ha az egyenlege le van kötve, hiszen ekkor önként lemondunk a hozzáférésről bizonyos összegű kamat mellett. Ez a kamat bankonként és lekötésenként változó, de általánosságban elmondható, hogy ha lelvonjuk belőle a járulékos költségeket és a kamatadót egy inflációt éppen elérő vagy alig meghaladó hozammal számolhatunk.

A második tévedés pedig az, hogy a bankszámla olcsó. Egy családon belül átlagosan 2-3 folyószámla van, amelyek teljes havi összköltsége (számlavezetés, utalási díjak, éves kártyadíj, pénzfelvétel díja) elérheti a 3.000-5.000 Ft-ot. Ha ezt felszorozzuk 12-vel akkor megállapíthatjuk hogy egy egy család akár évente 36.000 Ft és 60.000 Ft fizet ki azért, csak hogy átmenetileg legyen hol tartania a pénzét. Ha ehhez még hozzávesszük a drasztikusan alacsony kamatokat is, akkor hamar fény derülhet a bankszámla eredeti funkciójára.

A magyar lakosság ennek ellenére előszeretettel tartja a hosszú távú megtakarításait bankszámlán ami ez elképzelhető legnagyobb pazarlás, hiszen ekkor tudatosan mondanak le az egyébként elérhető magas hozam lehetőségéről! 

lakáskassza mint megtakarítás

LakáskasszaAzok számára akik lakásra gyűjtenek és a garantált hozamot részesítik előnyben a lakástakarék egy hasznos eszköz lehet. Ez a fajta előtakarékosság ugyanis egy államilag támogatott megtakarítási forma, amellyel az állam támogatni kívánja a lakás célra gyűjtőket.

Lakástakarékpénztárból személyenként maximum egy darab szerződés köthető, illetve a havi díj is legfeljebb 20.000 Ft lehet.

A lakáskassza legnagyobb előnye, hogy az évi 30% állami támogatás mindenkinek alanyi jogon jár(még a nyugdíjasoknak is), a legnagyobb hátránya viszont, hogy az évek alatt felgyülemlett összeg kizárólag lakás célra fordítható, illetve hogy csak előre meghatározott időpontokban, vagy a lejáratkor vehető ki.

Ezen kívül kedvezményes, de sajnos szintén korlátozott és csak lakáscélra fordítható hitelfelvételi lehetőséget is biztosít a megtakarítóknak, amelyről és a további feltételekről bővebben a lakás célú előtakarékosságok menüpontban olvashat:

a tbsz-tartós befektetési számla és nyesz-nyugdíj előtakarékossági számla

A TBSZ egy olyan szabad felhasználású megtakarítási forma, amely értékpapír befektetési lehetőségeket kínál korlátozott fizetési lehetőség és kamatadó kedvezmény mellett. Pénz befizetésére ugyanis csak az első évben van lehetőség, cserébe viszont már a 3. évtől kedzve hozzáférhetünk a megtakarításunkhoz.

A NYESZ ezzel szemben kizárólag egy nyugdíj korhatár elérésekor igénybevehető előtakarékossági forma, amelyre viszont évi 20% adókedvezményt is igénybe lehet venni. A díjfizetés azonban opcionális, így az ügyfelek többsége néhány hónap után "megfeledkezik" a megtakarításról. A TBSZ-ről és a NYESZ-ről a TBSZ,NYESZ menüpontban olvashat bővebben: 

az önkéntes nyugdíjpénztár

A legnépszerűbb nyugdíj kiegészítési forma, ugyanis ma Magyarországon a munkáltatók ennek a díjfizetését vállalják át / egészítik ki leginkább béren kívüli juttatás formájában. A befektetési portfólió ebben az esetben a legkötöttebb éppen ezért az önkéntes nyugdíjénztár rendelkezik a legalacsonyabb hozamkilátásokkal. Ugyanakkor a évi 20%-os de legfeljebb 150.000 Ft-ig terjedő adókedvezmény igénybevehető rá mint a NYESZ-re de ettől elkülönülten kezelik így a két támogatás akár egyszerre is igénybevehető!.A hozam már 10 év után kivehető, azonban a teljes összeghez adómentesen csak a nyugdíjkorhatár elérésekor, de leghamarabb is a 20. évben lehet hozzájutni. A szerződésről bővebben az önkéntes nyugdíjpénztár menüpontban olvashat: 

unit-linked alapú előtakarékosság

Ma Magyarországom a legtöbbek által kedvelt szabad felhasználású előtakarékossági forma, a befektetési életbiztosítás. Ez pedig nem véletlen, hiszen a legnagyobb szabadságot ez engedi a szerződőinek és ezért e legkedvezőbb hozamkilátásokkal is a unit-linked életbiztosítások szolgálnak. A megtakarítással kombinált életbiztosítás rugalmas hozzáféréssel és választható biztosítási védelemmel rendelkezik, így minden korosztály és megtakarítási cél igényeihez tökéletesen passzol. Több mint 13 biztosító közel 70 befektetési egységhez kötött életbiztosításának több száz eszközalapja közül lehet választani így mindenki megtalálja a számára megfelelő befektetést. Legyen szó nyugdíj előtakarékosságról, lakás előtakarékosságról vagy gyermek célú megtakarításról a unit-linked életbiztosítás kiválóan testre szabható és folyamatos megoldást jelent a takarékoskodóknak. Bővebb információt a termékről a Unit-linked életbiztosítás menüpontban talál: 

mikor érdemes elkezdeni a megtakarítást?

megtakarítások összehasonlításaTermészetesen a lehető leghamarabb, hiszen minél később kezd bele a takarékosságba annál nagyobb lesz az ugyanakkora összeg eléréshez tartozó havi díj, vagy változatlan havonta befektetendő pénzből annál kevesebb gyűlik össze az évek során.

A kamatos kamatnak ráadásul megvan az az előnye, hogy nem líneárisan hanem exponenciálisan növeli a teljes hozamot, így egy havi 25.000 Ft-os megtakarítás esetén például a 20. évben nem a 10.év összegének duplája lesz a számlánkon hanem a négyszerese!

Megtakarítás kalkulátorunk azt is kijelzi, hogy Ön mennyit bukik rajta, ha csak évekkel később kezdi el a megtakarítást

mitől függ az elérhető hozam?

A megtakarítások közül a lakástakarékpénztár dolgozik fix kamattal és állami támogatással, ezáltal pedig garantált hozammal, a többi termék esetében a befektetési portfólió és az időtáv határozza meg az elérhető hozamot. Az önkéntes nyugdíjpénztár kötött portfóliói engedik a legkevesebb szabadáságot így a legkisebb hasznot is feltehetően ez a szerződés fogja nekünk hozni. Minden esetben érdemes az adott biztosító / bank / pénztár honlapján tájékozódni a befektetést alkotó elemek múltbeli hozamairól és a kockáztattűrő képességünk tükrében meghozni a megfelelő döntést. Ha azonban biztosra szeretnénk menni és a legmagasabb profit elérésére törekszünk érdemes a portfóliót folyamatosan kezelni és az aktuális gazdasági helyzetnek megfelelően finomhangolni, amelyet munkatársaink díjmentesen elvégeznek Önnek.

mekkora összeget rakjak félre havonta?

A havi megtakarítás összegét elsősorban a szerződő anyagi terhelhetősége szabja meg. Fontos, hogy inkább kevesebbet rakjunk félre havonta de az az összeg hosszútávon tartható legyen, illetve lehetőség szerint a biztosítási védelem díját is kalkuláljuk bele! Általánosságban ügyfeleinknek a nettó fizetés 10-15%-át javasoljuk megtakarítási célra, azonban ettől természetesen bármelyik irányba el lehet térni. Kiindulási pontnak használhatja megtakarítási kalkulátorunkat, de az optimális összeg maghatározásában munkatársaink is díjmentesen a segítségére vannak: 

Díjmentesen és érthetően összehasonlítjuk Önnek a hazai megtakarítási formákat, valamint segítünk kiválasztani az Önnek leginkább testhez állót. Ehhez semmi mást nem kell tennie, mint kitölteni az alábbi rövid űrlapot és mi 1 munkanapon belül jelentkezünk!

Személy
 

 

Tetszett az írás?
Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

Kapcsolódó bejegyzések:

Megtakarítási célok

Utolsó módosítás: 2013.04.12.

Szinte mindegy, hogy milyen célból kezdünk el anyagi tartalékot felhalmozni. A legfontosabb, hogy legyen egy pénzügyi tervünk, így már előre behatárolhatjuk azt az időtávot, míg megtakarítani fogunk.


Hozzászólás (0)

Előtakarékosság kalkulátor

Utolsó módosítás: 2013.04.11.

A vállalt előtakarékossági futamidő, és az előtakarékosságra szánt pénzösszeg megadásával, Ön is könnyen kiszámíthatja, hogy megtakarított pénze milyen mértékben gyarapodhat.


Hozzászólás (0)

Előtakarékosságok összehasonlítása

Utolsó módosítás: 2013.04.10.

Ha már eldöntötte, hogy jövedeleme egy részéről rendszeresen, megtakarítási célra lemond, akkor jó úton jár affelé, hogy megtakarítási céljai megvalósuljanak.


Hozzászólás (0)

Unit-linked biztosítások

Utolsó módosítás: 2013.04.09.

A unit-linked biztosítás keretén belül, akár saját és családja anyagi bázisát is felépítheti, de biztosítási védelmükről is gondoskodhat.


Hozzászólás (0)

Unit-linked biztosítások összehasonlítása

Utolsó módosítás: 2013.04.09.

A pénzügyek terén, és különösen a biztosítási piacon laikusként igen nehéz lehet eligazodni. Éppen ezért fontos, hogy még a szerződés megkötése előtt tájékozódjuk lehetőségeinkről, és minél több információt szerezzünk az adott megtakarítási forma tekintetében.


Hozzászólás (0)

Előtakarékossági számla

Utolsó módosítás: 2013.04.08.

Ha már tudja azt, hogy előtakarékoskodni szeretne, de még nem mérte fel a lehetséges opcióit, rövid összefoglalónk segítséget nyújthat az Ön számára.


Hozzászólás (0)

Mit jelent az elő takarékosság?

Utolsó módosítás: 2013.04.01.

Öngondoskodásra mindenkinek szüksége lehet, aki szeretne jövőjét stabil pénzügyi alapokra helyezni. Ha, Ön kellőképpen tudatos, bátran vállalhatja azt, hogy jövedeleme egy részéről, megtakarítási célra lemond.


Hozzászólás (0)

Előtakarékos életbiztosítás

Utolsó módosítás: 2013.03.20.

Mit szólna ahhoz, ha a nyugdíjas korában nem kellene jelentős életszínvonal csökkenéssel szembenéznie? Ugye, Ön is szeretne gyermek jövőjéről gondoskodni? Nincs más dolga, mint időben elkezdenie egy bizonyos pénzösszeget, megtakarítási célra felhalmoznia.


Hozzászólás (0)

Unit-linked előtakarékosság

Utolsó módosítás: 2013.03.19.

A unit-linked program keretén belül,nem csak öngondoskodási céljait képes könnyedén megvalósítani, hanem akár élethosszig tartó baleset- és életbiztosítási védelemben is részesülhet. Ismerkedjen meg a unit-linked megtakarítás gyakorlati működésével Ön is.


Hozzászólás (0)

Unit-linked előtakarékosság

Utolsó módosítás: 2013.03.19.

A unit-linked program keretén belül,nem csak öngondoskodási céljait képes könnyedén megvalósítani, hanem akár élethosszig tartó baleset- és életbiztosítási védelemben is részesülhet. Ismerkedjen meg a unit-linked megtakarítás gyakorlati működésével Ön is.


Hozzászólás (0)