Nyugdíj előtakarékosság:

Éves 20%, de max 130e Ft-os támogatás
Rugalmas hozzáférés a futamidő alatt
Magas hozamkilátások, akár 6-8%/év 
Kamatadó mentesen és biztonságosan
Illetékmentes örökléssel, adómentesenKeressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!magyar Nyugdíjrendszer

Utolsó frissítés: 2017-11-23

magyar nyugdíjrendszerA  magánnyugdíjpénztár államosításÁllami nyugdíj = csökkenő nyugdíjösszeg + növekvő bizonytalanságÖnnek mekkora nyugdíja lesz? - Nyugdíj kalkulátor 2018Az állam bármit megtehet?Miért csökken folyamatosan az állami nyugdíj?Öregedő társadalom, csökkenő munkavállalói szféraA közeledő vész neve: Ratkó-korszakA megoldás a biztos nyugdíjhoz: Önkéntes nyugdíjcélú megtakarításokÖsszefoglalás

a 2010-es magánnyugdíjpénztár államosítás

nyugdíj tipp

Mire lesz elég?

2017-ben az átlagnyugdíj az átlagfizetések mindössze 65%-a. De mire lesz ez elég?  

2012. január 31-ig a sor került a magánnyugdíjpénztárak államosítására. 2014-ben bevezették az adókedvezményt a nyugdíjbiztosításra. A jelek egyértelműek: Az állam is azt sugallja az állampolgárok felé, hogy a nyugdíjproblémát már csak egyéni szinten, öngondoskodással lehet megoldani.

A bevezetett új nyugdíjtörvény alapjaiban változtatta meg a magyar nyugdíjrendszert emiatt pedig rengeteg negatív kritikát eredményezett hazánknak a környező országok kormányaitól.

 

Állami nyugdíj=csökkenő nyugdíjösszeg+növekvő bizonytalanság

Azok akik visszaléptek az állami nyugdíjrendszerbe a magánnyugdíjpénztári számlájukon elért reálhozamot és tagdíjkiegészítést írásbeli nyilatkozat mellett vehették fel készpénzben vagy kérhették az összeg átutalását a bankszámlájukra illetve az önkéntes nyugdíjpénztárjukba. A pontos kifizetéseket és a reálhozamok alacsony összegét azonban rengeteg kritika érte. Azok akik viszont nem maradtak az állami nyugdíjrendszerbe, elveszítették a teljes magánnyugdíjpénztári vagyonukat.

önnek mekkora nyugdíja lesz? - nyugdíj KALKULÁTOR 2018

Nyugdíj kalkulátorunk segítségével Ön is meggyőzödhet róla, hogy milyen nevetségesen kevés öregségi nyugdíjra számíthat ha a tisztán állami- vagy a magánnyugdíjpénztári rendszer tagja maradt!

az állam bármit megtehet?

A magánnyugdíjpénztári államosítás alapjaiban rendítette meg a lakosság, öngondoskodásba vetett bizalmát. Sokan hibás következtetéseket vontak le és azt gondolták, hogy ez a helyzet egy privát nyugdíj előtakarékossággal is előfordulhat.

Fontos azonban megérteni, hogy a magánnyugdíjpénztári rendszer soha nem volt a mi pénzünk. Magát a rendszert az állam teremtette, ő is szedte be azt járulék formájában a bruttó bérünk után.

Ezzel szemben a privát nyugdíj előtakarékosságokat üzleti pénzintézeteknél indítjuk el ős oda a nettó bérünkből fizetünk be, így azok pontosan olyan államtól való függetlenséget jelentenek mint egy bankszámla.

A magyarországi nyugdíjrendszer jövőjét illető rengeteg bizonytalanság ellenére, a nyugdíjreform bevezetésével egy dolog azonban mégis biztossá vált mindenki számára:

Az állami nyugdíjrendszer teljes mértékben instabil és demográfiailag sajnos halálra van ítélve. Emiatt a nyugdíkproblémát mindenkinek egyénileg kell megoldania. Lehet az államot szidni, de ha ez kifogásként távolt tart minket az öngondoskodástól, akkor azt érjük el, hogy szándékosan ártunk saját magunknak.

miért csökken folyamatosan az állami nyugdíj?

2013-tól hazánkban a nyugdíjrendszer a törvénymódosítás miatt az eddigi 3 helyett már csak 2 pillérre épül, amelyek a következők:

  • Állami nyugdíj vagy magánnyugdíjpénztárak,
  • és önkéntes nyugdícélú megtakarítások.

Az állami nyugdíj Magyarországon ún. felosztó-kirovó elven működik, ami annyit jelent, hogy az állam az egyik hónapban az aktív dolgozóktól levont nyugdíjjárulékból fedezi a következő hónapban a nyugdíjasok támogatását. A rendszer nagy előnye, hogy mentes a befektetési kockázatoktól, azonban a hátránya még ennél is nagyobb: Nagyfokú politikai kiszámíthatatlansága miatt a majdani nyugdíj összegét politikai döntések határozhatják meg, az egyén csak minimális mértékben tudja a saját nyugdíját, illetve annak összegét befolyásolni. Optimális működéséhez értelemszerűen két dolog lenne elengedhetetlenül szükséges:

  • Megfelelő számú gyermeknek kellene születnie,
  • lletve nem elég csak „megszületni” de a foglalkoztatottságnak is megoldottnak kellene lennie, hogy legyen kitől levonni a járulékokat.

Sajnos azonban ma Magyarországon mindkét alapfeltétel erőteljes ütemben romlik...

öregedő társadalom, csökkenő munkavállalói szféra

magyar nyugdíjrendszer

A gyertya sajnálatos módon mindkét végén egyszerre ég. Egyrészt ugye csökken a gyermekvállalási hajlandóság, mert amíg a rendszerváltás előtti időszakban az átlagos gyermek szám egy családban 2-3 fő volt, addig napjainkban jó, ha családonként egy gyermek születik.

Ennek hatásaként szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy öregedő társadalomban élünk, egyre több a nyugdíjas korú ember, akit el kellene „tartanunk”, viszont egyre kevesebb aktív dolgozótól lehet az erre szolgáló járulékot levonni. A nyugdíj összege tehát folyamatosan csökken. Arról nem is beszélve, hogy a foglalkoztatottság mennyisége és minősége is egyre kritikusabb szinten van, amelynek köszönhetően el is érkeztünk a második feltétel elégtelenségéhez.

Kevés az alkalmazott, rengeteg a vállalkozó, és nagyon sokan vannak "jó magyar szokás szerint" minimálbérre bejelentve, úgy hogy közben annál sokkal többet keresnek. Ezen kívül a foglalkoztatottak arányaihoz képest magas a létszáma a rokkant nyugdíjasoknak és munkanélkülieknek is, egy szóval kevés a gazdasági szinten levonható nyugdíjkifizetésre szánt járulék összege! 

a közeledő vész neve: "ratkó" korszak

Azok a gyermekek (mára már felnőttek) akik az ún. Ratkó-korszakban, tehát 1950 és '56 között születtek, a következő években fogják elérni a nyugdíj korhatárt. A Ratkó korszakról annyit érdemes tudni, hogy Magyarországon abortusztilalom volt, amelynek következtében a népességgyarapodás üteme jelentősen felgyorsult, ezáltal rengeteg gyermek született. Ennek köszönhetően 2013-tól elkezdődött egy olyan mértékű nyugdíjba vonulási „roham” amely egyszerre vesz le a mérleg egyik nyelvéről és rak át a másikra, hiszen rengeteg aktív dolgozóból lesz nyugdíjra jogosult!

Az állam azonban felismertre ezt a deformációt és 2013-as hatállyal törvényileg új számítási módszert vezetett be, amelynek következtében a nyugdíjösszegek csökkentésével kívánta bebiztosítani a "ratkó-nyugdíjak" finanszírozását. Ez alapján a várható nyugdíj mértéke 2017-ben már csak az életkereset 65%-át eredményezi, a korábbi 75%-kal ellentétben, így azt lehet mondani, hogy annak aki 2018 után megy nyugdíjba a legjobb esetben is az eddigi átlagkeresetének valamivel több, mint feléből kell majd megélnie!

a megoldás a biztos nyugdíjhoz: önkéntes nyugdíj célú előtakarékosságok

Az önkéntes megoldások jelentik a gondoskodás harmadik, legszabadabb és mára legfontosabbá vált pillérét! A fentiekből egyértelműen kiderült, hogy sem a magánnyugdíjpénztárak sem pedig az állam nem alkalmas önmagában elégséges nyugdíj biztosítására, ezért mindenkinek saját magának kell megteremtenie megélhetését időskorára!

A nyugdíj előtakarékosságnak többféle formája létezik Magyaroszágon, illetve a legtöbb esetben adókedvezmény / állami támogatás is igénybe vehető ezekre a megtakarításokra, az állam ugyanis így próbálja ösztönözni az embereket, hogy tegyenk félre a jövőjükre!

A hosszú távú hazai megtakarítási lehetőségek jelenlegi palettája alapvetően három elemre épülhet:

  • az önkéntes nyugdíjpénztárakra
  • a nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ)
  • és a nyugdíjbiztosításokra

Az önkéntes pénztár egy konzervatív lehetőség nyugdíjra 3-5 portfolióval, főleg állampapírokkal. A NYESZ egy értékpapír számla, amely komoly pénzügyi tudást feltételez.

Akik viszont szeretnének a megtakarításaikból hozzáértés nélkül a lehető legtöbbet kihozni, azoknak érdemesebb inkább a nyugdíjbiztosításokat megvizsgálni.

összefoglalás

magyar nyugdíjrendszer

Amit a fentiekből mindenki láthatja, a folyamatos demográfiai változásokkal és a csökkenő nyugdíjakkal, egyre nyilvánvalóbbá válik az állami nyugdíjrendszer bizonytalansága és kiszámíthatatlansága, valamint az állami szerepvállalás mértékének elégtelensége.

Magyarországon az öregedő társadalom, és az egyre kevesebb aktív dolgozótól levonható járulék miatt, az állami nyugdíj összege folyamatosan csökken ráadásul a szerkezeti stabilitása is politikai döntéseknek és folyamatos változtatásoknak illetve megszorításoknak van kitéve.

Azok, akik az állami rendszert választották és 2018 után mennek nyugdíjba, az eddigi életkeresetük maximum 60%-át kaphatják meg nyugdíjként, később pedig ez az arány csak csökkenni fog.

Az állami nyugdíj kiegészítéseként létrejött, de annak alternatívájává alakult magánnyugdíjpénztári rendszer után pedig egyszerűen muszáj mindenkinek privát nyugdíjmegtakarításban gondolkodnia.

Így be kell látnunk a tényt, hogy mindenki számára az optimális és az egyetlen megoldást az öngondoskodás, azaz a nyugdíjak saját erőből történő hosszútávú és az államtól független előteremtése jelenti!

Önnek most egyetlen űrlapjába kerül megismerni a piac legkedvezőbb nyugdíj megtakarításait, amelyekkel magas összegű és BIZTOS nyugdíja lesz!

Személy
 

 

Tetszett az írás?
Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

Kapcsolódó bejegyzések:

Öregségi előtakarékosság

Utolsó módosítás: 2012.10.15.

A nyugdíjrendszer válsága miatt érdemes még időben, megfelelő mértékű anyagi tartalékot képeznünk.


Hozzászólás (0)

Legkedvezőbb nyugdíj előtakarékosság

Utolsó módosítás: 2012.10.15.

Az állami nyugdíjrendszer válsága rámutatott arra, hogy érdemes a nyugdíjas éveinkre megfelelő anyagi tartalékot képeznünk.


Hozzászólás (0)

Nyugdíj célú megtakarítás

Utolsó módosítás: 2012.10.15.

Az állami nyugdíjrendszer válsága riasztóan fenyeget minket, így időben neki kell kezdenünk a megfelelő mértékű öngondoskodásnak.


Hozzászólás (0)

Nyugdíj előtakarékossági számla működése

Utolsó módosítás: 2012.10.15.

A nyugdíj előtakarékossági számla igénybevételével, Ön a nyugdíjas éveire anyagi tartalékot képezhet, sőt szabadon meghatározhatja, hogy milyen befektetési megoldást választ.


Hozzászólás (4)

Miből fog megélni egy átlag magyar nyugdíjas?

Utolsó módosítás: 2012.10.02.

A hazai nyugdíjrendszer az összeomlás szélén áll, és még az is kérdéses a jövő generáció leendő nyugdíjasai miből fognak majd megélni.


Hozzászólás (0)

Unit-linked biztosítás, vagy NYESZ?

Utolsó módosítás: 2012.10.02.

Nyugdíj célú megtakarítás elindítása előtt felmerül az emberben a nagy kérdés, melyik a legtesthezállóbb megoldás számára. A döntésben megpróbálunk segíteni, néhány percben.


Hozzászólás (0)

Önkéntes nyugdíjpénztár, vagy NYESZ?

Utolsó módosítás: 2012.10.02.

Azt könnyű belátni, hogy kizárólag az állami nyugdíjra támaszkodva idős korunkban nem fogunk tudni megélni. Éppen ezért célszerű időben, egy vagy több megtakarítást választanunk, mely folyamatos fizetésével nyugdíjas korunkban sem kell aggódnunk a jelentős életszínvonal csökkenés miatt.


Hozzászólás (0)

Életbiztosítás és nyugdíj előtakarékosság

Utolsó módosítás: 2012.10.02.

A gondtalan nyugdíjas évek bebiztosításához, a megfelelő megtakarítási forma megtalálása elkerülhetlen.


Hozzászólás (0)

Nyugdíj előtakarékosság hozam alapján

Utolsó módosítás: 2012.10.02.

A nyugdíj célú megtakarítás elindítása előtt érdemes hozamkilátásainkat is mérlegelni.


Hozzászólás (1)

Nyugdíj előtakarékossági számla 2012

Utolsó módosítás: 2012.10.02.

A nyugdíj előtakarékossági számla állami kedvezmény nyújtásával próbál előretörni a megtakarítási piacon.


Hozzászólás (0)