Nyugdíj előtakarékosság:

Éves 20%, de max 130e Ft-os támogatás
Rugalmas hozzáférés a futamidő alatt
Magas hozamkilátások, akár 6-8%/év 
Kamatadó mentesen és biztonságosan
Illetékmentes örökléssel, adómentesenKeressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

Nyugdíj megtakarítás: Hosszú távon is érje meg!

Utolsó módosítás: 2012.05.18.

A nyugdíj megtakarításokat vizsgálva kijelenthetjük, hogy a piacot nem könnyű átlátni, mert számtalan olyan megtakarítási forma létezik, amelyekről azt lehet mondani, hogy most megvizsgálva valóban alkalmas egy kellő összegű privát nyugdíj előteremtésére. Ne feledjük azonban, hogy egy nyugdíj megtakarításnak időt állónak is kell lennie, hiszen igazán az számít, hogy majd amikor 20-30-40 év múlva rápillantunk az egyenlegre, akkor is elégedettek leszünk-e az elért eredményekkel? A befektetéseket nem elég tehát rövidtávon megvizsgálni, hanem a várható jövőbeni eseményekre is érdemes felkészülni. Arról, azonban hogy pontosan mik is ezek a tényezők, hosszú napokat lehetne átbeszélni, de nézzünk meg most röviden és tételesen 5 fontos dolgot amelyekkel a privát nyugdíjtervezéskor mindenképpen számolnunk kell!

1. Állami / gazdaságpolitikai változások

A leginkább aktuális és mostanában legtöbbet hallott „veszély” a politikai és gazdasági változások. Nem egészen fél év leforgása alatt ugyanis 21 új adóval lettünk gazdagabbak (vagy inkább szegényebbek), az állami befolyású lakossági megtakarításokat szépen lassan elkezdték beolvasztani a költségvetésbe, így rengeteg dolog ami korábban stabil volt most nagyon bizonytalanná vált. A legjobb amit tehetünk ennek érdekében, hogy az államtól független privát és biztonságos számlán tartjuk a hosszútávú nyugdíj előtakarékosságainkat.

2. Az euró bevezetése

Bár szorosan a gazdasági és politikai témakörhöz tartozik, de mégis külön figyelmet érdemel az euró várható be- vagy be nem vezetése. Erről a témakörről egyet tudunk biztosan: Semmi konkrét információ nincsen arról, hogy mikor vezetik be nálunk, sőt az sem biztos, hogy egyáltalán be fogják. Az euró megtakarításokon elérthető hozamok pedig egyelőre jóval a forint hozamok alatt vannak, így aki nem euróban kapja a fizetését, annak mindenképpen javasolt hogy a hazai valutában gyűjtse a privát nyugdíjra szánt tőkéjét!

3. Személyes kockázatok

A nyugdíj célú megtakarításunkkal talán legszorosabban összefüggő kockázatok, közvetlenül ránk vonatkoznak, és ezek mind veszélyeztetik a díjfizetést. Ezek közül a legfontosabbak a munkahely elvesztése, a keresőképtelenség, a balesetek, betegségek a rokkantság és természetesen a halál. Halál esetén ugyanis már morbid módon nem kell a saját nyugdíjunkról gondoskodnunk, de a szeretteink számára megspórolhatjuk az örökösödéssel járó hajcihőt és illetéket is. Fontos tehát, hogy olyan nyugdíj célú megtakarítási programot válasszunk, amely ezen kockázatok legmagasabb hányadára is teljes védelmet nyújt!

4. Adózási rendszer

Azt ugyan nem tudjuk, hogy 40 év múlva milyen adózási jogszabályok lesznek hatályosak, de amire jelenleg törekedhetünk, hogy a lehető legtöbb adónemet megpróbáljuk optimalizálni, amely a nyugdíj célú megtakarításhoz kapcsolódik. Igyekezzünk tehát olya nyugdíj előtakarékosságot választani, amely 10 év után vagy hamarabb is, mentes a 16%-os kamatadótól és nem terheli sem SZJA sem pedig EHO fizetési kötelezettség. Az állam által nyújtott adókedvezményekről és állami támogatásokról viszont célszerű minden esetben alaposan mérlegelni, hiszen a tapasztalatok szerint amihez eddig bármit is hozzáadott az állam, annak egy részére vagy egészére előbb vagy utóbb jogot is formált

5. Rugalmas hozzáférhetőség

A legutolsó, de koránt sem legkevésbé fontos pataméter végül a nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban a hozzáférés: Azaz, hogy az évek alatt felgyülemlett egyenleghez pontosan mikor és milyen feltételek mellett jutunk hozzá. Lehetőleg óvakodjunk azoktól a megtakarítási formáktól, amelyet az éppen hatályos nyugdíj korhatárhoz kötnek, hiszen az, mint kiderült a kormány által bármikor szabadon változtatható. Helyette célszerűbb a fix lejáratú megtakarításokat előnyben részesíteni, mert ezek mindenféle külső tényezőtől függetlenek, ezáltal pedig nagy fokú tervezhetőséget biztosítanak nekünk!

SzemélyKapcsolódó bejegyzések:

 • A nyugdíjbiztosítás feltételei
 • Megtakarítás nyugdíjra
 • Nyugdíj előtakarékosság hozam alapján
 • Nyugdíj megtakarítás
 • Nyugdíj előtakarékosság adókedvezménye 2014


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu