Nyugdíj előtakarékosság:

Éves 20%, de max 130e Ft-os támogatás
Rugalmas hozzáférés a futamidő alatt
Magas hozamkilátások, akár 10-12% 
Kamatadó mentesen és biztonságosan
Illetékmentes örökléssel, adómentesenKeressen minket!
Kövessen minket Facebook-on! Kövessen minket Twitteren is! Iratkozzon fel RSS csatornánkra! Írjon nekünk! Tegyen be minket a kedvencei közé!

office@grantis.hu

KÉRJE
DÍJMENTES
AJÁNLATUNKAT!
Ajánlatkérés
Tovább
Visszahívás kérés
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES HITEL TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!magyar Nyugdíjrendszer

Utolsó frissítés: 2017-03-28

magyar nyugdíjrendszerA  magánnyugdíjpénztár államosításÁllami nyugdíj = csökkenő nyugdíjösszeg + növekvő bizonytalanságÖnnek mekkora nyugdíja lesz? - Nyugdíj kalkulátor 2017Az állam bármit megtehet?Miért csökken folyamatosan az állami nyugdíj?Öregedő társadalom, csökkenő munkavállalói szféraA közeledő vész neve: Ratkó-korszakA magánnyugdíjpénztárak 2017-benA magánnyugdíjpénztárak múltbéli hozamai és jövőjeA megoldás a biztos nyugdíjhoz: Önkéntes nyugdíjcélú megtakarításokÖsszefoglalás

a 2010-es magánnyugdíjpénztár államosítás

nyugdíj tipp

Mire lesz elég?

A 2015-ös már megszavazott törvény szerint az átlagos nyugdíjösszeg hazánkban 2015 után az átlagkereset körülbelül 60%-a lesz. Ön meg tudna élni a fizetése mindössze 60%-ából?

A 2010-es évben megszavazott nyugdíjreformnak köszönhetően, 2012. január 31-ig a sor került a magánnyugdíjpénztárak államosítására. A választás mindenki számára adott volt ám mindössze az emberek 3%-a döntött úgy, hogy a tisztán állami nyugdíjrendszer helyett a magánnyugdíjpénztárt választja. Ön bármelyik lehetőséget is válaszotta, egy dolog biztos: Csak ezekre támaszkodva, biztos hogy nem lesz még a megélhetéshez szükséges nyugdíja sem!

A bevezetett új nyugdíjtörvény ugyanis alapjaiban változtatta meg a magyar nyugdíjrendszert emiatt pedig rengeteg negatív kritikát eredményezett hazánknak a környező országok kormányaitól

 

Állami nyugdíj=csökkenő nyugdíjösszeg+növekvő bizonytalanság

Azok akik visszaléptek az állami nyugdíjrendszerbe a magánnyugdíjpénztári számlájukon elért reálhozamot és tagdíjkiegészítést írásbeli nyilatkozat mellett vehették fel készpénzben vagy kérhették az összeg átutalását a bankszámlájukra illetve az önkéntes nyugdíjpénztárjukba. A pontos kifizetéseket és a reálhozamok alacsony összegét azonban rengeteg kritika érte. A bizonytalanságot tovább növeli, hogy 2012 december 31-ig az állam egy fillért sem utalt át a nyugdíjjárulékokból a magánnyugdíjpénztárakba, ennyi idő re volt szüksége ugyanis az államnak, hogy "kidolgozza az új nyugdíjrendszerre vonatkozó szabályozásokat."

önnek mekkora nyugdíja lesz? - nyugdíj KALKULÁTOR 2017

Nyugdíj kalkulátorunk segítségével Ön is meggyőzödhet róla, hogy milyen nevetségesen kevés öregségi nyugdíjra számíthat ha a tisztán állami- vagy a magánnyugdíjpénztári rendszer tagja maradt!

az állam bármit megtehet?

Azt történt ugyanis, hogy az állam előbb elvette a pénzt és majd csak azután fogja megmondani, hogy mi fog történni vele.

Az az átlagosan személyenkénti kb. havi 12 ezer forintnyi járulék amelyet a magánnyugdíjpénztárak 14 hónapon keresztül nem kapnak meg valószínűleg ugyanazt a célt szolgálják majd mint maga az államosítás: a költségvetés hiányait fogják vele csökkenteni. Ha megnézzük az egyéni nyugíjszámlák jelenlegi 2013-mas állapotát, sajnos ez is a fenti állítást igazolja.

A magánnyugdíjpénztárakól "átmenenekített" pénzt 2012-től részlegesen vagy teljes egészében az állam fogja kezelni, amely első hallásra akár biztonságosnak is mondható, azonban sajnos sem a  múlt sem pedig a jelent nem ezt támasztja alá. A rendszerváltás óta ugyanis többször is előfordult, hogy egy költségvetési hiányállapot esetén a kormány rendszeresen hozzányúlt a hosszútávú tartalékokhoz, amelyet a nyugdíjcélú pénzek jelentettek.

A magyarországi nyugdíjrendszer jövőjét illető rengeteg bizonytalanság ellenére, a nyugdíjreform bevezetésével egy dolog azonban mégis biztossá vált mindenki számára:

Az állami nyugdíjrendszer teljes mértékben instabil és politikailag a legkevésbé sem nevezhető függetlennek. Jöhet egy kormányváltás vagy egy kedvezőtlen gazdasági helyzet és rögtön felborul a rendszer, ezáltal pedig veszélybe kerül az a pénztömeg amelyet a nyugdíjak kifizetésére szán az állam.

miért csökken folyamatosan az állami nyugdíj?

2013-ban hazánkban a nyugdíjrendszer a törvénymódosítás miatt az eddigi 3 helyett már csak 2 pillérre épül, amelyek a következők:

  • Állami nyugdíj vagy magánnyugdíjpénztárak,
  • és önkéntes nyugdícélú megtakarítások.

Az állami nyugdíj Magyarországon ún. felosztó-kirovó elven működik, ami annyit jelent, hogy az állam az egyik hónapban az aktív dolgozóktól levont nyugdíjjárulékból fedezi a következő hónapban a nyugdíjasok támogatását. A rendszer nagy előnye, hogy mentes a befektetési kockázatoktól, azonban a hátránya még ennél is nagyobb: Nagyfokú politikai kiszámíthatatlansága miatt a majdani nyugdíj összegét politikai döntések határozhatják meg, az egyén csak minimális mértékben tudja a saját nyugdíját, illetve annak összegét befolyásolni. Optimális működéséhez értelemszerűen két dolog lenne elengedhetetlenül szükséges:

  • Megfelelő számú gyermeknek kellene születnie,
  • lletve nem elég csak „megszületni” de a foglalkoztatottságnak is megoldottnak kellene lennie, hogy legyen kitől levonni a járulékokat.

Sajnos azonban ma Magyarországon mindkét alapfeltétel erőteljes ütemben romlik...

öregedő társadalom, csökkenő munkavállalói szféra

magyar nyugdíjrendszer

A gyertya sajnálatos módon mindkét végén egyszerre ég. Egyrészt ugye csökken a gyermekvállalási hajlandóság, mert amíg a rendszerváltás előtti időszakban az átlagos gyermek szám egy családban 2-3 fő volt, addig napjainkban jó, ha családonként egy gyermek születik.

Ennek hatásaként szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy öregedő társadalomban élünk, egyre több a nyugdíjas korú ember, akit el kellene „tartanunk”, viszont egyre kevesebb aktív dolgozótól lehet az erre szolgáló járulékot levonni. A nyugdíj összege tehát folyamatosan csökken. Arról nem is beszélve, hogy a foglalkoztatottság mennyisége és minősége is egyre kritikusabb szinten van, amelynek köszönhetően el is érkeztünk a második feltétel elégtelenségéhez.

Kevés az alkalmazott, rengeteg a vállalkozó, és nagyon sokan vannak "jó magyar szokás szerint" minimálbérre bejelentve, úgy hogy közben annál sokkal többet keresnek. Ezen kívül a foglalkoztatottak arányaihoz képest magas a létszáma a rokkant nyugdíjasoknak és munkanélkülieknek is, egy szóval kevés a gazdasági szinten levonható nyugdíjkifizetésre szánt járulék összege! 

a közeledő vész neve: "ratkó" korszak

Azok a gyermekek (mára már felnőttek) akik az ún. Ratkó-korszakban, tehát 1950 és '56 között születtek, a következő években fogják elérni a nyugdíj korhatárt. A Ratkó korszakról annyit érdemes tudni, hogy Magyarországon abortusztilalom volt, amelynek következtében a népességgyarapodás üteme jelentősen felgyorsult, ezáltal rengeteg gyermek született. Ennek köszönhetően 2013-tól várható egy olyan mértékű nyugdíjba vonulási „roham” amely egyszerre vesz le a mérleg egyik nyelvéről és rak át a másikra, hiszen rengeteg aktív dolgozóból lesz nyugdíjra jogosult!

Az állam azonban felismertre ezt a deformációt és 2013-as hatállyal törvényileg új számítási módszert vezetett be, amelynek következtében a nyugdíjösszegek csökkentésével kívánta bebiztosítani a "ratkó-nyugdíjak" finanszírozását. Ez alapján a várható nyugdíj mértéke az életkereset 60%-ának megfelelő összeget fog eredményezni, a korábbi 75%-kal ellentétben, így azt lehet mondani, hogy annak aki 2013 után megy nyugdíjba a legjobb esetben is az eddigi átlagkeresetének valamivel több, mint feléből kell majd megélnie!

A magánnyugdíjpénztárak 2017-ben

A 2010-ig kötelező magánnyugdíjpénztárak mára különváltak az állami rendszertől ezáltal annak egy lehetséges helyettesítőjévé váltak. 2010 előtt a majdani öregségi nyugdíj összegének 75%-át az állami nyugdíj adta, a maradék 25%-ot pedig a magánnyugdíjpénztrárak voltak hivatottak kitermelni. A kormány véleménye szerint a pénztárak azonban nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket (az inflációt alig meghaladó hozamokat teljesítettek), ezért lehetővé tették az emberek számára a tisztán állami nyugdíjrendszerbe való visszalépést.

Aki tehát 2012-ben a magánnyugdíjpénztárakat választotta, az korlátozott térítésre számíthat majd az állami nyugdíjrendszertől. Ha megnézzük a 2013-mas helyzetet, akkor azt láthatjuk hogy a közel 3 millió állami nyugdíjrendszerbe visszalépő tag számára elkészült és beígért egyéni nyugdíjszámlák elkészültek ugyan, de az egyenleg átvezetésekkel kapcsolatban nem kis kavarodások vannak. Jelenleg ugyanis az állam nem tudja biztosan, hogy kinek mennyi pénzt kell átvezetnie az új számlákra, így nem csoda, hogy az emberek egyre inkább bíznak az állam időskori gondviselésében és fordulnak egyre inkább az önkéntes nyugdíj előtakarékosság felé.

A még megmaradó magánpénztárak egyébként továbbra is tőkefedezeti elven működnek, azaz a tag az összegyűlt pénzösszeget a nyugdíjkorhatár elérése után egy összegben felveheti, vagy a statisztikai átlagéletkorig hátralévő hónapok számával elosztva, havi nyugdíjként kérheti. A pénztárba belépő, bejelentett munkavállalók a bruttó bérük 10%-át elhelyezhetik egy általuk választott magánnyugdíjpénztárba, amit a munkaadó saját költségén további 2%-kal kiegészíthet.

A magánnyugdíjpénztárak jövöjét nehéz megjósolni, de valószínűleg a kisebb (2.000 fős taglétszám alatti) pénztárak teljesen meg fognak szűnni és a tagok a nagyobb- illetve a biztosítók által birtokolt pénztárak között fognak megoszlani.

magánnyugdíjpénztárak múltbéli hozamai és jövőjük

A hazai pénztárak által elért hozamok az utóbbi 12 évben alul maradtak a nemzetközi pénztárak hozamaitól azonban ehhez erősen hozzájárult a komoly állami szabályozás is. A 2010-es szétválásnak köszönhetően ez a fajta szabályozás ugyan megszűnt, azonban ezzel egyidőben egy másik nagyon fontos tényező is kedvezőtlenül változott: Ez pedig nem más mint a magánnyugdíjpénztári tagok száma, minél több tagja van ugyanis egy pénztárnak annál nagyobb a beérkező tagdíj ezáltal pedig az elérhető hozam.


Abban is biztosak lehetünk, hogy az állam is erősen kampányolni fog a "pénztárak ellen", a jelenlegi kormány ugyanis nyíltan kifejezte a magánnyugdíjpénztárakkal szembeni állami támogatások megvonását,így a jövőben mindenkit a tisztán állami rendszer felé fognak "terelni".

Bár önmagában sajnos sem az állami- sem pedig a magánnyugdíj nem lesz elegendő akárcsak egy megélhetéshez szükséges összegű nyugdíj biztosításához, azonban ha a magánnyugdíjpénztárak fennmaradnak, az öngondoskodás mellett egy hasznos és átlátható pillérét jelenthetik majd a magyar nyugdíjrendszernek. 

a megoldás a biztos nyugdíjhoz: önkéntes nyugdíj célú előtakarékosságok

Az önkéntes megoldások jelentik a gondoskodás harmadik, legszabadabb és mára legfontosabbá vált pillérét! A fentiekből egyértelműen kiderült, hogy sem a magánnyugdíjpénztárak sem pedig az állam nem alkalmas önmagában elégséges nyugdíj biztosítására, ezért mindenkinek saját magának kell megteremtenie megélhetését időskorára!

A nyugdíj előtakarékosságnak többféle formája létezik Magyaroszágon, illetve a legtöbb esetben adókedvezmény / állami támogatás is igénybe vehető ezekre a megtakarításokra, az állam ugyanis így próbálja ösztönözni az embereket, hogy tegyenk félre a jövőjükre!

A hosszú távú hazai megtakarítási lehetőségek jelenlegi palettája alapvetően négy elemre épülhetnek:

  • az önkéntes nyugdíjpénztárakra
  • a nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ)
  • a tartós befektetési számlára (TBSZ), illetve
  • a befektetési egységhez kötött (unit-linked) életbiztosításokra

Akik bíznak még az állami támogatások és adókedvezmények stabilitásában, illetve valóban hosszútávra terveznek tehát csak a nyugdíjkorhatár elérésekor szeretnének a pénzükhoz hozzáférni, azoknak elsősorban NYESZ és az önkéntes nyugdíjpénztár ajánlott.

Akik viszont szeretnének a megtakarításaikhoz előbb hozzáférni, vagy a portfóliójukat szabadabban összeállítani és ezáltal magasabb hozamokat kilátásba helyezni , azoknak érdemesebb inkább Unit-linked megtakarításokat választaniuk!

összefoglalás

magyar nyugdíjrendszer

Amit a fentiekből mindenki láthatja, a folyamatos „kapunyitogatásokkal” és törvényváltoztatásokkal, egyre nyilvánvalóbbá válik az állami nyugdíjrendszer bizonytalansága és kiszámíthatatlansága, valamint az állami szerepvállalás mértékének elégtelensége!

Magyarországon az öregedő társadalom, és az egyre kevesebb aktív dolgozótól levonható járulék miatt, az állami nyugdíj összege folyamatosan csökken ráadásul a szerkezeti stabilitása is politikai döntéseknek és folyamatos változtatásoknak illetve megszorításoknak van kitéve.

Azok, akik az állami rendszert választották és 2017 után mennek nyugdíjba, az eddigi életkeresetük maximum 60%-át kaphatják meg nyugdíjként, később pedig ez az arány csak csökkenni fog.

Az állami nyugdíj kiegészítéseként létrejött, de annak alternatívájává alakult magánnyugdíjpénztári tagsággal rendelkezők pedig szintén csak csökkentett nyugdíjösszegre és a pénztárak előre nem látható átalakulásaira számíthatnak!

Így be kell látnunk a tényt, hogy mindenki számára az optimális és az egyetlen megoldást az öngondoskodás, azaz a nyugdíjak saját erőből történő hosszútávú és az államtól független előteremtése jelenti!

Önnek most egyetlen űrlapjába kerül megismerni a piac legkedvezőbb nyugdíj megtakarításait, amelyekkel magas összegű és BIZTOS nyugdíja lesz!

Személy
 

 

Tetszett az írás?
Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

Kapcsolódó bejegyzések:

Adójóváírás életbiztosításra

Utolsó módosítás: 2014.02.27.

Ez a bejegyzés egyértelműen megmutatja számunkra, hogy ki tud adójóváírást eszközölni egy életbiztosításra, sőt azt is, hogy milyen életbiztosításra. Egy kihagyhatatlan lehetőség előtt állunk, a cikk segít benne, hogy élni is rudjunk vele.


Hozzászólás (0)

Adókedvezmény életbiztosításra

Utolsó módosítás: 2014.02.27.

20% az 20%, vagy talán egy kicsit még több is. Ez a cikk megmutatja, hogy a 20% adókedvezmény igénybevétele után hogyan nyerhetünk még többet, mint 20%. Bővebben értekezünk a cikkben a 2014.01.01-től választható nyugdíjbiztosításról. Ne maradjon le Ön sem!


Hozzászólás (0)

2014: Nyugdíjbiztosítás, egy új kor kezdete

Utolsó módosítás: 2014.02.06.

Egy kis történelmi felvezetés után, megmutatjuk, hogyan változik át a nyugdíjrendszer. Konkrét számításokkal mutatjuk meg, hogy az új üzleti alapú nyugdíjrendszer még előnyösebb lesz számunkra, mint a jelenlegi felosztó-kirovó rendszer, Konkrét számításokért vegye fel a kapcsolatot szakértőnkkel, de előbb érdemes a cikket végigolvasni. :)


Hozzászólás (0)

Nyugdíj előtakarékossági lehetőségek

Utolsó módosítás: 2014.01.17.

Kiszámoltuk, hogy a lehető legoptimistább lehetőség szerint is minimum mekkora összeget kell elkülönítsünk nyugdíj célú megtakarításra. Konkrét táblázattal is készültünk, hogy még szemléletesebben meg tudjuk mutatni, ennek a fontosságát. A részletekért olvassa el rövid, lényegretörő cikkünket.


Hozzászólás (0)

Nyugdíjcélú életbiztosítás

Utolsó módosítás: 2014.01.13.

Megnéztük milyen biztosítások alkalmasak nyugdíjcélra, és az 5 leggyakrabban flmerülú kérdést meg is válaszoltuk. Amennyiben az Önben felmerőlú kérdést nem sikerült megválaszolni, akkor keresse meg szakértpnket, aki készséggel áll az Ön rendelkezésére.


Hozzászólás (0)

A nyugdíjbiztosítás adókedvezménye számokban

Utolsó módosítás: 2014.01.09.

Konkrétan megnéztük, hogy mennyivel járunk anyagilag jobban egy nyugdíjbiztosítással, mint egy befektetési alapokhoz kötött életbiztosítással. A számok minket is megdöbbentettek. Kinek nem kell plusz 9 millió forint?


Hozzászólás (0)

Nyugdíj előtakarékosság törvény

Utolsó módosítás: 2014.01.09.

Kielemeztük, hogy milyen törvényi szabályzásra kell figyelni az állami nyugdíjjal, a NYESZ-szel és az új nyugdíjbizosítással kapcsolatban, az aktuális változások szerint. Komoly és életünket nagy mértékben befolyásoló döntések születtek, a részletekért olvassa el cikkünket.


Hozzászólás (0)

Nyugdíj előtakarékosság hozama

Utolsó módosítás: 2014.01.09.

Megnéztük, hogy a 3 államilag támogatott nyugdíj megtakarítási forma és a TBSZ számla várhatóan mekkora nyereséget érhet el számunkra. Illetve mindegyikhez atunk is egy-egy ajánlást, hogy mikor javasoljuk. Bővebben a cikkben megtalál minden fontos információt


Hozzászólás (0)

Nyugdíj tanácsadás

Utolsó módosítás: 2014.01.06.

Megnéztünk 3 élethelyzetetben lévú embertípust és azt, hogy ezekben a különböző élethelyzetekben kinek milyen nyugdíj előtakarékosságot, vagy előtakarékosságokat érdemes választania. Így írunk mind a NYESZ-ről, mind az önkénted nyugdíjpénztárról és még a nyugdíjbiztosításról is.


Hozzászólás (0)

Életbiztosítás adókedvezménye 2014: Mire figyeljünk?

Utolsó módosítás: 2013.12.19.

Ebben a cikkben felhívjuk a figyelmét arra, hogy milyen szempontokat kell mérlegelnie, amikor megkeresik Önt az új nyugdíjbiztosítással kapcsolatban. Nem szeretnénk ha veszteségesen felmondaná már a meglévő életbiztosítását a lehetséges adókedvezmény miatt.


Hozzászólás (0)