Nyugdíj előtakarékosság:

Éves 20%, de max 130e Ft-os támogatás
Rugalmas hozzáférés a futamidő alatt
Magas hozamkilátások, akár 6-8%/év 
Kamatadó mentesen és biztonságosan
Illetékmentes örökléssel, adómentesenKeressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

Nyugdíjcélú megtakarítás adókedvezmény

Utolsó módosítás: 2014.04.28.

A nyugdíjcélú megtakarításoknak 2 nagyon fontos tulajdonsággal kell rendelkeznie optimális esetben. Az első az, hogy már éljen és fizessük rá a díjakat, a másik pedig, hogy igénybe vegyük rá az adókedvezményt. Korábban már értekeztünk róla, hogy mennyit pénzt veszít a késlekedéssel, így most az adókedvezményekre fektetjük a hangsúlyt.

Miért fontos a nyugdíjcélú megtakarítás?

Személye válogatja, hogy kinek mennyire fontos a nyugdíj megtakarítás, abban viszont megegyezhetünk, hogy a jelenlegi életszínvonalunkat pusztán az állam nem fogja tudni finanszírozni. Ennek elsődleges oka az öregedő társadalmunk, ami azt jelenti, hogy az államhoz nem folyik be annyi pénz, hogy megfelelő mértékű nyugdíjat tudjon folyósítani.

Hogy miért most cselekedjünk? Ennek 2 oka is van, az első az, hogy a Ratkó gyerekek (akik arányaiban nagyon sokan vannak) most mennek nyugdíjba, és így jelentősen módosul a dolgozók, eltartottak aránya. A második indok, pedig hogy 2014-től már 3 állam által támogatott nyugdíjcélú megtakarításból választhatunk. (csatlakozott a biztosítói megoldás, a nyugdíjbiztosítás)

Állami támogatás, vagy adókedvezmény?

Nos, a nyugdíj megtakarításokra nem állami támogatás jár, hanem adókedvezmény. A kettő között az a különbség, hogy amíg az állami támogatás alanyi jogon jár, addig az adókedvezmény egy rendelkezési jog. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az adóbevallásunkban minden évben jeleznünk kell, hogy szeretnénk élni az adó visszatérítés lehetőségével. Vagyis ha nem fizetünk adót, vagy másra felhasználtuk az SZJA-nkból igénybe vehető adókedvezményt, akkor a nyugdíj megtakarításunkra nem fog az államtól plusz összeg érkezni.

Amit az adókedvezményről feltétlenül tudni kell

Legyen szó bármelyik nyugdíj megtakarításról (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíj előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítás) csak akkor vehetünk igénybe adókedvezményt, ha mi saját magunk fizetjük rá a díjakat. Hiába kapunk cafeteria elemként önkéntes nyugdíjpénztári befizetést a cégünktől, erre nem jár adókedvezmény.

Az adókedvezmény mértéke az éves befizetéseink 20%-a. A 20% legfelső értéke azonban nem egyezik, hanem az alábbiak szerint alakul:

 1. önkéntes nyugdíjpénztár, maximum 150.000 forint
 2. NYESZ, legfeljebb 100.000 forint, 1955 előtt születetteknek 130.000 forint
 3. nyugdíjbiztosítás, 130.000 a legmagasabb összeg

Az adókedvezmény minden esetben további hozamokat generál számunkra, hiszen nem a bankszámlánkra érkezik meg az összeg, hanem a nyugdíjcélú megtakarítási számlánkra.

Ha megtörjük a nyugdíj megtakarításunkat, akkor az addig igénybe vett adókedvezmények 120%-át kötelesek vagyunk az állam részére visszautalni.

Mire elég a 20%-os adókedvezmény?

Gondoljunk csak bele, ez olyan, mintha havonta nem 20.000 forintot tennénk félre, hanem 24.000 forintot. A kettő közt már 20 évnél is jelentős különbség alakul ki. Egy átlagos 9%-os hozammal számolva havi 20.000 forintból 12.096.397 forint gyűlik össze, míg havi 24.000 forint esetén 14.516.041 forint. Akárhogy is nézzük, ez 2,5 millió forint különbség. Innen már csak az a kérdés, hogy melyik államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítást válasszuk?

Fókuszban az adókedvezmény

Az, hogy 2014-től már 3 nyugdíjcélú megtakarításra vehetünk igénybe adókedvezményt, egyértelművé teszi az öngondoskodás nélkülözhetetlenségét. Az adókedvezményről szinte mindent megtudtunk, amit tudni lehet, és hiba lenne csak úgy elmenni évente 100-150.000 forint mellett. Nagyon nem mindegy, hogy melyik nyugdíjcélú megtakarítást választja, hiszen meglehetősen különböznek egymástól, ezért töltse ki ezt az adatlapot. Szakérő kollégánk felkeresi Önt, hogy együtt megtalálják az ideális nyugdíjcélú megtakarítást.

Személy
Kapcsolódó bejegyzések:

 • Mi kapcsolja össze a NYESZ-t és a TBSZ-t?
 • Nyugdíj előtakarékosság Uniqa
 • Nyugdíj előtakarékossági számla adókedvezmény
 • Ezért baj, ha csökken a népesség
 • Öngondoskodás nyugdíj


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu