Nyugdíj előtakarékosság:

Éves 20%, de max 130e Ft-os támogatás
Rugalmas hozzáférés a futamidő alatt
Magas hozamkilátások, akár 6-8%/év 
Kamatadó mentesen és biztonságosan
Illetékmentes örökléssel, adómentesenKeressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!Magánnyugdíjpénztár

Utolsó frissítés: 2017-03-28

magánnyugdíjpénztárElenyésző hányad a magánnyugdíjpénztárakban!3 pilléresből 2 pilléres magyar nyugdíjrendszerMagánnyugdíj- és állami nyugdíj kalkulátorMi a helyzet a magán nyugdíjpénztárakkal és a nyugdíjszámlákkal 2017-ben?Magán nyugdíjpénztár visszalépőknek: reálhozam számítás és -kivétel Magánnyugdíjpénztár tagdíj, hozamok, portfóliók, hozzáférhetőségMagánnyugdíjpénztár váltás, átlépésEgy dolog biztos, hogy semmi sem biztos!Melyik volt a jobb döntés, a magánnyugdíjpénztár vagy az állami?Magánnyugdíjpénztár pályakezdőkéntA magánpénztári tagság következményei

elenyésző hányad a magánnyugdíjpénztárakban

magánnyugdíjpénztár tipp

ÖNMAGÁBAN KEVÉS!

Használja magánnyugdíjpénztár kalkulátorunkat és győzödjön meg róla Ön is, hogy önmagában a pénztári tagság nem elegendő egy elégséges nyugdíj felhalmozására!

A 2010-es nyugdíjreform és magánnyugdíjpénztár államosítás hatására összességében mindössze 97.000 tag maradt a pénztárakban a korábbi 3,1 millióhoz képest. Magyarországon a teljes magánnyugdíjpénztár létszám 97%-a döntött tehát úgy, hogy visszalép a tisztán állami rendszerbe, és ezzel "kiveszi" a pénzét a magánpénztárak kasszájából.

Ez a drasztikus taglétszámcsökkenés, illetve az állami szerepvállalás megvonása hatalmas terhet jelent a pénztáraknak éppen ezért nagy a bizonytalanság a jövőjüket illetően. Az egészen biztos, hogy csak a nagyobb magánnyugdíjpénztárak tudnak majd fennmaradni, de arra vonatkozóan hogy milyen formában és hatékonysággal működnek majd tovább egyelőre csak találgatni lehet.

3 pilléresből 2 pilléres magyar nyugdíjrendszer

magánnyugdíjpénztár

A magánnyugdíjpénztárak eddig nyugdíjrendszerünk második pillérét alkották, és fő funkciójuk az állami nyugdíj részbeni kiegészítése volt. Az állami nyugdíjpénztár (TB) adta a majdani nyugdíjunk 75%-át, míg a kötelező magánnyugdíjménztár volt hivatott kitermelni a maradék 25%-os részt. A magánnyugdíjpénztárak az elmúlt 12 évben azonban nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket ezért a kormány leválasztotta őket az állami nyugdíjjrendszerről és most már nem kiegészítőjét jelentik az állami nyugdíjnak hanem annak helyettesítőjét.

Az eddigiekben 3 pilléres magyarországi nyugdíjrendszer (állami nyugdíj, magánnyugdíjpénztár, öngondoskodás) így 2 pilléressé alakult (állami nyugdíj vagy m.ny.p , öngondoskodás) amely minden eddiginél fontosabbá tette az utolsó pillért az öngondoskodást. A nyugdíjtörvény ugyanis teljesen világossá tette, hogy az állami gondoskodás egy politikai döntés hatására bármikor felborulhat, a magánnyugdíjpénztárak pedig önmagukban semmiképpen sem nyújtanak elegendő fedezetet idősebb éveinkre.

A segítséget tehát kizárólag saját magunktól várhatjuk, és itt nem egy luxus szintű nyugdíjas aranykorról van szó, hanem pusztán az alapvető időskori megélhetésről.

Magánnyugdíjpénztár és állami nyugdíj kalkulátor 2017

A nyugdíj kalkulátor segítségével Ön is kiszámolhatja hogy mennyi nyugdíjra számíthat amennyiben a tisztán állami rendszert választotta, vagy ha magánnyugdíjpénztár tag, illetve nyugdíj számítónk azt is megmutatja Önnek, hogy havonta mennyit kell minimálisan megtakarítania ahhoz, hogy legalább az átlagjövedelmének megfelelő öregségi nyugdíjban részesüljön! Ugyanitt egy kattintással és díjmentesen ajánlatot is kérhet tőlünk nyugdíj előtakarékosságra!

mi a helyzet a magánnyugdíjpénztárakkal 2017-ben?

magánnyugdíjpénztár2013-ban a magánnyugdíjpénztári rendszer alternativájaként létrejöttek az állami nyugdíjszámlák. A kormány terve szerint ezeken a számlákon minden adófizetőnek egyénileg lenne nyilvántartva a nyugdíj egyenlege, egyelőre azonban a számlák 0 Ft-tal indultak.

A 2012. december 31-ig tartó időszakban magánnyugdíjpénztáraktól megvont 14 havi járulék is "eltűnt" az államháztartásban, amelyet ugye az egyéni nyugdíjszámlák létreozására vont el a kormány, legalábbis felénk ezt így kommunikálták.

Jelenleg a pályakezdők választhatnak, hogy a még megmaradó "csonka" magánnyugdíjpénztári rendszert, vagy a még bizonytalanabb állami nyugdíjat választják, de önmagában sajnos egyik sem lesz elegendő arra, hogy az öregségi nyugdíjat felhalmozzák benne. 

visszalépőknek: reálhozam számítás és -kivétel

Azok az állampolgárok akik a tisztán állami nyugdíjrendszerbe való visszalépést választották, az ígéretek szerint a magánnyugdíjpénztár számlájukra az évek alatt elért inflációt meghaladó reálhozamot és az esetleges munkáltatói tagdíjkiegészítést felvehetik. Választhatnak készpénzes vagy utalásos pénzkivételt, illyetve ha úgy döntenek hogy az összeget az önkéntes nyugdíjpénztári számlájukra utaltatják át, akkor az pénz nemcsak teljes adómentességet élvez, hanem az átutalt összeg 20 százaléka, de maximum 300 ezer forint visszaigényelhető az szja-ból az önkéntes nyugdíjpénztárba a 2011-ről adott bevallásban. Az esetleges reálhozamok kifizetésére leghamarabb is 2012 nyár elején kerülhet sor!

magánnyugdíjpénztár tagdíj, hozamok, portfóliók, hozzáférhetőség

A magánnyugdíjpénztár tagoknak a munkáltató 2012 januárjától a bruttó bérük 10%-át (az eddigi 8,5%helyett) utalja át egyéni számlájukra havi rendszerességgel. Bár a tagdíj aránya mindenki számára egységes, az elért hozam pénztáranként és befektetési portfóliónként más és más lehet ezért belépés / átlépés előtt nagyon fontos tájékozódni az adott pénztár feltételeiről.

Melyek azok a szempontok, amelyeket mérlegeljünk belépés / átlépés előtt?

  • A kiválasztott magánnyugdíjpénztár által elért múltbéli referencia hozamok: Az egyes pénztárak közötti néhány százalékos hozamkülönbségek nem tűnnek soknak, de hosszútávon valójában már 1%-os hozamtöbblet is 20%-kal magasabb jövőbeni nyugdíjösszeget jelent! A hozamok nyilvánosak és megtekinthetőek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének honlapján.
  • A fedezeti érték, amely azt mutatja meg, hogy a költségek levonása után a tagdíj mekkora része kerül rá az egyéni számlánkra, azaz mekkora rész után kapjuk a tényleges hozamot. Ez jellemzően százalékban van megadva és az új törvényi szabályozásnak megfelelően pénztártól függően 99,1-99,9%-ig mozog!
  • A befektetési portfólió: 2009.január 1.-től minden pénztárnál egységesen lehetővé vált a belépő számára az ún. befektetési portfólió kiválasztása, azaz mindenki maga dönti el, hogy a pénztár hogyan fektesse be a pénzét. Az egyén a kockázatvállalási hajlandósága és a nyugdíjig hátralévő éveinek száma szerint az alábbi portfóliók közül választhat:
PORTFÓLIÓ KOCKÁZAT RÉSZVÉNY ARÁNY A NYUGDÍJIG HÁTRALÉVŐ IDŐ
Klasszikus Alacsony 0% kevesbb mint 5 év
Kiegyensúlyozott Közepes 15 - 20% 5 - 15 év
Növekedési Magas 35 - 50% több mint 15 év

  • Méret, tagok száma: Az adott magánnyugdíjpénztárban lévő tagok száma a kezelt vagyon mennyiségéről illetve a fejlődés üteméről árulhat el hasznos információkat.

A magánnyugdíjpénztárban felhalmozott összeg és hozamai a nyugdíjkorhatárt elérve (csak a hozam már 10 év etelte után is hozzáférhető!) egy összegben vagy járadék formájában havonta felvehető, a tag esetleges halálá esetén pedig a bent lévő összeg a kedvezményezett(ek) számára örökölhető!

magánnyugdíjpénztár váltás, átlépés

Azok számára, akik már magánnyugdíjpénztár tagok, de nincsenek megelégedve a pénztáruk által elért eredményekkel, a törvény lehetőséget biztosít más pénztárba való átlépésre. A hatályos törvényeknek megfelelően pénztárba átlépni csak akkor lehet ha ez előző átadó pénztárban a tagsági viszony legalább fél éve fennáll. Ha a pénztártag az átlépését a hónap vége előtt legalább tíz munkanappal bejelenti , akkor a tagság a hónap végével szűnik meg. Ha az átlépési papírok a hónap vége előtti tíz munkanapon belül érkeznek meg, várhatóan csak a következő hónap végén szűnik meg a tagság.

A változást a munkáltatónál is jelezni kell illetve a munkáltatónak a belépési nyilatkozaton a részére megjelölt adatmezőt is ki kell töltenie.

Az átlépés költsége az egyéni számla egyenlegének 1 ezreléke, illetve 2 éven belüli váltás esetén extra átlépési költség terheli a tagot, de a maximális levonható összeg nem lehet több 5000 Ft-nál valamint készpénzben fizetendő! Amennyiben a pénztárváltások között nem telt el legalább 5 év, a pénztártag elveszíti a hozamgaranciát!

Átlépésnél egyáltalán nem mindegy, hogy az elhagyni kívánt magánnyugdíjpénztár esetében a pénzünk milyen portfólió szerint milyen várható időtávra volt befektetve, illetve ennek a függvényében kell megválasztani az új portfóliót is! A válság idején ugyanis a legtöbb pénztár rengeteget veszített a hozamából, azonban ez a veszteség csak rövidtávon bekövetkező 3-7 év nyugdíjba menetel esetén realizálódik.

egy dolog biztos, hogy semmi sem biztos!

magánnyugdíjpénztár

Jelen pillanatban a magánnyugdíjpénztárak jövőjét illetően semmiféle kézzelfogható információval nem rendelkezünk. Az új magyar nyugdíjrendszer kialakítását a kormány 2012. december 31-re tűzte ki célul, addig a 14 hónapig viszont semmiféle járulék nem kerül a pénztártagok egyéni számlájára. Abelépés és átlépés

Lehet Ön a tisztán állami nyugdíjrendszer- vagy akár valamely magánnyugdíjpénztár tagja, sajnos semmi nem garantálja, hogy időskorára a megélhetéshez szükséges összegű nyugdíjjal fog rendelkezni.

Az egyetlen megoldás amellyel kiküszöbölhető a magyar nyugdíjrendszer bizonytalansága és a tökéletelensége, az az előgondoksodás, a privát nyugdíj saját erőből való megteremtése! 

melyik volt a jobb döntés, a magán- vagy az állami?

Sajnos azt lehet mondani, hogy bármelyik módot is választotta, kielégítő, legalább a mostani fzetését elérő nyugdíja nem lesz. A tévhittel ellentétben a magyar nyugdíjrendszer már jó ideje halálra van ítélve és nem a mostani nyugdíjreform adott neki pofont, ez csupán egyetlen dologra figyelmeztetet: az állami gondoskodás kifejezetten instabil, egy politikai döntés, vagy kedvezőtlen gazdasági helyzet hatására gyökerestől felborulhat. Amagánnyugdíjpénztárak múltbeli hozamai nem sok jóval kecsegtetnek, jövőjük bizonytalan, a tagdíjbefizetések pedig önmagában nagyon kevesek egy elégséges öregségi nyugdíjösszeg falhalmozásához. Annak, akinek tehát kiszámítható biztonságos és elegendő összegű öregségi nyugdíjra van szüksége, saját magának kell előtakarékoskodnia erre a célra!

Magánnyugdíjpénztár Pályakezdőként

Az állami nyugdíj egy jövőbeli és kiszámíthatatlan igérvény, amelynek összege folyamatosan és jelentősen csökken és amelyre a politikai döntések és gazdasági események nagymértékben kihatnak. Amagánnyugdíjpénztár egy saját névre szóló biztos és kamatozó megtakarítás, amelyre az állam nem teheti rá a kezét. Véleményünk szerint pályakezdőknek a magánnyugdíjpénztár öngondoskodással kombinálva lehet az optimális megoldás egy kielégítő összegű öregségi nyugdíj felhalmozásához.

A magánpénztári tagság következményei

Mindenki, aki magánnyugdíjpénztár tag maradt, 2012. december 1-jétől nem szerez további szolgálati időt a TB nyugdíjrendszerben, annak ellenére, hogy a munkáltatójának a munkáltatói nyugdíjjárulékot (bruttó bér 24%-a) továbbra is az államnak kell utalnia, illetve az addigi jogosultságai, fennmaradnak. A 2012. december 1-je utáni keresete, jövedelme pedig az állami TB nyugdíj megállapításánál nem kerül figyelembevételre, de az időskorúak járadékra bizonyos korlátozásokkal jogosult marad.

Ha személyre szabott kalkulációra és szakszerű nyugdíj tervezésre van szüksége, akkor Önnek csak az alábbi rövid űrlapot kell kitöltenie, és mi egy munkanapon belül felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Személy
 

 

Tetszett az írás?
Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

Kapcsolódó bejegyzések:

Ezért baj, ha csökken a népesség

Utolsó módosítás: 2013.09.27.

Egyre kevesebben vállalnak gyermeket, a magyar népesség száma pedig folyamatosan csökken. Így pedig érdemben nem fenntartható az állami nyugdíjrendszer sem.


Hozzászólás (0)

Befektetési tippek nyugdíj előtt állóknak

Utolsó módosítás: 2013.09.22.

A nyugdíjra való anyagi felkészülés egyik alap követelme  az, hogy befektetési szempontból a legjobb lehetőséget válasszuk.


Hozzászólás (0)

A nyugdíj öngondoskodás eszközei

Utolsó módosítás: 2013.09.22.

Az állami nyugdíj kiegészítéseként szükség van arra, hogy nyugdíjcélú öngondoskodást végezzünk. Ezt többféleképpen is megtehetjük. Íme az öngondoskodás néhány eszköze.


Hozzászólás (0)

Tisztázzuk a nyugdíj kérdést!

Utolsó módosítás: 2013.09.22.

Az állami nyugdíjrendszer már most veszteséggel működik, hiszen a hiányos befizetéseket az államháztartásnak kell pótolnia.


Hozzászólás (0)

Az önkéntes nyugdíjpénztár szerepe a magyar nyugdíjrendszerben

Utolsó módosítás: 2013.09.22.

Igaz a magyar nuygdíjrendszer egy korábbi pillérét már elveszítette, de az önkéntes nyugdíjpénztár még mindig a nyugdíjcélú öngondoskodás egy népszerű eszköze.


Hozzászólás (0)

A nyugdíjrendszer bizonytalansága

Utolsó módosítás: 2013.09.16.

Bár már tudunk róla, de gyakran nem teszünk semmit. A nyugdíjrendszer kilátástalansága mellett pedig szükséges időben megkezdeni a nyugdíjcélra történő anyagi tartalékolást.


Hozzászólás (0)

Így szeretnénk élni nyugdíjasként

Utolsó módosítás: 2013.09.16.

Nem lehetetlen az, hogy idős korunkban álmainkat megvalósítsuk. Ehhez viszont időben neki kell kezdenünk az öngondoskodásnak, hiszen kizárólag az állami nyugdíjra támaszkodva közel kerülhetünk az éhen haláshoz is.


Hozzászólás (0)

Ennyiből tudnánk megélni nyugdíjas korunkban

Utolsó módosítás: 2013.09.13.

Egy friss felmérés szerint legalább 150 ezer forintból szeretnénk nyugdíjas korunkban megélni. Az államtól várva viszont ennél csak jóval alacsonyabb összegre számíthatunk.


Hozzászólás (0)

Nem készülünk fel időben a nyugdíjra

Utolsó módosítás: 2013.09.13.

Meglehetősen pesszimisták vagyunk atekintetben, hogy miként tudunk nyugdíjas éveinkben megélni, mégis halogatjuk az erre való felkészülést.


Hozzászólás (0)

Még mindig az államtól várjuk a nyugdíjat

Utolsó módosítás: 2013.09.06.

Meglehetősen naivan állunk a kérdéshez, pedig az állami nyugdíj nem nyújt majd fedezetet arra, hogy idős korunkban megélhetésünket biztosíthassa.


Hozzászólás (0)