Nyugdíj előtakarékosság:

Éves 20%, de max 130e Ft-os támogatás
Rugalmas hozzáférés a futamidő alatt
Magas hozamkilátások, akár 6-8%/év 
Kamatadó mentesen és biztonságosan
Illetékmentes örökléssel, adómentesenKeressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

Nyugdíj előtakarékosság adókedvezménye 2014

Utolsó módosítás: 2014.04.23.

2014-ben jelentős változás állt be a nyugdíj megtakarítások szempontjából. Azt tudtuk, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárra, és a NYESZ számlára lehet adókedvezményt igénybe venni, azonban idén felzárkózott melléjük a nyugdíjbiztosítás is. Vizsgáljuk meg ezt a 3 nyugdíj előtakarékosságot, és helyezzük a fókuszba az adókedvezményt!

A maximális adókedvezmény

Abban mindhárom nyugdíj előtakarékosság hasonlít, hogy az egy évben befizetett díjaink 20%-át adókedvezmény formájában visszaigényelhetjük a nyugdíj megtakarítási számlánkra. A szabályzás azonban a felső korlátokat tekintve nem egységes, nézzük melyik nyugdíj megtakarításnál, mekkora adójóváírást tudunk legfeljebb kihasználni:

 1. Önkéntes nyugdíjpénztár, 750.000 forintos éves befizetésnél van a plafon, ami azt jelenti, hogy egy évben maximum 150.000 forint lehet az adókedvezmény.
 2. Nyugdíj előtakarékossági számla, itt alapból 100.000 forint a maximum adókedvezmény, kivéve ha 2020-ig nyugdíjba vonulunk, mert akkor 130.000 forint évente, amelyeket az éves befizetés 500.000 forintnál, illetve 650.000 forintnál tudunk elérni.
 3. Nyugdíjbiztosítás, éves 650.000 forint befizetésnél tudjuk az államtól a legmagasabb adójóváírás igényelni, ami 130.000 forint.
 4. Láthatjuk, hogy ezek az éves díjak nagyjából havi 40.000 forint és 63.000 forint között mozognak.

Miért fontos az adókedvezmény?

Lényegében az adókedvezmény két szempont miatt jelentős számunkra.

Az első az, hogy nincs még egy olyan megtakarítás, amelyre egyszerre 3 különböző módozatra lehetne adókedvezményt igénybe venni. A mi olvasatunkban azt jelenti, hogy az állam nagy hangsúlyt fektet a nyugdíj célú öngondoskodásra, mivel ő maga nem fogja tudni megfelelő színvonalon finanszírozni az idős korunkat.

A második szempontot pedig egy közmondással tudnánk megfelelően illusztrálni: „Ha adnak fogadd el, ha ütnek rohanj el”. Magyarul, amikor vásárolunk, akkor is keressük az akciós termékeket, nos jelenleg a nyugdíj előtakarékosságokra van a legnagyobb akció. Kész szerencse, hogy az egyik legfontosabb célhoz vezető megtakarításhoz kapunk 20%-os ajándékot.

Mennyit számít az adókedvezmény?

Mindhárom nyugdíj előtakarékosságnál fontos tudni, hogy az adó visszatérítés azonnal nem szabadon felhasználható, hanem a nyugdíj megtakarítási számlánk egyenlegét fogja növelni. Ez pedig azt jelenti, hogy ugyan nem tudjuk nyaralásra elkölteni, mint régen, de további nyereséget termel számunkra, így a 20% valójában sokkal nagyobb százalék. Egy havi 25.000 forintos megtakarításnál, 25 éves futamidőnél a lejárati egyenlegünk 31%-át az adókedvezmény és az általa megtermelt hozamok adják.

Mire figyeljünk az adójóváírásnál?

Az első és legfontosabb talán az, hogy ha nem fizetünk személyi jövedelemadót, akkor nincs miből adót visszaigényelni.

Minden évben az adóbevallásunkban (az életbiztosítás résznél) jeleznünk kell, hogy szeretnénk élni az adó visszatérítés jogával, különben az állam nem fogja a számlánkra utalni.

Ha megtörnénk a nyugdíj megtakarításunkat, akkor az összes addig igénybe vett adókedvezmény 120%-át az államnak vissza kell utalnunk.

Használjuk ki az adókedvezmény adta lehetőséget!

Ebben a cikkben részletesen kielemeztük a nyugdíj előtakarékosságokra igénybe vehető adókedvezményt. Azt is megállapítottuk, hogy nem véletlenül ezekre a megtakarításokra vonatkoznak a 20%-os adókedvezmények, az a 20%, ami valójában több. Egyedi kalkulációhoz, és a nyugdíj előtakarékosság kiválasztásához válasszon Ön is egy független szakembert, aki megvizsgálja a piacon található majdnem 100 darab nyugdíj megtakarítást, és megmutatja, hogy melyik felel meg leginkább az Ön igényeinek. Töltse ki az itt található adatlapot, és a szakértő kollégánk megkeresi Önt, és megtalálja az optimális nyugdíj megtakarítást. 

Személy
Kapcsolódó bejegyzések:

 • Legjobb nyugdíj előtakarékossági számla
 • Nyugdíj kalkulátor 2011
 • A nyugdíjhelyzet 2013-ban
 • Hol nyissak nyugdíj előtakarékossági számlát?
 • Nyugdíjcélú megtakarítás adókedvezmény


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu