Nyugdíj előtakarékosság:

Éves 20%, de max 130e Ft-os támogatás
Rugalmas hozzáférés a futamidő alatt
Magas hozamkilátások, akár 6-8%/év 
Kamatadó mentesen és biztonságosan
Illetékmentes örökléssel, adómentesenKeressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

Nyugdíj előtakarékossági lehetőségek

Utolsó módosítás: 2014.01.17.

A nyugdíj előtakarékosság mindig ott motoszkál az emberek fejében. Mindenki tudja, hogy szükség van rá, főleg, hogy az állam is megfelelőképp nagy hangsúlyt fektet ennek kommunikálására. Adókedvezmények által támogatja a NYESZ-t, az önkéntes nyugdíjpénztárat és az új nyugdíjbiztosítást is. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy még a legoptimistább embereknek is minimum mekkora összeget kell félretennie nyugdíj célra.

Miért fontos a nyugdíj előtakarékosság?

Egy friss felmérés alapján, melyet az OECD végzett, az derül ki, hogy a nyugdíjas kori megélhetésünkhöz az aktív keretünk 70%-a is elég. Ki-ki döntse el, hogy meg tudna élni a mostani kereset 70%-ából, amikor nincs már hiteltörlesztés és egyéb ilyen jellegű kiadások. A szomorú hír viszont az, hogy az átlag nyugdíj az átlag kereset 60%-a a 2013-as év adatai alapján. Ez azt jelenti, hogy legalább a bevételeink 10%-t pótolnunk kell. Egy átlagos 145.000 forintos keresetnél ez minimum havi 14.500 forintot kell pótolnunk, egy 10 éves nyugdíj korral számolva ez 17.400.000 forint, amire mindenképp szükségünk lesz.

Milyen lehetőségeink vannak?

Ha nyugdíjra szeretnénk megtakarítani 3 államilag is támogatott előtakarékossági forma közül választhatunk:

 1. Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ)
 2. Önkéntes Nyugdíjpénztár (ÖNYP)
 3. Nyugdíjbiztosítás

Mindenhol az igénybe vehető adó visszatérítés mértéke a befizetett díjak 20%-a. Az önkéntes nyugdíjpénztárnál a maximum 150.000 forint, a nyugdíjbiztosításnál 130.000 forint míg a NYESZ-nél 100.000 forint, kivéve azoknak, akik 2020-ig hivatalosan nyugdíjba vonulnak, mert nekik ez a plafon 130.000 forint.

Mekkora összeget érdemes megtakarítani?

Ha fent említett statisztikából indulunk ki, akkor nézzük meg, hogy a különböző keresetű embereknek mekkora pénzt kell félretenni, ahhoz hogy ezt a minimális 10%-ot kipótolják. Mindenhol 25 éves futamidőt feltételezünk (tehát nem töltöttük be a 40 éves kort), és egységesen éves 8% hozammal kalkulálunk.

Itt egy optimális esetet vettünk figyelembe, vagyis, hogy a nyugdíjkifizetés mértéke nem lesz rosszabb, mint a 2013-as évben volt. Ez elég nagy optimizmusra vall, már csak az öregedő társadalom miatt is. Reálisan nézve várhatóan 20 év múlva ennek a töredéke várható csak.

A táblázat nominális értékeket számol, tehát ez a minimális összeg, amit félre kell tenni. Ha egy egyszerű tanulságot szeretnénk a táblázatból levonni, akkor azt mondhatjuk, hogy a keresetünk 10%-át minimum érdemes félretenni nyugdíj célra.

Milyen a jó nyugdíj megtakarítás?

Ebben a cikkben rávilágítottunk arra, hogy még a legoptimistább embereknek is a keresetük 10%-át félre kell, hogy tegyék nyugdíj célra. Itt szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez egy nagyon optimista számítás volt és a minimumot vettük alapul. Reális ennek az anyagi ráfordításnak a 2-3-szorosa szükséges, hogy ne legyen anyagi gondunk a visszavonulásunk után. Ugyan több megtakarítási forma is van az elsődleges szempont az, hogy minél hamarabb elindítsuk, és hogy pontosan kalkulált összeg szerint takarítsunk meg, nehogy kényelmetlen meglepetés érjen bennünket a lejáratkor. Ha ön is szeretné tudni pontosan mekkora összeggel érdemes nyugdíj előtakarékosságot indítani, csak töltse ki az itt található űrlapot, és szakértőnk rövid időn belül felkeresi Önt. 

Személy
Kapcsolódó bejegyzések:

 • Nyugdíj előtakarékosság
 • Önkéntes Nyugdíjpénztárak összehasonlítása
 • Nyugdíjelőtakarékosság
 • A nyugdíj előtakarékosság állami támogatása
 • Így szeretnénk élni nyugdíjasként


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu