Nyugdíj előtakarékosság:

Éves 20%, de max 130e Ft-os támogatás
Rugalmas hozzáférés a futamidő alatt
Magas hozamkilátások, akár 6-8%/év 
Kamatadó mentesen és biztonságosan
Illetékmentes örökléssel, adómentesenKeressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

A nyugdíjbiztosítás / nyugdíj előtakarékosság adókedvezménye 2014-től

Utolsó módosítás: 2013.12.11.

Amikor az ember elkezd dolgozni, általában már csak egyetlen egy pillanatra vár, hogy mikor jár le az a bizonyos 40 év, és mikor nem kell már dolgoznia. Ezt több úton lehet elérni, mivel a nyugdíj elsősorban nem kor, hanem pénz kérdése. Tudjuk, hogy a legtöbb ember nem szeretne 65 éves kora után is (kényszerből) dolgozni, Ön is közéjük tartozik? Szeretné megtartani az addig elért életszínvonalát? Úgy gondoljuk, hogy az állam által támogatott nyugdíjbiztosítás ideális megoldás lehet, legtöbbünk számára, nézzük meg mit is tudunk róla.

 

Miért éri meg nyugdíjbiztosítást választani?

Nyugat-Európai mintára Magyarországon is egyre többen választják nyugdíj célú megtakarításnak a befektetéses életbiztosításokat, más néven a Unit linked típusú életbiztosításokat. A legtöbb ember, aki nem szereti ezt a fajta nyugdíj célú megtakarítást, az a magasabb költségeket és az állami támogatás hiányát rója fel hibapontként. Most az állam döntése alapján ez a két hibapont egyszerre tűnik el, ami az eddig kétkedőket is megnyugtatja. De milyen feltételekkel köthetünk nyugdíjbiztosítást? Mire kell figyelnünk? Milyen szabályoknak kell megfelelni? Ez a cikk ezekre fog teljes körű választ adni.

„Ha adnak, fogadd el, ha ütnek, rohanj el!”

 

Újra van állami támogatás !

A jövő év elejétől, vagyis 2014.01.01-től a nyugdíjbiztosításra igénybe vehető a befizetett díjak után 20% maximum 130.000 forint állami támogatás. A törvény nem különbözteti meg a rendszeres és az eseti díjakat, vagyis ha egy évben szeretnénk kihasználni a maximális adókedvezmény lehetőségét, akkor évente 650.000 forintot érdemes befizetnünk a nyugdíjbiztosítási szerződésünkre.

tipp: Érdemes ezt a felső korlátot kihasználni, rögtön az első évtől, mert egyrészt magasabb lesz a nyugdíj-kiegészítésünk, másrészt pedig, ki tudja meddig kapjuk meg ezt az állami támogatást, és meddig kaphatunk ekkora plusz összeget.

A nyugdíjbiztosítások adókedvezményéről, itt mindent megtalál egy helyen.

 

Milyen feltételeknek kell a nyugdíjbiztosításnak?

A törvényi szabályzás 4 feltételt emel ki, aminek meg kell felelnie a biztosításnak, hogy nyugdíjbiztosításnak minősüljön, de gyakorlatban ez inkább csak 3 feltétel. Nézzük meg melyik is ez a 3 kritérium:

 1. A szerződés megkötésekor érvényben levő hivatalos nyugdíjkorhatár eléréséig tartson a nyugdíjbiztosítási megtakarításunk. (Jelenleg és jövőre is ez 65 év)
 2. Halál esetén szolgáltasson a Biztosító. (haláleseti biztosítási összeg és a befizetések aktuális értékét is térítenie kell a Biztosítónak)
 3. Legalább 40%-os rokkantság esetén (ez biztosítási esemény) is szolgáltasson a Biztosító.

További kiegészítő biztosítások, mint például a rokkantság díjátvállalás, a műtéti térítés, és így tovább megengedettek, ezeket tartalmazhatja a nyugdíjbiztosításunk.

 

Mikor nem beszélhetünk nyugdíjbiztosításról?

Szedjük össze azokat a lehetőségeket, amikor nem vagyunk jogosultak az állami támogatásra, és az életbiztosításunk nem minősül nyugdíjbiztosításnak:

 1. Egy korábbi, meglevő szerződés nem nevezhető ki nyugdíjbiztosításnak, nem vehető rá adókedvezmény igénybe.
 2. A már meglevő biztosítást nem lehet záradékolni, így sem lehet nyugdíjbiztosítás.
 3. Amennyiben cég a szerződő, akkor sem lehet nyugdíjbiztosítás, az adókedvezményt csak a szerződő veheti igénybe, aki csak magánszemély lehet.
 4. Amennyiben nem az aktuális nyugdíj korhatárig szól a szerződés.

A szerződésünknek napra pontosan a (jelenleg) 65. születésnapunkon kell lejárnia, nem abban az évben, vagy az azt követő évben.

 

Bővebben az adókedvezményről...

Nagyon fontos tudni az adókedvezményről, ahogy fent is írtuk, hogy csak magánszemély veheti igénybe, vagyis (egyelőre) Cafeteria-elemként nem kérhetjük munkáltatónktól.

Az adókedvezményt nem a folyószámlánkra fogja az állam utalni (korábban erre volt lehetőség), hanem a nyugdíjbiztosításunk eseti számlájára, ahol szabadon választhatjuk meg az alapfelosztást, ezt nem korlátozza az állam.

Az adókedvezmény alapja az adott naptári évben befizetett díjakra értendő, tehát konkrétan jövőre 2014.01.01 0:00 perctől (bár ekkor még inkább koccintsunk a sikeres, boldog újévre, ráér 10-15 perccel később is utalni :) ) egészen 2014.12.31 23:59 percig (itt meg inkább intézzük hamarabb, ki is kell tölteni a pezsgőt :) ) rendezett díjakra értendő, legyen szó akár rendszeres, akár eseti díjról.

Nézze meg, hogy az adókedvezmény összesen hogyan lehet 3.000.000 forint, vagy akár jóval több is.

 

Mibe kerül nekünk az állami támogatás?

Nézzük meg, hogy mik azok a szigorítások, rugalmatlansági pontok, amit el kell fogadnunk az állami támogatásért cserébe:

 1. Nincs részleges visszavásárlás, sem kötvénykölcsön.
 2. Teljes visszavásárlás esetén az összes addig igénybevett adókedvezményt vissza kell fizetni plusz 20% büntetéssel. (100.000 forint adókedvezmény után, tehát 120.000 forintot kell visszafizetnünk)
 3. Ha kevesebb, mint 10 évünk van a nyugdíjkorig és megkötjük a nyugdíjbiztosítást akkor, amikor lejár ez a szerződésünk, kötnünk kell egy (új) járadékbiztosítást 10 évre, hogy az adókedvezményt ne kelljen visszafizetni büntetéssel együtt, magyarul nem használhatjuk fel egy összegben a tőkénk. (bár nyugdíj kiegészítésnél nem is ez a cél)

 Végiggondolva ezeket a szigorításokat, összességében jó üzletet csinálhatunk, ennyit megérhet évente plusz 20%.

 

Milyen rugalmasságai vannak a nyugdíjbiztosításnak?

Szerencsére az életbiztosításokra jellemző rugalmas tulajdonságokból jó pár megmaradt a nyugdíjbiztosításnál is, vegyük sorra őket:

 1. A nyugdíj korhatár elérése a fontos (ezt veszik figyelembe), nem azt, hogy ténylegesen nyugdíjba mentünk, vagy dolgozunk-e tovább.
 2. A szerződésünkre ugyan csak befizetni lehet, viszont minden szerződési feltételben leírt egyéb tulajdonságot ki tudunk használni, ha véletlenül szükség lenne rá, mint például a díjcsökkentés vagy a befizetés szüneteltetésének lehetőségére.
 3. Az eseti számlán az adókedvezményekből és saját befizetésekből összegyűlt tőkét át lehet vezetni fő számlára, az éves díj kiegyenlítésére (ha anyagi nehézségeink lennének), viszont ebben az esetben értelemszerűen, erre nem jár adókedvezmény, hiszen nem történt befizetés.
 4. A szerződéskötéskor érvényben levő nyugdíjkorhatár szabályok vannak érvényben a szerződés végéig. (Ha felemelnék a hivatalos nyugdíj korhatárt, akkor is nekünk a régi nyugdíj korhatárig kell fizetnünk nyugdíjbiztosításunk)
   

Összegezve az eddig leírtakat, a nyugdíjbiztosítás nagyon is versenyképes alternatívát nyújt a nyugdíj célú megtakarítási formák közül.

tipp: Érdemes az első években minél több eseti díjat befizetni, arra az esetre, ha később anyagi nehézségeink lennének, akkor ne kelljen hozzányúlni a nyugdíjbiztosításunkhoz.

 

Tekintsük át a lehetőségeinket

Arra gondoltunk, hogy Ön is biztos szívesen megtekintene egy összehasonlító táblázatot arról, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha nyugdíj célra szeretnénk megtakarítani. Mi ezt a táblázatot elkészítettük, és a nyugdíj célú megtakarítások legfőbb tulajdonság összegyűjtöttük egy helyre. Konkrétan a táblázatban szerepel a NYESZ, az önkéntes nyugdíjpénztár, a Unit linked életbiztosítás és a nyugdíjbiztosítás. Egy általános összehasoníltást itt talál a nyugdíj előtakarékosságokról.

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben Ön rendelkezik a NYESZ, ÖNYP és nyugdíjbiztosítás „varázs hármas fogattal”, akkor Ön összesen évente 280.000 forint adókedvezményre jogosult.

*Ha hamarabb nyúlnánk hozzá minden befizetett díj egyéb jövedelemnek minősül és SZJA, valamint EHO fizetési kötelezettségünk van, jelenleg ez 28%+16%.

**Csak ha nyugdíjba vonul az ügyfél, egyébként szintén SZJA és EHO (28%+16%) fizetési kötelezettség van, annyi kiegészítéssel, hogy évente 10%-kal csökken az a rész, amire vonatkozik.

*** Ha hamarabb hozzányúlunk, akkor az addig igénybevett adókedvezmények, plusz az ezekre vonatkozó 20%-os büntetőkamatot kell visszafizetni.

A táblázatot végigböngészve azt láthatjuk, hogy a nyugdíjbiztosítás minden olyan pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amivel egy nyugdíj célú megtakarításnak rendelkeznie kell. Magába olvasztja a NYESZ, és az ÖNYP nagy előnyét az állami támogatást, ezenfelül tartalmazza a Unit linked életbiztosításban is népszerű, profik által kezelt, szabadon választott befektetési portfóliót, valamint a kiegészítő biztosítások adta előnyöket.

 

Válasszuk a nyugdíjbiztosítást?

Visszatekintve a cikkre, tulajdonképpen mindent tudunk a nyugdíjbiztosításról, annak előnyeiről és hátrányairól. A cikk végén össze is hasonlítottuk a többi megtakarítási formával, és arra jutottunk, hogy a paraméterek alapján ez egy rendkívül előnyös konstrukció, mert az eddig ismert nyugdíj célú megtakarítások szinte minden előnyét magában foglalja. Ön is így látja? Mivel ezzel a ténnyel a Biztosítók is tisztában vannak, várhatóan óriási kampány fog januárban indulni. Ha Ön nem a hirdetések és a kéretlen üznetek alapján szeretne dönteni, hanem szakértők segítsége alapján, esetleg további információt szeretne a nyugdíjbiztosítással kapcsolatban, akkor nincs más teendője, mint kitölteni a lenti űrlapot, és kollegáink hamarosan megkeresik Önt.
 

Személy
Kapcsolódó bejegyzések:

 • Nyugdíj előtakarékosság 2012-ben
 • Nyugdíj előtakarékosság
 • Nyugdíj előtakarékosság havi rendszerességgel
 • Mi az a Tartós Befektetési Szerződés?
 • Adókedvezmény nyugdíj előtakarékosságra, ne féljünk!


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu