Nyugdíj előtakarékosság:

Éves 20%, de max 130e Ft-os támogatás
Rugalmas hozzáférés a futamidő alatt
Magas hozamkilátások, akár 6-8%/év 
Kamatadó mentesen és biztonságosan
Illetékmentes örökléssel, adómentesenKeressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

Magánnyugdíj előtakarékosság 2012

Utolsó módosítás: 2012.10.02.

A magánnyugdíjpénztárak története
Hazánkban már a két világháború között is működtek magánnyugdíjpénztárak. Működésük, az államosítás hatására, a második világháború után átmenetileg szünetelt, majd a rendszer 1998. január elsején újjáéledt. A magánnyugdíjpénztárak eredetileg a magyar nyugdíjrendszer második pillérét adták.  Tervek szerint az állami nyugdíjat voltak hivatottak kiegészíteni. Ez azt jelenti, hogy az öregségi nyugdíj 75%-át az állam, míg 25%-át a MNYP-k adták volna. Mivel a pénztárak nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, ezért a kormányzat, a rendszer kvázi végleges felszámolása mellett döntött.
2010-ben, az addig több millió tagot számláló magánnyugdíjpénztárak, 97 ezres létszámúra csökkentek, sőt 2012-ben már csak nagyjából 77 ezer taggal rendelkeznek. Az állami nyugdíjrendszer két pilléressé zsugorodása pedig az öngondoskodás fontosságát helyezte előtérbe.

A magyar nyugdíjrendszer problémái
A magyar nyugdíjrendszer jelenleg is felosztó-kirovó elven alapul. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adott hónapban, a munkavállalóktól levont nyugdíjjárulékot osztják ki a nyugdíjra jogosultaknak, ellátás formájában.  A mostani magyar nyugdíjrendszer azonban több okból sem fenntartható:

 • kevesen vannak a valós munkabérükre bejelentve, így a járulék levonása nehézkessé válik
 • kevés gyermek születik, így nem is lesz kitől érdemben levonni a nyugdíjjárulékot
 • nő a várható élettartam, azaz a nyugdíjak folyósítása is hosszabb távon válik szükségessé

Egyetlen valós megoldás, a még időben elkezdett anyagi tartalék felhalmozása lehet.

A magánnyugdíjpénztárak működése
A magánnyugdíjpénztárak portfóliós rendszerben működnek, így mindenki maga dönti el mibe fekteti be a pénzét. A klasszikus portfólió alacsony kockázatú, hiszen részvény aránya 0, míg a kiegyensúlyozott portfólió 15-20%-ban, és a növekedési portfólió 35-50%-ban részvény befektetést tartalmaz. A portfólió kiválasztása előtt érdemes felmérni, hogy a pénztár tagnak hány éve van hátra a nyugdíjig, így kockázata is az évek folyamán eloszlik. A magánnyugdíjpénztári vagyonához, a szerződő, nyugdíjba vonulásakor korlátlanul hozzáférhet, amit kérhet egyszeri kifizetés vagy járulék formájában is. A megtakarítás hozamát már a 10. év után felvehetjük.

Magánnyugdíjpénztárak 2012
A magánnyugdíjpénztárak jövője teljesen bizonytalan. Jelenlegi elképzelés szerint, a még működő pénztárak, a tagok egyéni befizetéseiből – azaz adományokból - próbálják meg fenntartani magukat. Új belépők hiányában azonban, kérdés az, hogy ez nem jelenti-e majd a pénztárak teljes eltűnését, vagy az önkéntes nyugdíjpénztárakkal való egybeolvadását.

Ha szeretné megtudni, milyen megtakarítási forma segíthet önnek, a nyugdíj célú vagyon felhalmozásában, forduljon tanácsadóinkhoz, akik az ország egész területén rendelkezésére állnak.
Kalkulátorunkkal Ön is könnyen kiszámíthatja, milyen időtávon, mekkora anyagi tartalékot halmozhat fel, jövőbeni kiadásai fedezéséhez.

SzemélyKapcsolódó bejegyzések:

 • A nyugdíj előtakarékosság állami támogatása
 • Unit linked adókedvezmény: Használjuk ki!
 • Unit-linked biztosítás, vagy NYESZ?
 • Meddig húzza a mostani nyugdíjrendszer?
 • Előtakarékosság nyugdíjra


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu