Nyugdíj előtakarékosság:

Éves 20%, de max 130e Ft-os támogatás
Rugalmas hozzáférés a futamidő alatt
Magas hozamkilátások, akár 6-8%/év 
Kamatadó mentesen és biztonságosan
Illetékmentes örökléssel, adómentesenKeressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

A demográfiai válság hatása a nyugdíjakra

Utolsó módosítás: 2013.08.15.

Már többször is szó esett arról, hogy miért nem számíthatunk az államtól nyugdíj ellátásra, és ennek egyik oka a hazánkat is erősen érintő demográfiai válság.

A nyugdíjrendszer válsága

A ma is működő hazai nyugdíjrendszer felosztó-kirovó szisztémában működik. Ez pedig azt jelenti, hogy az adott hónapban az aktív munkavállalóktól levont nyugdíjjárulékot osztják ki a következő hónapban az erre jogosultaknak nyugdíj formájában.

Sokan hozzáteszik éppen ezért, hogy a nyugdíjrendszer egy olyan piramisjátékra hasonlít, amelyet egy rosszul működő, csőd közeli állapotban lévő vállalat irányít, jelen esetben az állam. Éppen ezért igaz az, hogy a mostani fiatalok legfeljebb ígéretet kapnak az államtól arra, hogy a nyugdíjas korukban ellátásukról gondoskodik az állam, de ez a valóságban nem fog megtörténni. A mai nyugdíjrendszer pedig kizárólag arra támaszkodik, hogy az aktív dolgozók eltartják a nyugdíjasokat.

A jelenlegi nyugdíjrendszer nem fenntartható

Az egyik fő oka a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságának az egész Európában, így Magyarországon is a társadalom elöregedése. Míg jelenleg egy házaspár átlagosan 1,3 gyermeket vállal, ahhoz, hogy a lakosság száma növekedjen, bőven 2 feletti arányra lenne szükség. Az állam ugyan próbálja ösztönözni a felnőtt lakosságot a gyermekvállalásra, de mindez idáig csak csekély sikerrel.

Demográfiai előrejelzés Magyarországon

A jelen állás szerint majdnem 3 millió ember részesül nyugdíjellátásban, és az öregségi nyugdíj mértéke némileg meghaladja a 90 ezer forintot. Míg most 1,3 aktív korú személy jut egy nyugdíjasra, addig az előrejelzések szerint 2050-re az arány bőven megfordul és közel két nyugdíjas fog jutni egy aktív korúra.

Forrás: Kiszámoló

Míg 1976-ban a 25-35 éves nők közel két gyermeket vállaltak, addig ezt az arányt manapság egyáltalán nem érjük el. A mostani nyugdíjrendszer tehát a végét járja, hiszen gyakorlatilag nincsen elég dolgozó, aki az utánpótlást biztosítani tudja és eltartsa az igen csak bővülő nyugdíjas tábort.

Az már csak hab a tortán, hogy ha minden változatlan marad, akkor 2050-re az átlagnyugdíj nagyjából mai értéken 38 ezer forintra redukálódik.

A lakosság rohamosan öregszik, a gyerekek száma drasztikusan csökken, a házasságban élők száma töredékére esik vissza, és a jövő sem kecsegtet túl sok jóval.  A mostani 35 éveseknek így például nagyjából 30 évük van arra, hogy 15 év nyugdíját összeszedjék.

Ez pedig szükségessé is válik, hiszen az állami nyugdíjat el kell felejteni.

Amennyiben Ön is szeretne nyugdíjcélra előtakarékoskodni, kérjen ajánlatot tanácsadóinktól, akik az ország egész területén a rendelkezésére állnak.

Kalkulátorunkkal kiszámíthatja, hogy rendszeres megtakarítással milyen mértékű anyagi tartalékra tehet szert nyugdíjas éveinek finanszírozása érdekében.

SzemélyKapcsolódó bejegyzések:

 • Nyugdíj előtakarékosság biztonsága
 • Meddig húzza a mostani nyugdíjrendszer?
 • Nyugdíj előtakarékosság: Hogyan kezdjük el?
 • Mi kapcsolja össze a NYESZ-t és a TBSZ-t?
 • A nyugdíjrendszer története


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu