Nyugdíj előtakarékosság:

Éves 20%, de max 130e Ft-os támogatás
Rugalmas hozzáférés a futamidő alatt
Magas hozamkilátások, akár 6-8%/év 
Kamatadó mentesen és biztonságosan
Illetékmentes örökléssel, adómentesenKeressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

Tudta, hogy Ön tovább fog élni, mint a magyar nyugdíjrendszer?

Utolsó módosítás: 2012.07.03.

Amikor a magyar nyugdíjról beszélünk a legtöbb ember egy évszázadok óta fennálló stabil és biztonságos állami háttérre gondol, amelynek a fő feladata, hogy az állampolgárok időskori megélhetését biztosítsa. Hiszen ha egész életünkben az államnak dolgoztunk, akkor az a minimum, hogy a pihenő éveinkben ezt azzal viszonozza, hogy megteremtse az anyagi biztonságunkat, igaz? Az elvárás teljesen jogos a tények viszont meglepően, sőt inkább sokkolóan más képet mutatnak. A legtöbb ügyfelünk pedig, akinek a magyar nyugdíjrendszer múltjáról és jövőjéről beszélünk, egyszerűen nem hiszi, vagy nem akarja elhinni a nyilvánvaló tényeket és inkább elhessegeti ezt a problémát. Pontosan ezért arra kérem a tisztelt olvasót, hogyha az igazság helyett a meséket szereti jobban, akkor semmiképpen ne olvassa tovább ezt a cikket, mert ez az írás a nyugalom megzavarására alkalmas tényeket fog tartalmazni.

A magyar nyugdíjrendszer mindössze 84 éve létezik.

A kőtelező nyugdíjbiztosítást ugyanis csak 1928-ban vezették be előtte a nyugdíj, mint olyan csak a köztisztviselőknek és a külön erre a célra előtakarékoskodóknak elérhető privilégium volt. A rendszer a kezdetekkor tőkefedezeti elven jött létre, azaz a saját tőkénk alapjául az általunk befizetett pénz szolgált és a hozamok is saját magunk számára gyűltek. Az elv tehát hasonló volt a nemrégiben államosított magán nyugdíjpénztári rendszerhez és nagyszerű alap is lett volna, ha nem jön közbe egy második világháború. A világháború kitörésekor, ugyanis a fedezeti tartalékok megsemmisültek, ezért innentől kezdve gyökeresen más alapra kellett helyezni a magyar nyugdíjrendszert.

A nyugdíj MLM lényege

Ekkor jött létre a mai napig változatlan felosztó-kirovó elven működő nyugdíjrendszer, amit kicsit rosszmájúan nyugdíj MLM-nek is szoktak csúfolni. Ennek a lényege ugyanis, hogy a tagok a befizetéseikkel más embereket „tartanak el”, hiszen az aktív nyugdíjasok járulékait termelik meg. Ez konkrétan úgy zajlik, hogy az a pénztömeg, ami az egyik hónapban a dolgozóktól levont nyugdíjjárulék, az következő hónapban a nyugdíjasoknak kiutalt öregségi nyugdíj. A rendszer viszont nyilvánvalóan sokkal igazságtalanabb és ami fontosabb, hogy kevésbé fenntartható, mint a tőkefedezeti, hiszen a most aktív dolgozók időskori megélhetésének előteremtése a következő generáció munkavállalóira van bízva, amely viszont nem mutat túl rózsás képet…

A nyugdíjrendszer nem fogja megélni a 100 évet

Hozzánk emberekhez hasonlóan, ebben a korban a 84 éve létező magyar nyugdíjrendszer is már az élete végéhez közeledik, és kérdéses hogy egyáltalán a 100. születésnapját meg tudjuk-e majd ünnepelni. A rendszer fenntartásához, ugyanis logikusan legalább 2x-3x több aktív dolgozó kellene, mint ahány nyugdíjas van, hogy a levont járulékok fedezni tudják a nyugdíjakat. A magyar korfa viszont pont ennek a fordítottja, és az idősek aránya a legnagyobb a társadalomban, amely a nyugdíjrendszer fokozatos megszűnéséhez fog vezetni. Nem lehet ugyanis a végtelenségig növelni sem a nyugdíjkorhatárt, sem pedig a nyugdíjjárulékot, mert egész egyszerűen el fog fogyni a nyugdíjra szánt állami pénz és akkor a nyugdíjbiztosítás, mint intézmény már csak egy emlék marad az emberek emlékezetében. Igen az indok ilyen egyszerű és mégis ennyire tragikus.

Mit lehet tenni, hogy túléljük a nyugdíjrendszert?

A magyar nyugdíjrendszer egészen biztosan meg fog szűnni, mert technikailag nem fenntartható. A kérdés csupán az, hogy ez 5, 10 vagy esetleg 15 év múlva fog bekövetkezni. A tények ismeretében viszont nagyon nagy luxus lenne tétlenül ülni és várni a véget, főleg úgy, hogy egy kis elszántsággal és tudatos tervezéssel az egész állami nyugdíjrendszertől való függésünket megszüntethetjük. Magyarország legnagyobb társadalmi szintű problémáját ugyanis már csak egyéni szinten lehet megoldani és ez pedig mindenkinek a saját felelőssége. Ez ellen lehet tiltakozni és igazságtalanságnak kikiáltani, a helyzeten viszont nem változtat: Aki nem él az öngondoskodással az idős korára éhen fog halni. Mérlegeljük tehát, hogy mennyire vagyunk nyitottak az igazságra, és hogy milyen jövőt szeretnénk magunknak. Valóban megérdemeljük a nyugodt pihenő éveket egy ledolgozott élet után? Akkor tegyünk is érte most, amíg dolgozunk és van miből, mert az állami segítséget már hiába várjuk…

SzemélyKapcsolódó bejegyzések:

 • Előtakarékosság nyugdíjra
 • Nyugdíj előtakarékosság törvény
 • Nyugdíj célú előtakarékosság
 • Nyugdíjelőtakarékosság
 • Felkészülés a nyugdíjas évekre


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu