Nyugdíj előtakarékosság:

Éves 20%, de max 130e Ft-os támogatás
Rugalmas hozzáférés a futamidő alatt
Magas hozamkilátások, akár 6-8%/év 
Kamatadó mentesen és biztonságosan
Illetékmentes örökléssel, adómentesenKeressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

Nyugdíj előtakarékosság törvény

Utolsó módosítás: 2014.01.09.

Az idei, vagyis a 2014 évtől jelentős változások kerültek bevezetésre a nyugdíj előtakarékosságok törvényi szabályozásában, azon belül is a NYESZ és az új nyugdíjbiztosításra vonatkozó, illetve az állami nyugdíjra vonatkozó szabályzással érdemes kiemelten foglalkozni. Az alábbi cikkben összefoglaltuk, hogy mik azok a változások, amit mindenkinek tudnia kell, annak aki megtakarítani szeretne nyugdíj célra idén.

Mit kell tudni az állami nyugdíjról?

Az állami nyugdíjban történt egy jelentős változás, amivel sok ember nincs is tisztában, pedig életüket jelentősen befolyásolja. Az Alkotmányban történt egy módosítás, amely azt mondja ki, hogy a nyugdíj már nem jár alanyi jogon. Ehhez, ha hozzávesszük, hogy az eddig befizetett nyugdíjjárulék (27%), megszűnt és helyette lett egy szociális hozzájárulási adó, akkor még érdekesebb a helyzet. A nyugdíjjárulékot ugyanis köteles az állam a nyugdíjra fordítani, míg az egy bármilyen néven beszedett adónál nincs megkötés, hogy mire kell fordítani. Hát várható volt, hogy a közteherviselésen alapuló nyugdíjrendszer nem tartható fel már sokáig.

 

Amit a NYESZ-ről tudni kell…

A NYESZ egy olyan értékpapír számla, ahol adómentesen kereskedhetünk, és az adott évben befizetett díjakra 20%, maximum éves 100.000 forint (54 évesnél idősebb embereknél maximum 130.000 forint) adókedvezményt igényelhetünk a számlánkra. Mivel azonban a befizetett díjakra és a visszaigényelt adókedvezményre általában nem kapunk kamatot, ezért ezen a számlán aktívan kereskedni kell. Ezen felül 10 év alatt nem férhetünk hozzá adómentesen a tőkénkhez, még akkor sem, ha közben nyugdíjba vonultunk. (kivétel a rokkantsági nyugdíj)

 

Amit a nyugdíjbiztosításról tudni kell…

A 2014.01.01-től érvénybe lépő nyugdíjbiztosításokra szintén van lehetőség a befizetett díjak 20%-t, maximum éves 130.000 forintot adókedvezmény formájában visszaigényelni az államtól. Ez az első lényeges különbség a nyugdíjbiztosítás és a befektetéses életbiztosítás között. A második pedig az, hogy a nyugdíjbiztosításhoz csak nyugdíjba vonuláskor férhetünk hozzá, legyen szó akár öregségi, akár rokkant nyugdíjról.

 

A NYESZ-re vonatkozó törvényi előírások

A NYESZ számláról a 2005. évi CLVI. törvény rendelkezik, ennek a kivonatát bocsájtjuk a rendelkezésére az alábbiakban:

Az adókedvezményre a 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 44/B. §-ának (1)-(2) bekezdése alapján van jogosultságunk.

Törvényi szabályzat szerint csak egy NYESZ számlánk lehet (ezt „NYESZ-R” jelöléssel kell ellátni), amit minimum 5.000 forint befizetésével lehet elindítani a számlavezetőnél.

A számlavezető maximum az átlagos befizetett díjak 1%-t, de minimum 2.000 forintot számolhat fel költségként.

A kereskedés, és az ott elért nyereség adómentes, kivéve az osztaléknyereség, mert itt 16%-os SZJA-t kell fizetni adóként.

Az alábbi befektetések közül válogathatunk:

 • magyarországi, és az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamában kibocsátott kollektív befektetési értékpapír
 • Magyarország, illetve az EGT más tagállam szabályozott piacára bevezetett értékpapír
 • a Magyar Állam, valamint az EGT más tagállama által kibocsátott állampapír és pénzpiaci eszköz

A NYESZ számlavezetőt adómentesen változtathatunk, ha az összes összegyűlt pénzt átutaljuk. NYESZ számláról válthatunk TBSZ számlára, ha az utolsó 2 évben igénybevett adókedvezmény 120%-t egyéb adózott jövedelemként leadózzuk. Végezetül, ha nem nyugdíjcélú felhasználással megszűntetjük (futamidőtől függetlenül) a NYESZ számlát, akkor az összes eddig igénybe vett adókedvezmény 120% vissza kell fizetni, és a hozamnyereséget egyéb jövedelemként le kell adózni. (SZJA+EHO)

2013.01.01 után indított NYESZ számlákhoz 10 évig nem lehet adómentesen hozzáférni, még akkor sem, ha nyugdíjba vonultunk, kivéve ha rokkant nyugdíjassá nyilvánítottak minket.

 

A nyugdíjbiztosításra vonatkozó törvényi szabályzás

2014.01.01-tól lehet kötni csak nyugdíjbiztosítást, a korábban megkötött életbiztosításokat nem lehet záradékoltatni és átdolgozni nyugdíjbiztosítássá.

4 feltételnek kell teljesülnie, hogy egy befektetéses életbiztosítás nyugdíjbiztosítássá váljon, ezek pedig:

 1. Térítsen halál esetén

 2. Térítsen legalább 40%-os rokkantság esetén

 3. A szerződés megkötésekor aktuális nyugdíj korhatárig szóljon (jelenleg 65 év)

 4. Lejárjon, amikor a szerződő nyugdíjba vonul 

A szerződés lejárat előtt nem visszavásárolható sem teljesen, sem részlegesen. A visszavásárlás az igénybevett adókedvezmények 120%-os büntetőkamatával lehetséges.

 

Ha kérdése van forduljon hozzánk bizalommal

Ebben a cikkben megnéztük, hogy 2014-ben már nem jár alanyi jogon a nyugdíj, a NYESZ számlához a szaktudáson kívül legalább 10 év is szükséges, hogy használható nyugdíj megtakarítás legyen számunkra. A nyugdíjbiztosítás pedig csak egy kicsit tér el a már jól ismert befektetéses életbiztosításoktól. Azonban a rendeletek, törvények év közben is folyamatosan változhatnak, elég csak a tavaly bevezetett 6%-os EHO-ra gondolni. Ha Ön továbbra is naprakész szeretne lenni, és a lehető leghamarabb szeretne értesülni a változásokról, akkor csatlakozzon Ön is szakértőnk elégedett ügyfeleinek táborához. Ehhez nem kell mást tennie, hogy egy személyes konzultáció keretein belül szakértőnk megválaszolja kérdéseit.

Személy
Kapcsolódó bejegyzések:

 • Tisztázzuk a nyugdíj kérdést!
 • Nyugdíj előgondoskodás
 • A nyugdíjhelyzet 2013-ban
 • Nyugdíjbiztosítás: Igényeljen Ön is adókedvezményt 2014-től!
 • A TBSZ és NYESZ kapcsolata


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu