Ön is gondol gyermekére?

havi 10.000 Ft - 20 évig - 7,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 20 évig - 15,4 millió Ft
havi 30.000 Ft - 20 évig - 24,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 10 évig - 3,9 millió Ft
havi 40.000 Ft - 10 évig - 7,7 millió Ft

Keressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

Amit a GYES-ről röviden tudni kell

Utolsó módosítás: 2012.03.01.

A GYES, más néven gyermekgondozási segély, mely a szülőnek, nevelőszülőnek, gyámnak, alanyi jogon, havi rendszerességgel járó támogatás a gyermeke 3 éves koráig. Ikergyermekek esetén, a gyermekek tankötelessé válásáig, valamint tartósan beteg vagy súlyosan beteg gyerekek 10 éves koráig kerül kiutalásra.

A GYES összege a mindenkori öregségi nyugdíjminimummal egyenlő. Ez 2012-ben  is bruttó 28 500, azaz nettó 25 650 forint, mivel levonják még belőle a 10%-os nyugdíjjárulékot is.

A KSH adatai szerint 2010-ben átlagosan havi 178500-an éltek ezzel a támogatási móddal, és több, mint 1 millióan családi pótlékot is igényeltek mellé. A családi pótlék egygyerekes család esetén nettó 12 200 forint, kétgyerekes család esetén pedig nettó 26 600 forint.

2008 óta, az infláció mértékével szemben nem növelték a GYES összegét, így jelenleg nagyjából 22%-kal kevesebbet ér, mint néhány évvel ezelőtt, és reálértéke folyamatosan csökken.  A befolyó adókból finanszírozzák, pontos szabályait a családok támogatásáról szóló törvény tartalmazza.

A jogosultság megszerzéséhez magyarországi lakcím szükséges. Ha az állampolgár más EU-s országba távozik, az adott ország rendelkezik a további családtámogatások kiutalásáról. Ha több, mint 3 hónapja nem lakik Magyarországon, hazai támogatás már nem jár neki.

2011. január 1-jétől szabályozták azt is, hogy a gyermekgondozási segélyben részesülő szülő a gyermek 1 éves korától maximum heti 30 órás elfoglaltságot jelentő keresőtevékenységet folytathat. Ha otthon végzi munkáját, ez az időkorlát nem érvényes.

Szülő helyett, a nagyszülő is igényelhet GYES-t, ha a gyermek elmúlt 1 éves, és a szülők közös megegyezéssel egymás javára írásban lemondanak a támogatásról. Ha a GYES-t a nagyszülőnek folyósítják, a gyermek 3 éves koráig nem végezhet keresőtevékenységet, utána pedig legfeljebb heti 30 órás munkát vállalhat.

Az ellátás igénylését az illetékes Magyar Államkincstár Területi Igazgatóságához, vagy annak kirendeltségéhez, a családtámogatási és szociális ellátási irodához kell benyújtani. Ha a szülő minden feltételnek maradéktalanul megfelel, az ellátás az igény benyújtásától kezdve jár. Későn benyújtott igénylés esetén, a jogosultsági feltételek teljesülése alapján két hónapra visszamenőleg is megállapítható. Maga az eljárás illeték és költségmentes. Ha a járandóság kifizetését elutasítják, 15 napon belül jogorvoslati lehetőség is kínálkozik. Jogosulatlan felvétel esetén, a GYES összegét 30 napon belül vissza kell fizetni.

SzemélyKapcsolódó bejegyzések:

 • Drága az iskolakezdés
 • Legjobb Babakötvény
 • A családi életbiztosítás fontossága
 • Lakás előtakarékosság gyerekeknek
 • Vajon sikerül ösztönözni a gyermekvállalást? A GYED Extra 3+1 program


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu