Nyugdíj előtakarékosság:

Éves 20%, de max 130e Ft-os támogatás
Rugalmas hozzáférés a futamidő alatt
Magas hozamkilátások, akár 6-8%/év 
Kamatadó mentesen és biztonságosan
Illetékmentes örökléssel, adómentesenKeressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

Nyugdíj megtakarítás: Havi 85 ezret bukhatunk a halogatással!

Utolsó módosítás: 2013.12.03.

Büszke magyar emberként ki más is juthatna eszünkbe, mint Pató Pál úr és a híres mondata: „Ej, ráérünk arra még!” A kérdés csak az, hogy tényleg ráérünk? Az emberek életében mindig is voltak, és lesznek is váratlan események, újabb és újabb megoldandó feladatok, ilyenkor általában a nyugdíj célú megtakarításunk húzza a rövidebbet. Erre van a legtöbb idő valóban, de meddig érdemes kitolni az időskori tőkénk kiépítésének megkezdését?

 

Ne csak érdeklődjünk, cselekedjünk is

Az embereket általában nagyon érdekli, hogy mi lesz a nyugdíjukkal, utána olvasnak, számolgatnak, de nehezen szánják rá magukat a végső döntésre, hogy elindítsák a nyugdíj programjukat. Tudjuk, hogy Magyarországon a lakásvásárlás az elsődleges cél a fiatalok körében, aztán a gyermekünk jövőjének a bebiztosítása, és csak utána gondolunk az időskorunkra. A címben említett 85.000 forintot, akkor bukja el, ha előbb kifizeti a lakáshitelét, és csak utána kezd el a nyugdíjával foglalkozni. Mi most megmutatjuk, hogy miért érdemes a nyugdíjprogramunkat először elindítani, és hozzásegítjük Önt az első lépéshez.

A nyugdíj nem kor, hanem pénz kérdése.

 

Hogyan kezdjünk neki, mi az álmunk?

Minden ember álma az, hogy ne kelljen dolgozni, és dőljön a pénz. Tisztelettel jelentjük ez lenne a nyugdíj. A demográfiai változások (öregszik a társadalom, kevés a dolgozó ember) miatt viszont ezt az álmot nem az állam fogja nekünk biztosítani, hanem nekünk magunknak kell felépítenünk.

Van egy alapképlet, ami ide és minden hasonló tervezéshez kapcsolatható:

A TŐKE = IDŐ*PÉNZ

Ez a képlet pedig 2 dolgot jelent számunkra, ha nagy tőkét szeretnénk:

 1. Rövid idő alatt kell nagyon sok pénzt félretenni
 2. Hosszú idő alatt kell kevesebb pénzt félretenni

Kevés pénzből is lehet sok pénzt csinálni csak sok idő kell hozzá, a magyar átlagembernek ez kell, hogy jelentse a nyugdíjat.

Önnek melyikből van több, pénzből vagy időből?

 

„Én úgysem érem meg a nyugdíjas kort…”

Gyakran halljuk mi is ezt a felvetést, és sajnos van, aki tényleg nem éli meg. Mi ilyenkor kettő dolgot szoktunk kérdezni:

 • Igen, meg van rá az esély, de mi történik, ha mégis sikerül megérni a nyugdíjas kort?
 • Ez egy olyan lehetőség, amit mindenképp szem előtt kell tartani, nehogy az legyen, hogy megéljük a jelenleg 65 éves nyugdíjkort és utána nem lesz miből élni.
 • Ha véletlenül így történne, és nem élné meg a nyugdíjas kort tudja, mi történik a megtakarításával?
 • NYESZ esetén illetékkötelesen ugyan, de megkapja a törvényes örököse az itt összegyűlt tőkét. Önkéntes nyugdíjpénztár esetén illetékmentesen kapja meg a tőkét, míg Nyugdíjbiztosítás esetén illetékmentesen kapja meg az az ember, akit Ön megjelölt.

Magyarul nincs elvesztett, kidobott pénz és még arra a „vészhelyzetre” is felkészültünk, ha véletlen megéljük a nyugdíjas kort.

 

„Még egy csomó időm van rá……”

Nézzük meg, hogy a csomó időből, hogy lesz csomó ráfizetés, ha nem lépünk időben.

Végeztünk Önnek egy privát nyugdíjkalkulációt, amelyben megnéztük, mekkora idő alatt, mekkora összegből tudunk Önnek kiépíteni havi 150.000 forint nyugdíjat. Azért 150.000 forint, azért, mert ennyi az átlagbér ma Magyarországon. 15 éves nyugdíjjal számoltunk, mert azok az emberek, akik megélik a nyugdíjas kort általában 15 évig élnek nyugdíjasként a KSH szerint, ebbe beletartoznak mind a férfiak, mind a hölgyek.

A táblázatban számoltunk az optimista embereknek és a kevésbé optimista embereknek is. Az optimista embernek elég lesz havi 60.000 forint nyugdíj kiegészítés is, a többit majd az államtól megkapja (?), a pesszimistább embereknek egy havi 150.000 forintos nyugdíj kiegészítéssel végeztük a számítást. Minden évben 8%-os hozamot feltételeztünk. A számok pedig a mai vásárlói értéket mutatják, tehát Önnek nem kell még az inflációval foglalkoznia, ez az összeg annyit ér, mint most.

 

 

A fenti táblázat jól mutatja, hogy „csak” 5 év halogatás is körülbelül 700.000 forint vagy 1.800.000 forint különbséget jelent. Akárhogy is nézzük ebből akár egy autó ára is lehet. Viszont ha csak az utolsó 5 évben eszmélünk, akkor 10,5 millió forinttal kell többet befizetnünk 5 év alatt, mint amennyit egyébként befizethettünk volna 35 év alatt. Kicsit kényelmesebb a 35 éves futamidőt választani. Gondoljunk csak bele ha életünk elején nincs 34.000 forintunk a nyugdíjunkra, akkor mekkora esély van arra, hogy röpke 20 év múlva lesz havi 119.540 forintunk ugyanerre a célra?

Egy röpke 5 év várakozással, már 10.619 forintot bukunk, újabb 5 év már havi 25.647 forintra nő a veszteségünk. Végignézve a 20 év halasztással eljutunk a címben is említett havi 85.520 forintos veszteséghez. Szerintünk nem éri meg várni, Ön mit gondol?

 

„ Nekünk most a saját lakás a legfontosabb….”

Magyarországon ez egy teljesen bevett szokás, hogy mindenkinek a lakáscél az első. Ha pusztán számszakilag nézzük ezt a kérdést, akkor egy 10 millió forintos lakáshitelre visszafizetünk a Banknak 20-30 millió forintot 20-25 év alatt, havi 70-90.000 forint törlesztő részletenként. (forrás: privatbankar.hu)A mai átlagfizetés 144.000 forint, tehát háztartásonként számoljunk 290.000 forint bevétellel. Ebből, ha levesszük a 90.000 forint törlesztő részletet, akkor is marad 200.000 forint amiből meg lehet élni, és marad anyagi kapacitásunk a nyugdíjprogramra is. Ha mindketten 150.000 forint jelenértékű nyugdíj kiegészítést szeretnénk, akkor is marad havi 132.000 forint a megélhetésre. Tehát a lakáscél nem lehet kifogás a nyugdíjprogramunk terhére.

 

„Majd a gyermekeink eltartanak minket…”

Ezzel a gondolattal nem igazán tudunk azonosulni, mivel minden szülő a gyerekének szebb gyerekkort, jobb életet szeretne, mint amilyen a sajátja volt. De pusztán az idővel számolva, egy átlagos család életébe gondoljunk bele:

Amikor mi 65 évesek leszünk, akkor gyermekünk körülbelül 30 lesz. A mai rohanó világban ekkora várható, hogy gyermeket vállal a párjával. Ilyenkor egy fizetésük van, plusz a táppénz, ami ki tudja mennyi lesz. Azt bátran kijelenthetjük, hogy ez a legnagyobb anyagi kihívást jelentő kor. Vegyük ide az előbb említett alacsonyabb bevételi forráshoz, hogy szinte biztos lesz egy lakáshitel, ezen felül a gyermek által lesz egy megnövekedett költség (babakocsi, ruha, pelenka…)

Szülőként tényleg elvárjuk, hogy 1-2-3 vagy akár még 4 nyugdíjast eltartsanak, segítsenek ebben az életszituációban?

 

„Az állam majd gondoskodik rólam….”

Mivel a dolgozó emberek és az eltartottak száma közelít az 1:1-hez ezért képzeljük el, hogy mennyi pénzt kéne levonni a mi jövedelmünk után, hogy még egy ember meg tudjon élni belőle?

Az állam nem egy szeretetszolgálat, de ha nem is tud majd gondoskodni rólunk, elég hangosan szól hozzánk, hogy: „Emberek figyelem, tegyél félre magadnak pénzt, mert különben bajban leszel!”

Az állam támogatja a NYESZ-t, az Önkéntes nyugdíjpénztárt is, sőt a legújabb rendelet szerint a Nyugdíjbiztosítást is. Erre a 3 nyugdíjcélú megtakarításra összesen akár 280.000 forint adókedvezményt is ad 2014.01.01-től.

Kell ennél hangosabb figyelem felhívás?

 

Gondoskodjunk a nyugdíjunkról még ma

Ebben a cikkben megmutattuk, hogy mekkora ráfizetés, ha nem időben kezdünk el gondoskodni a nyugodt időskorunkról. Itt szeretnénk kihangsúlyozni, hogy havi 85.000 forint a különbség, ha csak a lakás után foglalkozunk a nyugdíjunkkal. Megnéztük ezen felül, hogy milyen „akadályokba” ütközhetünk, és hogyan lehet ezeket orvosolni. A döntés, mint mindig az Ön kezében van: Szeretne ugyanolyan szolgáltatásért 2-3 vagy akár 12-szer annyit fizetni? Sokkal jobb egy kisebb díjjal elindítani a megtakarításunkat és később emelni a díjat, mint halogatni. A kérdés nem az, hogy mikor indítsuk el a nyugdíjprogramunkat, hanem hogy melyiket. Mi azért vagyunk, hogy ebben segítsünk Önnek. Nincs más teendője, mint kitölteni a lenti űrlapot.

 

 

 

Személy
Kapcsolódó bejegyzések:

 • Nyugdíjbiztosítások
 • Hol nyissak nyugdíj előtakarékossági számlát?
 • A működő nyugdíjmodellek
 • Öregségi öngondoskodás
 • Magánnyugdíj előtakarékosság 2012


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu