Nyugdíj előtakarékosság:

Éves 20%, de max 130e Ft-os támogatás
Rugalmas hozzáférés a futamidő alatt
Magas hozamkilátások, akár 6-8%/év 
Kamatadó mentesen és biztonságosan
Illetékmentes örökléssel, adómentesenKeressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

A nyugdíjrendszer története

Utolsó módosítás: 2013.08.15.

A hazai nyugdíjrendszerünk mindössze 85 éves és eredeti ötletként is az időskori éhezés megszüntetésére találták ki.

A nyugdíjrendszer a kezdetektől

Már korábban is léteztek különféle nyugdíjellátások, de a kötelező öregségi nyugellátást hazánkban 1928-ban foglalták törvényi keretek közé. Érdemes megjegyezni, hogy erről szóló törvény az Egyesült Államokban csak néhány évvel később, 1933-ban jelent meg.

A nyugdíjrendszer kialakításának fő oka az volt, hogy segítse azon idős embereket, akik tartalékaikból kifogytak azzal, hogy az állam bizonyos juttatást ad számukra. A hosszú időt megélt időseket így az állam meg tudta kímélni az időskori éhezéstől. Sokat elárul az is, hogy a nyugdíjrendszer bevezetésekor a várható élettartam mindössze 47 év volt a férfiaknál és 50 a nőknél, de a nyugdíjkorhatárt 65 évre tolták ki.

A nyugdíjrendszer tőkefedezeti biztosításként jött létre, azaz a befolyt pénzeket a nyugdíjbiztosító befektette, ebből ingatlanokat vásároltak, melyet aztán bérbe adtak, a maradék pénzt értékpapírokban tartva. A mezőgazdasági dolgozók egyébként évi 120 pengő törzsnyugdíjra számíthattak, valamint némi járadékra, de erre is csak akkor, ha nem rendelkeztek egyéb jövedelmező földbirtokkal.

A nyugdíjrendszer és a világháború

1944-ben a nyugdíj korhatárt 60 évre csökkentették, és négyszeres mértékű nyugdíjat juttattak az erre rászorulóknak. A második világháború után a tőkefedezeti tartalékok megsemmisültek, az ingatlanok tönkrementek és a pengő is elértéktelenedett.

Az eddig megszokott nyugdíjrendszer tehát fenntarthatatlanná vált, így kényszerültek a ma is érvényben lévő felosztó- kirovó szisztéma bevezetésére. Ezzel pedig az emberek mindössze reményt kaptak arra, hogy a folyamatos befizetéseik ellenére majd idős korukban eltartja őket valaki.

A felosztó-kirovó rendszer bevezetését számos vita előzte meg, éppen a bizonytalanságok miatt, hiszen szóba került a nyugdíjrendszer újra tőkésítése és a korhatár újbóli megemelése is, bár ebből a javaslatok mellett konkrétum végül nem lett.

A nyugdíjrendszer jelene és jövője

Pár évtizeddel később a nyugdíj fogalmát sokan egy 20-25 évig tartó fizetett szabadságként fogják fel, amit a munkabér70-80%-át jelentő juttatás alapoz meg.

A hazai nyugdíjrendszert már akkor sem lehetne fenntartani, ha a problémát nem súlyosbítaná az egész Európára jellemző demográfiai válság. Egy átlagos magyar házaspár (bár könnyen előfordulhat, hogy nem is házasok) mindössze átlagosan 1,3 gyermeket vállal, ami azt jelenti, hogy még saját magukat sem képesek úgymond reprodukálni, tehát a népesség száma is drasztikusan csökken.

Amennyiben Ön szeretne az államtól független privát nyugdíjat, még időben neki kell kezdenie az öngondoskodásnak.

Megtakarítás témájában kérjen ajánlatot tanácsadóinktól, akik az ország egész területén rendelkezésére állnak.

Kalkulátorunkkal Ön is könnyen kiszámolhatja, hogy rendszeres megtakarítással milyen mértékű privát nyugdíjra tehet szert.

SzemélyKapcsolódó bejegyzések:

 • Hogyan örökölhetőek nyugdíj megtakarításaink?
 • Aggódunk a nyugdíj miatt
 • Nyugdíj előtakarékosság hozam alapján
 • Hol nyissak nyugdíj előtakarékossági számlát?
 • Nyugdíj befektetések


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu