Mennyi pénze lesz?

havi 10.000 Ft - 20 évig - 7,7 millió Ft
havi 20.000 Ft - 20 évig - 14,4 millió Ft
havi 30.000 Ft - 20 évig - 23,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 10 évig - 3,7 millió Ft
havi 40.000 Ft - 10 évig - 7,7 millió Ft

Keressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

Államilag támogatott megtakarítások 2014-ben

Utolsó módosítás: 2014.03.03.

2014-ben számos olyan pénzügyi lehetőség közül választhatunk, amelyet az állam valamilyen formában támogat. Azt gondoltuk Önnek is szüksége lehet egy olyan cikkre, ahol egy helyen megtalálja az összes államilag támogatott megtakarítási formát. Nem is húzzuk tovább az időt, nézzük meg, milyen sok lehetőségből választhatunk.

Milyen megtakarítási formákat választhatunk?

Mi sem bizonyítja jobban a megtakarítások fontosságát és létjogosultságát, mint az a tény, hogy szinte bármilyen célra szeretnénk megtakarítani, találunk olyan megoldást, amelyet az állam valamilyen formában támogat. Nézzük, melyekből választhatunk:

 1. nyugdíj célú megtakarítások (ÖNYP,NYESZ,NYB)
 2. pénztárak (egészség, önsegélyező)
 3. babakötvény
 4. lakáskassza

A 3 legfontosabb megtakarítási cél életünkben a gyermek taníttatása, a lakás megszerzése, és a nyugdíjas időkre való felkészülés. Most ezeket fogjuk végignézni, hogy hova milyen államilag támogatott megtakarítást választhatunk.

Gyermek életkezdésének támogatása

Alapvetően 2 klasszikus értelemben vett megtakarítási formát választhatunk:

 1. Start számla és babakötvény
 2. Megtakarításos életbiztosítás

A babkötvény lényege, hogy egyszeri 42.000 forintot kapunk az államtól a megszületett gyermek után, amihez a gyermek 18 éves kora után férhet hozzá. A Start számla pedig megtakarítási számla, ahol a befizetéseink 10%-t maximum havi 500 forintot az állam pluszban hozzátesz a megtakarításhoz.

Ami nagy előnye, hogy a pénzünk egy 18 éves lejáratú kötvény, ami garantáltja, hogy a mindenkori infláció + 3%-os hozamot.

Ami a hátránya, hogy 18 év előtt sehogy sem férhetünk hozzá, illetve a támogatás mértéke is maximalizálva van egy éves 60.000 forintos megtakarításnál. Márpedig ekkora összegből nem tudjuk majd finanszírozni gyermekünk felsőoktatását. (Ennek a 3szorosára van szükség minimum.)

Javaslat: Kérje szakértő segítségét, hogy megéri-e havi 500 forintos támogatásért a Start számlát választani.

Lakáscélú megtakarítások

Természetesen ide elsősorban a lakáskassza vonatkozik. 2014-től már négy pénzintézet kínálja nekünk a lakáskasszát:

 1. Aegon
 2. Erste
 3. Fundamenta
 4. OTP

Nagy előnye, hogy amennyiben időben fizetjük be a megtakarításunkat, akkor az állam a befizetéseink 30%-t, maximum éves 72.000 forintot hozzáad a lakáskasszához. Ez a konstrukció 4-5-6-8-10 éves távra lett kitalálva és ezen a távon nincs is jobb lakossági megtakarítás.

Hátránya mindössze annyi, hogy csak és kizárólag lakás célra lehet felhasználni, semmi másra.

Javaslat: Ugyan kisebbnek tűnnek a különbségek a lakáskasszák között, de érdemes alaposan körüljárni a kérdést, hogy melyiket válasszuk, mert egy 4 éves távon akár 50.000 forint különbség is lehet, ami az idővel csak nő.

A pénztárak hasznossága

Alapvetően 2 pénztárat elemeznénk itt (az önkéntes nyp-t a nyugdíjnál részletezzük), az egészségpénztárat, és az önsegélyezőpénztárat. Mindkettőre az általunk (nem a munkáltatónk) által befizetett pénzek 20%-t maximum éves 130.000 forintot kaphatunk meg állami támogatásként. A pénztárak felhasználása meglehetősen széleskörű. Alapvetően a két pénztár nem megtakarítási konstrukció, bár az önsegélyező pénztárnál még erre is van lehetőség.

Javaslat: A pénztárak hasznos pénzügyi szolgáltatások, a megfelelő mértékét érdemes egy szakértő segítségével megtalálni. Komplex tervezésre van szükség.

A nyugdíj megtakarítások

Államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságból 3 fajta létezik:

 1. Önkéntes nyugdíjpénztár
 2. Nyugdíj Előtakarékossági Számla
 3. Nyugdíjbiztosítás

Mindhárom megtakarításnál a visszaigényelhető adókedvezmény mértéke az éves befizetések 20%-a. A konkrét értékhatárok a következők:

 1. ÖNYP, maximum éves 150.000 forint
 2. NYESZ, maximum éves 100.000 forint, 2020-ig nyugdíjba vonulóknál 130.000 forint
 3. NYB, maximum 130.000 forint

Javaslat: Megfelelő szakmai tudás nélkül, több millió forint veszteséget is jelenthet egy nem megfelelő választás. Kérjen szakértőnktől személyes konzultációt.

Állami támogatás, éljünk vele!

Ha gondosan összeszámoljuk, akkor kiderül, hogy 7 különböző megtakarításra, pénztárra kaphatunk kisebb-nagyobb adókedvezményt, állami támogatást. Természetesen érdemes minél többet ezekből kihasználni, de a hatékonyságot kell szem előtt tartani. Szakértőnk feladata, hogy komplexen kezelje az Ön pénzügyeit, és elérje, hogy a lehető legtöbb kedvezményt, bónuszokat megtalálja Önnek. Töltse ki az itt található űrlapot, és szakértőnk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Személy
Kapcsolódó bejegyzések:

 • Megtakarítás és befektetés kombinálva
 • Hol érdemes ma Magyarországon megtakarítani?
 • Unit-linked havi 20000
 • Előtakarékosságok
 • A unit-linked életbiztosítás tulajdonságai


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu