Nyugdíj előtakarékosság:

Éves 20%, de max 130e Ft-os támogatás
Rugalmas hozzáférés a futamidő alatt
Magas hozamkilátások, akár 6-8%/év 
Kamatadó mentesen és biztonságosan
Illetékmentes örökléssel, adómentesenKeressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

Nyugdíj előtakarékosság 2014

Utolsó módosítás: 2014.04.24.

A magyar ember nagyon kreatív, és ez megmutatkozik a pénzkezeléssel kapcsolatban is. Pont ezért elé sok különböző nyugdíj előtakarékossággal találkoztunk már mi is, de az összes közül kiemelnénk 3-at. A kiválasztottakat pedig 3 általános szempont alapján összehasonlítjuk, ezzel is segítve Önt a nyugdíj előtakarékosságának a kiválasztásában.

Mit jelent a nyugdíj előtakarékosság?

A nyugdíj előtakarékosság az öngondoskodás egyik legfontosabb válfaja. A nyugdíj megtakarításra azért van szükség, hogy szépen fogalmazva, idős korunkban ne legyenek anyagi nehézségeink. Közelítő számítások szerint a jelenlegi keresetünk 40-50%-át kell önmagunknak felépíteni, hogy a jelenleg megszokott életszínvonalon élhessünk nyugdíjas korunkban.

Leegyszerűsítve úgy is fogalmazhatunk, hogy a nyugdíj előtakarékosság egy olyan megtakarítási forma, ami kötelezően ajánlott. :)

Milyen formái vannak a nyugdíj előtakarékosságnak?

Minden egyes félretett forint, amit azért nem költünk el, hogy időskorunkban használjuk fel az felfogható egyfajta nyugdíj megtakarításként. Ilyen módon rengeteg különböző nyugdíjcélú megtakarítás létezik, mi azonban a sok közül kiemelnénk hármat. Három olyan speciális nyugdíj előtakarékosságot, amelyet az állam 20%-ra rúgó adókedvezménnyel támogat. Íme:

 1. Önkéntes nyugdíjpénztár, ahol a 20%, maximum 150.000 forint lehet egy évben.
 2. Nyugdíj előtakarékossági számla, itt 100.000 forint a legmagasabb összeg, amit visszaigényelhetünk. (2020-ig nyugdíjba vonulók számára 130.000 forint)
 3. Nyugdíjbiztosítás, ahol évente legfeljebb 130.000 forint lehet az adókedvezmény.

Mit várhatunk el egy nyugdíj megtakarítástól?

Értelemszerűen ez nagymértékben függ attól, hogy melyik állam által preferált előtakarékosságot választjuk. De először nézzük meg az általános elvárásainkat:

 1. Ne veszíthessük el a pénzünket
 2. Legyen minél nyereségesebb
 3. Hozzá tudjunk férni, ha kell

Nézzük szépen sorra, hogy ma 3 kiemelt nyugdíj megtakarítás hogyan felel meg az általános elvárásainknak.

„Ne veszítsük el a pénzünket”

Az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíjbiztosítás esetében erre minimális az esély. Az önkéntes nyugdíjpénztárnál a szigorú portfólió összetétel miatt, míg a nyugdíjbiztosításnál mi szabadon választhatunk portfóliót, ami utána szakemberek kezelnek. Nekik pedig nem érdekük, hogy elveszítsék a pénzünket, hiszen akkor a saját költségeiket, díjakat sem tudják érvényesíteni. A NYESZ-nél más a helyzet, mivel itt mi magunk intézkedünk a befektetéssel kapcsolatban határ a csillagos ég felfelé, de lefelé is. Ha nem értünk a befektetésekhez, akkor reális a veszélye, hogy elveszíthetjük a pénzünket.

„Legyen minél nyereségesebb”

Az önkéntes nyugdíjpénztárnál a fent is említett portfólió szabályzás miatt nincs esély kimagasló hozamot elérni. Itt és a nyugdíj előtakarékossági számlánál is csak magyar kibocsátású, és forintban nyilvántartott értékpapírokba van lehetőség fektetni, ami nem mindig szerencsés. A nyugdíjbiztosításnál azonban sem deviza sem portfólió összetétel sincs, mi magunk választjuk ki, hogy mekkora kockázatot vállalunk, a plusz nyereség reményében.

„Hozzá tudjunk férni, ha kell”

Itt a legegyértelműbb a helyzet, ugyanis hiába törnénk fel az önkéntes nyugdíjpénztárunkat, 10 éven belül semmilyen formában nem férhetünk hozzá. Egy fokkal kedvezőbb a NYESZ számla, hiszen itt feltörés esetén az adókedvezmények 120%-át kell visszafizetni és az elért hozamokat kell egyéb jövedelem formájában leadózni (16% + 27%). Ezzel szemben a nyugdíjbiztosításnál „mindössze” az igénybe vett adójóváírásokat kell visszautalni 20%-os büntetéssel.

2014 legyen a nyugdíj előtakarékosságunk kezdete

Sikerült a 3 leghatékonyabb nyugdíj előtakarékossági formát kiválasztanunk, és ezeket 3 konkrét szempont szerint összehasonlítani. Ha Ön is gondolkozik azon, hogy nyugdíj előtakarékosságot indítson magának, akkor a 3 szempontból 2-t biztos Ön is fontosnak tart. Most, hogy közelebb került a döntéshez, már érdemes egy független szakértővel megbeszélnie, hogy milyen további elvárásai vannak a nyugdíj megtakarításával szemben. Töltse ki ezt a rövid adatlapot, és független megtakarítási szakértőnk a teljes piac kínálatából, megtalálja azt a nyugdíj megtakarítást, ami leginkább megfelel az Ön igényeinek.

Személy
Kapcsolódó bejegyzések:

 • Megtakarítás nyugdíjra
 • Nyugdíj előtakarékossági számla működése
 • Nyugdíj előgondoskodás
 • Nyugdíj előtakarékossági számla adókedvezmény
 • A nyugdíjbiztosítás adókedvezménye számokban


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu