Nyugdíj előtakarékosság:

Éves 20%, de max 130e Ft-os támogatás
Rugalmas hozzáférés a futamidő alatt
Magas hozamkilátások, akár 6-8%/év 
Kamatadó mentesen és biztonságosan
Illetékmentes örökléssel, adómentesenKeressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!Magánnyugdíjpénztár

Utolsó frissítés: 2017-03-28

magánnyugdíjpénztárElenyésző hányad a magánnyugdíjpénztárakban!3 pilléresből 2 pilléres magyar nyugdíjrendszerMagánnyugdíj- és állami nyugdíj kalkulátorMi a helyzet a magán nyugdíjpénztárakkal és a nyugdíjszámlákkal 2017-ben?Magán nyugdíjpénztár visszalépőknek: reálhozam számítás és -kivétel Magánnyugdíjpénztár tagdíj, hozamok, portfóliók, hozzáférhetőségMagánnyugdíjpénztár váltás, átlépésEgy dolog biztos, hogy semmi sem biztos!Melyik volt a jobb döntés, a magánnyugdíjpénztár vagy az állami?Magánnyugdíjpénztár pályakezdőkéntA magánpénztári tagság következményei

elenyésző hányad a magánnyugdíjpénztárakban

magánnyugdíjpénztár tipp

ÖNMAGÁBAN KEVÉS!

Használja magánnyugdíjpénztár kalkulátorunkat és győzödjön meg róla Ön is, hogy önmagában a pénztári tagság nem elegendő egy elégséges nyugdíj felhalmozására!

A 2010-es nyugdíjreform és magánnyugdíjpénztár államosítás hatására összességében mindössze 97.000 tag maradt a pénztárakban a korábbi 3,1 millióhoz képest. Magyarországon a teljes magánnyugdíjpénztár létszám 97%-a döntött tehát úgy, hogy visszalép a tisztán állami rendszerbe, és ezzel "kiveszi" a pénzét a magánpénztárak kasszájából.

Ez a drasztikus taglétszámcsökkenés, illetve az állami szerepvállalás megvonása hatalmas terhet jelent a pénztáraknak éppen ezért nagy a bizonytalanság a jövőjüket illetően. Az egészen biztos, hogy csak a nagyobb magánnyugdíjpénztárak tudnak majd fennmaradni, de arra vonatkozóan hogy milyen formában és hatékonysággal működnek majd tovább egyelőre csak találgatni lehet.

3 pilléresből 2 pilléres magyar nyugdíjrendszer

magánnyugdíjpénztár

A magánnyugdíjpénztárak eddig nyugdíjrendszerünk második pillérét alkották, és fő funkciójuk az állami nyugdíj részbeni kiegészítése volt. Az állami nyugdíjpénztár (TB) adta a majdani nyugdíjunk 75%-át, míg a kötelező magánnyugdíjménztár volt hivatott kitermelni a maradék 25%-os részt. A magánnyugdíjpénztárak az elmúlt 12 évben azonban nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket ezért a kormány leválasztotta őket az állami nyugdíjjrendszerről és most már nem kiegészítőjét jelentik az állami nyugdíjnak hanem annak helyettesítőjét.

Az eddigiekben 3 pilléres magyarországi nyugdíjrendszer (állami nyugdíj, magánnyugdíjpénztár, öngondoskodás) így 2 pilléressé alakult (állami nyugdíj vagy m.ny.p , öngondoskodás) amely minden eddiginél fontosabbá tette az utolsó pillért az öngondoskodást. A nyugdíjtörvény ugyanis teljesen világossá tette, hogy az állami gondoskodás egy politikai döntés hatására bármikor felborulhat, a magánnyugdíjpénztárak pedig önmagukban semmiképpen sem nyújtanak elegendő fedezetet idősebb éveinkre.

A segítséget tehát kizárólag saját magunktól várhatjuk, és itt nem egy luxus szintű nyugdíjas aranykorról van szó, hanem pusztán az alapvető időskori megélhetésről.

Magánnyugdíjpénztár és állami nyugdíj kalkulátor 2017

A nyugdíj kalkulátor segítségével Ön is kiszámolhatja hogy mennyi nyugdíjra számíthat amennyiben a tisztán állami rendszert választotta, vagy ha magánnyugdíjpénztár tag, illetve nyugdíj számítónk azt is megmutatja Önnek, hogy havonta mennyit kell minimálisan megtakarítania ahhoz, hogy legalább az átlagjövedelmének megfelelő öregségi nyugdíjban részesüljön! Ugyanitt egy kattintással és díjmentesen ajánlatot is kérhet tőlünk nyugdíj előtakarékosságra!

mi a helyzet a magánnyugdíjpénztárakkal 2017-ben?

magánnyugdíjpénztár2013-ban a magánnyugdíjpénztári rendszer alternativájaként létrejöttek az állami nyugdíjszámlák. A kormány terve szerint ezeken a számlákon minden adófizetőnek egyénileg lenne nyilvántartva a nyugdíj egyenlege, egyelőre azonban a számlák 0 Ft-tal indultak.

A 2012. december 31-ig tartó időszakban magánnyugdíjpénztáraktól megvont 14 havi járulék is "eltűnt" az államháztartásban, amelyet ugye az egyéni nyugdíjszámlák létreozására vont el a kormány, legalábbis felénk ezt így kommunikálták.

Jelenleg a pályakezdők választhatnak, hogy a még megmaradó "csonka" magánnyugdíjpénztári rendszert, vagy a még bizonytalanabb állami nyugdíjat választják, de önmagában sajnos egyik sem lesz elegendő arra, hogy az öregségi nyugdíjat felhalmozzák benne. 

visszalépőknek: reálhozam számítás és -kivétel

Azok az állampolgárok akik a tisztán állami nyugdíjrendszerbe való visszalépést választották, az ígéretek szerint a magánnyugdíjpénztár számlájukra az évek alatt elért inflációt meghaladó reálhozamot és az esetleges munkáltatói tagdíjkiegészítést felvehetik. Választhatnak készpénzes vagy utalásos pénzkivételt, illyetve ha úgy döntenek hogy az összeget az önkéntes nyugdíjpénztári számlájukra utaltatják át, akkor az pénz nemcsak teljes adómentességet élvez, hanem az átutalt összeg 20 százaléka, de maximum 300 ezer forint visszaigényelhető az szja-ból az önkéntes nyugdíjpénztárba a 2011-ről adott bevallásban. Az esetleges reálhozamok kifizetésére leghamarabb is 2012 nyár elején kerülhet sor!

magánnyugdíjpénztár tagdíj, hozamok, portfóliók, hozzáférhetőség

A magánnyugdíjpénztár tagoknak a munkáltató 2012 januárjától a bruttó bérük 10%-át (az eddigi 8,5%helyett) utalja át egyéni számlájukra havi rendszerességgel. Bár a tagdíj aránya mindenki számára egységes, az elért hozam pénztáranként és befektetési portfóliónként más és más lehet ezért belépés / átlépés előtt nagyon fontos tájékozódni az adott pénztár feltételeiről.

Melyek azok a szempontok, amelyeket mérlegeljünk belépés / átlépés előtt?

  • A kiválasztott magánnyugdíjpénztár által elért múltbéli referencia hozamok: Az egyes pénztárak közötti néhány százalékos hozamkülönbségek nem tűnnek soknak, de hosszútávon valójában már 1%-os hozamtöbblet is 20%-kal magasabb jövőbeni nyugdíjösszeget jelent! A hozamok nyilvánosak és megtekinthetőek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének honlapján.
  • A fedezeti érték, amely azt mutatja meg, hogy a költségek levonása után a tagdíj mekkora része kerül rá az egyéni számlánkra, azaz mekkora rész után kapjuk a tényleges hozamot. Ez jellemzően százalékban van megadva és az új törvényi szabályozásnak megfelelően pénztártól függően 99,1-99,9%-ig mozog!
  • A befektetési portfólió: 2009.január 1.-től minden pénztárnál egységesen lehetővé vált a belépő számára az ún. befektetési portfólió kiválasztása, azaz mindenki maga dönti el, hogy a pénztár hogyan fektesse be a pénzét. Az egyén a kockázatvállalási hajlandósága és a nyugdíjig hátralévő éveinek száma szerint az alábbi portfóliók közül választhat:
PORTFÓLIÓ KOCKÁZAT RÉSZVÉNY ARÁNY A NYUGDÍJIG HÁTRALÉVŐ IDŐ
Klasszikus Alacsony 0% kevesbb mint 5 év
Kiegyensúlyozott Közepes 15 - 20% 5 - 15 év
Növekedési Magas 35 - 50% több mint 15 év

  • Méret, tagok száma: Az adott magánnyugdíjpénztárban lévő tagok száma a kezelt vagyon mennyiségéről illetve a fejlődés üteméről árulhat el hasznos információkat.

A magánnyugdíjpénztárban felhalmozott összeg és hozamai a nyugdíjkorhatárt elérve (csak a hozam már 10 év etelte után is hozzáférhető!) egy összegben vagy járadék formájában havonta felvehető, a tag esetleges halálá esetén pedig a bent lévő összeg a kedvezményezett(ek) számára örökölhető!

magánnyugdíjpénztár váltás, átlépés

Azok számára, akik már magánnyugdíjpénztár tagok, de nincsenek megelégedve a pénztáruk által elért eredményekkel, a törvény lehetőséget biztosít más pénztárba való átlépésre. A hatályos törvényeknek megfelelően pénztárba átlépni csak akkor lehet ha ez előző átadó pénztárban a tagsági viszony legalább fél éve fennáll. Ha a pénztártag az átlépését a hónap vége előtt legalább tíz munkanappal bejelenti , akkor a tagság a hónap végével szűnik meg. Ha az átlépési papírok a hónap vége előtti tíz munkanapon belül érkeznek meg, várhatóan csak a következő hónap végén szűnik meg a tagság.

A változást a munkáltatónál is jelezni kell illetve a munkáltatónak a belépési nyilatkozaton a részére megjelölt adatmezőt is ki kell töltenie.

Az átlépés költsége az egyéni számla egyenlegének 1 ezreléke, illetve 2 éven belüli váltás esetén extra átlépési költség terheli a tagot, de a maximális levonható összeg nem lehet több 5000 Ft-nál valamint készpénzben fizetendő! Amennyiben a pénztárváltások között nem telt el legalább 5 év, a pénztártag elveszíti a hozamgaranciát!

Átlépésnél egyáltalán nem mindegy, hogy az elhagyni kívánt magánnyugdíjpénztár esetében a pénzünk milyen portfólió szerint milyen várható időtávra volt befektetve, illetve ennek a függvényében kell megválasztani az új portfóliót is! A válság idején ugyanis a legtöbb pénztár rengeteget veszített a hozamából, azonban ez a veszteség csak rövidtávon bekövetkező 3-7 év nyugdíjba menetel esetén realizálódik.

egy dolog biztos, hogy semmi sem biztos!

magánnyugdíjpénztár

Jelen pillanatban a magánnyugdíjpénztárak jövőjét illetően semmiféle kézzelfogható információval nem rendelkezünk. Az új magyar nyugdíjrendszer kialakítását a kormány 2012. december 31-re tűzte ki célul, addig a 14 hónapig viszont semmiféle járulék nem kerül a pénztártagok egyéni számlájára. Abelépés és átlépés

Lehet Ön a tisztán állami nyugdíjrendszer- vagy akár valamely magánnyugdíjpénztár tagja, sajnos semmi nem garantálja, hogy időskorára a megélhetéshez szükséges összegű nyugdíjjal fog rendelkezni.

Az egyetlen megoldás amellyel kiküszöbölhető a magyar nyugdíjrendszer bizonytalansága és a tökéletelensége, az az előgondoksodás, a privát nyugdíj saját erőből való megteremtése! 

melyik volt a jobb döntés, a magán- vagy az állami?

Sajnos azt lehet mondani, hogy bármelyik módot is választotta, kielégítő, legalább a mostani fzetését elérő nyugdíja nem lesz. A tévhittel ellentétben a magyar nyugdíjrendszer már jó ideje halálra van ítélve és nem a mostani nyugdíjreform adott neki pofont, ez csupán egyetlen dologra figyelmeztetet: az állami gondoskodás kifejezetten instabil, egy politikai döntés, vagy kedvezőtlen gazdasági helyzet hatására gyökerestől felborulhat. Amagánnyugdíjpénztárak múltbeli hozamai nem sok jóval kecsegtetnek, jövőjük bizonytalan, a tagdíjbefizetések pedig önmagában nagyon kevesek egy elégséges öregségi nyugdíjösszeg falhalmozásához. Annak, akinek tehát kiszámítható biztonságos és elegendő összegű öregségi nyugdíjra van szüksége, saját magának kell előtakarékoskodnia erre a célra!

Magánnyugdíjpénztár Pályakezdőként

Az állami nyugdíj egy jövőbeli és kiszámíthatatlan igérvény, amelynek összege folyamatosan és jelentősen csökken és amelyre a politikai döntések és gazdasági események nagymértékben kihatnak. Amagánnyugdíjpénztár egy saját névre szóló biztos és kamatozó megtakarítás, amelyre az állam nem teheti rá a kezét. Véleményünk szerint pályakezdőknek a magánnyugdíjpénztár öngondoskodással kombinálva lehet az optimális megoldás egy kielégítő összegű öregségi nyugdíj felhalmozásához.

A magánpénztári tagság következményei

Mindenki, aki magánnyugdíjpénztár tag maradt, 2012. december 1-jétől nem szerez további szolgálati időt a TB nyugdíjrendszerben, annak ellenére, hogy a munkáltatójának a munkáltatói nyugdíjjárulékot (bruttó bér 24%-a) továbbra is az államnak kell utalnia, illetve az addigi jogosultságai, fennmaradnak. A 2012. december 1-je utáni keresete, jövedelme pedig az állami TB nyugdíj megállapításánál nem kerül figyelembevételre, de az időskorúak járadékra bizonyos korlátozásokkal jogosult marad.

Ha személyre szabott kalkulációra és szakszerű nyugdíj tervezésre van szüksége, akkor Önnek csak az alábbi rövid űrlapot kell kitöltenie, és mi egy munkanapon belül felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Személy
 

 

Tetszett az írás?
Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

Kapcsolódó bejegyzések:

Nyugdíj előtakarékosság: Mikor kezdjek neki?

Utolsó módosítás: 2013.04.26.

Ön már elgondolkodott, hogy miből fog megélni nyugdíjas korában? Ha nem kezd bele időben a nyugdíjcélú öngondoskodásba, komoly anyagi hátránnyal indulhat el idős korában.


Hozzászólás (0)

NYESZ összehasonlítás

Utolsó módosítás: 2013.02.27.

A nyugdíj előtakarékossági számla, 2006-os bevezetésekor még a nyugdíjrendszer negyedik pillérének számított. Mára egy a bankok által kínált előtakarékossági formaként tartjuk számon.


Hozzászólás (0)

Hol érdemes NYESZ számlát nyitni?

Utolsó módosítás: 2013.02.27.

A nyugdíj előtakarékossági számla nyitásának feltételeit törvényileg szabályozták ugyan, de a bankok és takarékszövetkezetek más befektetési opciókat kínálnak a megtakarítani szándékozó ügyfeleknek.


Hozzászólás (0)

Nyugdíj előtakarékosság biztosítással

Utolsó módosítás: 2013.02.27.

Mivel, állami nyugdíjrendszerünk igen csak instabil lábakon áll, ezért a megfelelő nyugdíjkiegészítés érdekében, még időben neki kell kezdenünk az öngondoskodásnak.


Hozzászólás (0)

Nyugdíj előtakarékosság

Utolsó módosítás: 2013.02.27.

A megfelelő nyugdíj célú öngondoskodási forma kiválasztása kellő odafigyelést, és pénzügyi tudatosságot igényel. Számtalan előtakarékossági lehetőség közül, saját, egyéni szempontjaink alapján, döntsük el, hogy melyik az optimális számunkra.


Hozzászólás (0)

Nyugdíj előtakarékosság kalkulátor

Utolsó módosítás: 2013.02.27.

Nyugdíj előtakarékossági kalkulátorunkkal kiszámíthatja, hogy milyen mértékben egészítheti ki állami nyugdíját, amennyiben még időben nekikezd az anygagi tartaléka felhalmozásához.


Hozzászólás (0)

Tartós Befektetési Számla

Utolsó módosítás: 2013.02.27.

Amennyiben, Ön rendelkezik befektethető vagyontömeggel, az állam, megtakarítási hajlandóságát, kamatadókedvezménnyel honorálja, ha pénzét legalább 5 évig a számlán tartja.


Hozzászólás (0)

Öngondoskodás nyugdíj

Utolsó módosítás: 2013.02.27.

A nyugdíjas évekre való anyagi felkészülést, érdemes még időben elkezdeni. Számos öngondoskodási lehetőség közül választhatunk, attól függően is akár, hogy a befektetésért cserébe milyen mértékű kockázatot vagyunk hajlandóak bevállalni.


Hozzászólás (0)

Öregségi öngondoskodás

Utolsó módosítás: 2013.02.27.

Az időskori megtakarítást még időben érdemes elkezdeni, annak érdekében, hogy megfelelő mértékű anyagi tartalékot legyünk képesek, az évek folyamán felhalmozni.


Hozzászólás (0)

Nyugdíj előtakarékosság havi járadék

Utolsó módosítás: 2013.02.27.

Nyugdíj előtakarékossági kalkulátorunk segítségével kiszámíthatja, hogy rendszeres megtakarítással hogyan képes nyugdíjas éveit anyagi szempontból megalapozni. Megtakarított pénzét pedig, a megtakarítási megoldás függvényében nem csak egy összegben veheti fel, hanem igényelheti a havi járadék formájában történő folyósítását is.


Hozzászólás (0)