Ön is gondol gyermekére?

havi 10.000 Ft - 20 évig - 7,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 20 évig - 15,4 millió Ft
havi 30.000 Ft - 20 évig - 24,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 10 évig - 3,9 millió Ft
havi 40.000 Ft - 10 évig - 7,7 millió Ft

Keressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

Újszülött megtakarítás

Utolsó módosítás: 2014.01.13.

Bár a mai világban egy kicsit kitolódott, hogy az emberek mikor vállalnak gyereket, szerencsére folyamatosan jönnek újszülöttek a világra. Mivel a szülők mindig többet szeretnének a gyermeküknek adni, mint amit ők kaptak saját szüleiktől, ezért nekik már a gyermek születésének pillanatában eszükbe jut, hogy félre kéne tenni pénzt az újszülött részére. Mi megmutatjuk, hogy egy átlagos díj mellett hogyan nyerjen 2 millió forintot az újszülött megtakarításán.

Hogyan segít az állam?

Az állam természetesen támogatja a gyermekek születését, mert szeret minket. :) Komolyra fordítva a szót, tényleg támogat bennünket, amikor gyermeket vállalunk, mert ha több ember hal meg, mint aki születik, akkor egyrészről nem lesz, aki eltartsa a nyugdíjasokat, másfelől elfogy az ország. De számunkra nem is ez a lényeg, hanem az, hogy amikor megszületik „szemünk fénye”, akkor kap egy egyszeri 42.500 forintot Babakötvény néven. Születésétől fogva kapunk nagyságrendileg 12.200 forintot családi pótlék címen. Ez azért nagyon hasznos, mert az ideális megtakarításnak (25.000 forint/hó) a felét az állam állja.

Ezen felül, ha a Start számlát választjuk, akkor ezt is támogatja, a befizetett díjak 10%-ával, maximum havi 500 forinttal.

Hol indíthatunk újszülött megtakarítást?

Alapvetően 3 helyen indíthatunk újszülött megtakarítást:

 • az Államnál
 • a Bankban
 • a Biztosítónál

A Bankban indítható megtakarítási formák, a mai alacsony kamatkörnyezet miatt, épphogy azt elérhetik, hogy a pénzünk kitermelje az infláció értékét. Ez azt jelenti, hogy reálértéken tőkegyarapításra nem alkalmasak. Így marad nekünk az Államnál vezethető Start számla, és a Biztosítóknál elérhető Befektetéses életbiztosítás. Akkor induljon is a virtuális boksz mérkőzés:

Állam kontra Biztosító 1. menet

Nézzük először az újszülött megtakarításunkhoz hozzáadott értéket. Az állam a gyermek születésekor ad nekünk egy egyszeri 42.500 forintot, melyhez gyermekünk a 18. születésnapja után férhet hozzá. Ehhez hasonlót találunk a biztosítási piacon is, van olyan befektetéses életbiztosítás, ahol az éves díjunk 21%-t egyből jóváírják az eseti számlán, és már 2 év után hozzáférhetünk. Számszakilag egy átlagos havi 25.000 forintos újszülött megtakarításnál 63.000 forintot jelent.

Az állás: Állam - Biztosító 0-1

Állam vs. Biztosító 2. menet

A második menetben megnézzük, hogy rendszeresen befizetett díjainkat, melyik fél hogyan premizálja. Az Állam, ahogy fent is említettük havonta legfeljebb 500 forintot hozzátehet újszülött megtakarításunkhoz (éves szinten 6.000 forint). A szabályzat szerint az éves befizetésünk 10%-át írják jóvá állami támogatásként. A Biztosítóknál létezik egy olyan megtakarítási forma, ahol az éves díj  1,2,3,4, vagy akár 5%-át is pluszban jóváírják. Az átlagos havi 25.000 forintos újszülött megtakarításnál ez 2%, vagyis 6.000 forint. Ahogy nő az újszülött megtakarításunk, úgy nő a pluszban hozzáadott százalék.

Az állás: Állam – Biztosító 0-2

Állam vs. Biztosító 3. menet

Ez a menet az együttműködés feltételeiről fog szólni. Véleményünk szerint itt abba érdemes belegondolni, hogy milyen feltételek mellett tudunk együttműködni a választottunkkal, és hogy milyen valószínűség szerint számolhatunk arra, hogy megmaradnak azok a feltételek, ami a szerződés kötésekor. Az állam hosszú távon nem biztos, hogy fenn tudja tartani a rendeleteit, amiket hoz, gondoljunk csak a magánnyugdíjpénztár államosítására, a kamatadó, majd EHO létrehozására, vagy épp konkrétan a Start számla államosítására. Ez az államosítás azért hordoz magában nagy veszélyt, mivel itt nem teljesen üzleti alapon működik a megtakarításunk. A Biztosítónál kötött szerződésünkre szigorú szabályok vonatkoznak. Egyoldalú szerződésmódosításra nincs lehetőség, valamint az életbiztosításban lévő tőke nem végrehajtható és nem perelhető. Ez azt jelenti, hogy sem az állam, sem más nem férhet hozzá az itt összegyűjtött pénzhez.

Az állás: Állam – Biztosító 0-3

Állam vs. Biztosító 4. menet

Az utolsó előtti menetben a hozzáférhetőség és a felhasználás lesz a fókuszban. Ami a hozzáférést illeti a Start számlához csak a gyermek 18. születésnapja után lehet hozzáférni, a Unit linked életbiztosításhoz általában a 2-3. évtől lehet, viszont mivel későbbi célra gyűjtünk, ezért ez annyira nem mérvadó. A felhasználás viszont sokkal jelentősebb szerepet játszik. Míg a Start számla felhasználása törvény által meghatározott módon lehetséges csak, (oktatás és ehhez szűken kapcsolódó felhasználás, illetve lakhatás) addig a befektetési egységekhez kötött életbiztosítás felhasználását semmi nem szabályozza, teljesen szabad felhasználású.

Az állás: Állam – Biztosító 0,5-3,5

Állam vs. Biztosító 5. menet

Elérkeztük virtuális boksz meccsünk utolsó, 5. menetéhez. Aki eddig talpon maradt az egy jó ütéssel nyerhet is, így a legfontosabb szempontot hagytuk a végére a konkrét összehasonlítást, számokkal. A kék sarokból a Start számla jön, a pirosból pedig a befektetéses életbiztosítás. Minkét versenyző éves 300.000 forint anyagi ráfordítással indul, sehol nincs indexálás. A „karjaik hosszát” tekintve van egy kis különbség, a Start számlát 5%-os éves hozammal kalkuláltuk (azért, mert inflációkövető), a befektetéses életbiztosítást pedig éves 8%-kal, az elmúlt 20 év eredményei alapján. Nézzük mire mennek a küzdő felek a mindent eldöntő menetben:

 

A döntő menet alakulása izgalmasan kezdődik, és úgy tűnik, hogy a Start számla maga javára tudja fordítani a mérkőzést, 10 évig imponáló magabiztossággal küzd, de a befektetéses életbiztosítás még időben eszmél, és a 10. évre (nagyjából a menet felére) felzárkózik versenytársa mellé. Ezt elsősorban a javuló visszavásárlási értékeknek köszönheti. Ahogy a Start számla érzi, hogy nem tudja bevinni a győztes ütést, folyamatosan úgy veszíti el a hitét a győzelemben, így a befektetéses életbiztosítás a végére magabiztos, majdnem 2 millió forintos fölénnyel megnyeri a mindent eldöntő menetet is.

A végeredmény: Állam kontra Biztosító 0,5-4,5 kiütés

Bár az 5 szempont szerinti 5 menetes csatát egyértelmű pontozással megnyerte a befektetéses életbiztosítás, visszatérve az életünkhöz a választás azért nem ennyire lefutott ügy.  Ahogy a bokszban itt is vannak olyan fanatikusok, akik eredménytől függetlenül kitartanak választott sportolójuk mellett. Mi itt azokhoz szólunk, akik külső, objektív szemmel követték végig a párviadalt. Az esetek túlnyomó többségében a befektetéses életbiztosítás jobb választás a Start számlánál, de egyes speciális helyzetekben lehet, hogy a Start számlát érdemes választani. Azért, hogy Ön minden téren győztes ajánlatot kapjon, kérjük vegye fel a kapcsolatot „boksz szakértőnkkel” , aki megtalálja azt a versenyzőt, aki megnyeri Önnek a mérkőzést.

Személy
Kapcsolódó bejegyzések:

 • Életbiztosítás unoka részére
 • Így gyűjthet takarékbélyeget a gyerek
 • Start számla összehasonlítás
 • Amit a GYES-ről röviden tudni kell
 • Gyermek előtakarékosság: Mennyibe kerül a diploma 2014-ben?


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu