Nyugdíj előtakarékosság:

Éves 20%, de max 130e Ft-os támogatás
Rugalmas hozzáférés a futamidő alatt
Magas hozamkilátások, akár 6-8%/év 
Kamatadó mentesen és biztonságosan
Illetékmentes örökléssel, adómentesenKeressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

A Nyugdíj Előtakarékossági Számla

Utolsó módosítás: 2012.06.04.

Amikor nyugdíj előtakarékossági számláról beszélünk, akkor általában az emberek, pénzügyi tájékozottságtól függően alapvetően 2 féle dologra gondolnak. Az első csoport egy általános nyugdíj célú számlát keres, amelyen biztonságosan és magas hozammal gyűjtheti össze a privátnyugdíját. A másik csoport viszont, aki már hallott róla, az pedig konkrétan egy banki termék a NYESZ, azaz a Nyugdíj Előtakarékossági számla után érdeklődik. Hogy mindkét csoportnak kedvezzünk, nézzük meg most röviden, hogy mit kell tudnunk a banki Nyugdíj Előtakarékossági számláról, utána pedig vizsgáljuk meg, hogy miként állja meg a helyét a piacon elérhető nyugdíj előtakarékosságok között.

A NYESZ avagy a Nyugdíj Előtakarékossági számla

A Nyugdíj Előtakarékossági Számla mint konkrét banki termék, alapvetően egy értékpapír alapú számla, amelyre az állam az éves befizetések 20%-áig, de legfeljebb 100 ezer forintig adókedvezményt is nyújt. A NYESZ tehát hasonlóan a folyószámlához egy olyan termék amelyet a kereskedelmi bankok értékesítenek, különböző feltételekkel és kondíciókkal. A Nyugdíj előtakarékosságra kapott adókedvezményt nem kézbe hanem a számlánkra kapjuk meg,és a teljes összeghez, csak az aktuális nyugdíjkorhatár elérésekor férhetünk hozzá. Azt, hogy pontosan mibe fektetünk, azaz hogy milyen értékpapír portfóliót állítunk össze, teljesen ránk van bízva, így a NYESZ egy minimális pénzügyi szakértelmet is megkövetel.

A Nyugdíj Előtakarékossági számla hátránya

A NYESZ talán legnagyobb hátránya, hogy a díjfizetése nem kötelező, így a tapasztalatok szerint az ügyfelek kezdeti lelkesedése 2-3 év alatt abba is marad. Mivel az egyenleg azonban csak a nyugdíjkor férhető hozzá,így ez a fajta megtakarítás, inkább a haladó pénzügyi szintű és nagyon tudatos ügyfeleknek való,akik saját maguktól, mindenféle emlékeztetés nélkül fizetik be a díjat havonta. Ezen felül természetesen a portfóliók menedzselésével is folyamatosan és szakszerűen foglalkoznak, és hajlandóak lemondani a teljes hozzáférésről, egészen az éppen aktuális nyugdíj korhatárig. Szoktuk még javasolni olyan ügyfeleknek, akiknek már csak néhány évük van hátra a nyugdíjig, és egy 5-6 éves megtakarítási formát keresnek.

A NYESZ mint nyugdíj előtakarékosság.

A Nyugdíj Előtakarékossági Számla habár egy hosszú távú és támogatott konstrukció, mégsem tartjuk teljesen veszélytelennek a nyugdíjra szánt tőke ebben történő felhalmozását. Ha ugyanis kicsit utánagondolunk az utóbbi évek politikai történésének, akkor könnyen felismerhetjük, hogy az állam bármiféle megtakarításra, amelyre támogatást vagy adókedvezményt adott, arra előbb vagy utóbb elkezdett jogot is formálni. Ez történt mikor a magánnyugdíjpénztárakat államosította, ezt próbálta megtenni a babakötvénnyel, és valószínűleg ezért vonta el az adókedvezményt az életbiztosításoktól is, hiszen a Biztosítókra nem teheti rá a kezét. A fentiekből tehát egyértelműen az látszik, hogy aki valóban biztonságra és hosszútávú állandóságra vágyik, annak mellőznie kell az államilag támogatott megtakarítási formákat is, legalábbis ami a hosszútávot illeti. Senkit nem szeretnénk lebeszélni a NYESZ-ről viszont mi magunk, teljes szívből nem szoktuk ajánlani az ügyfeleknek, hiszen nem vagyunk meggyőződve a biztonságáról. Ehelyett célszerűbbnek tartjuk azokat a megtakarítási formákat, amelyek teljesen függetlenek az államtól, és amelyeket egy valóban független és stabil névre szóló számlán tartanak nekünk. Ezeket viszont semmiképpen ne a bankban keressük, hanem ezeknél jóval nagyobb és tőkeerősebb társaságoknál, például a Biztosítóknál.

SzemélyKapcsolódó bejegyzések:

 • Nyugdíj előtakarékosság havi rendszerességgel
 • Nyugdíjbiztosítás adókedvezménye 2014-ben
 • A nyugdíjrendszer bizonytalansága
 • Önkéntes nyugdíjpénztár vagy unit-linked?
 • Nyugdíjbiztosítás 20% adókedvezmény


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu