Strict Standards: Non-static method HirBlogManager::GetBlogNewsDetail() should not be called statically in /home/penzugy1/konnyuhitel.hu/lib/php/pagehandlers/pageListDetails.php on line 32
Gyermekvállalással megúszható a diákhitel?
Ön is gondol gyermekére?

havi 10.000 Ft - 20 évig - 7,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 20 évig - 15,4 millió Ft
havi 30.000 Ft - 20 évig - 24,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 10 évig - 3,9 millió Ft
havi 40.000 Ft - 10 évig - 7,7 millió Ft

Keressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

A legfrissebb pénzügyi hírek

Hogy Ön mindent első kézből tudjon meg.

Gyermekvállalással megúszható a diákhitel?

2013.09.17.

A szociális és családügyért felelős államtitkár állítása szerint elkészült a javaslat, amely szerint azon főiskolai és egyetemi tanulók, akik iskolaéveik alatt vállalnak gyermeket, részben vagy akár teljesen is mentesülhetnek a diákhitel visszafizetése alól.

Konkrétumok ugyan még nem kerültek napvilágra, de a terv bevezetéséről folyamatosan tárgyalnak – mondta el Soltész Miklós.

Szükség van az ösztönzésre: fogy a magyar!

A legújabb kimutatások szerint az idei év első hét hónapjában ötvenezer gyermek jött világra, miközben 74 ezer honfitársunk hunyt el. Ez azt jelenti, hogy a népesség természetes fogyása több, mint 24 ezer fő. Ez a tavalyi évhez képest ugyan jobb eredmény, de még így sincs okunk igazán az örömre.

Még mindig elmondható, hogy egyre kevesebb gyermeket vállalunk a korábbi évekhez képest és a házasulási kedvünk sem nő.

Így nő a gyermekvállalási kedv?

A kormány különböző lépéseket próbál tenni annak érdekében, hogy ösztönözzön a gyermekvállalásra. Már korábban is szó esett arról a javaslatról, hogy a kormány egyszeri, több mint 200 ezer forint értékű anyasági támogatás juttatna az első gyermeküket vállalóknak. Igaz anyasági támogatás most is jár, csekély 64 ezer forint.

Extra GYED 3+1 – a kormányprogram

Azt extra GYED program bevezetéséről is szót ejtettünk korábban. Ennek értelmében a kismamák már a gyermek születése után akár egy évvel is visszamehetnének dolgozni, anélkül hogy bármilyen állami támogatástól elesnének. Ez azt is jelenti, hogy a GYED teljes összegét fel lehetne venni, tehát nem kell a munkába álláshoz megvárni a jogosultsági időszak végét.

További elképzelés az, hogy az anya a következő gyermek után is kaphatna GYES-t, valamint a GYED 50 százalékát az idősebb testvér után.

Így lehet mentesülni a Diákhitel visszafizetésétől is

Újdonságnak számít a GYED Extra program kiegészítő eleme, amely a felsőoktatási képzésben tanulók gyermekvállalási kedvét hivatott megnövelni. Eszerint az alapképzésben tanuló kismamák esetében a minimálbér után számítanák ki a GYED-et, a mesterképzésben részt vevők  juttatásának alapját pedig a garantált bérminimum adná.

Emellett a kormány előtt van egy olyan javaslat is, hogy a diákhitellel rendelkező kismamák tartozásának egy részét a kormány elengedné, ha tanulmányaik alatt szülnének gyermeket.

A jelenlegi szabályok szerint egyébként a TGYÁS, a GYED és a GYES ideje alatt a hiteltartozást nem kell törleszteni, a Diákhitel Központ ez idő alatt kamatot sem számol fel. Így, ekkor a törlesztés maga a tőketartozásból történik.

Mennyibe kerül és mikor vezetik be?

Mint arra az államtitkár is kitért, a program bevezetése nagyjából 30 milliárd forintos megterhelést jelent az államkasszának, de erre a fedezet szerinte meg is van.

A tervek szerint 2014-től lehetne a GYED mellett teljes munkaidőben dolgozni, és 2015-től az anyukák felvehetnék a gyermek hároméves koráig járó juttatásokat (GYES, GYED, TGYÁS) akár másfél év alatt is.


Tetszett az írás?
Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »