Ön is gondol gyermekére?

havi 10.000 Ft - 20 évig - 7,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 20 évig - 15,4 millió Ft
havi 30.000 Ft - 20 évig - 24,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 10 évig - 3,9 millió Ft
havi 40.000 Ft - 10 évig - 7,7 millió Ft

Keressen minket!
Kövessen minket Facebook-on! Kövessen minket Twitteren is! Iratkozzon fel RSS csatornánkra! Írjon nekünk! Tegyen be minket a kedvencei közé!

office@grantis.hu

KÉRJE
DÍJMENTES
AJÁNLATUNKAT!
Ajánlatkérés
Tovább
Visszahívás kérés
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES HITEL TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

Amit a GYES-ről röviden tudni kell

Utolsó módosítás: 2012.03.01.

A GYES, más néven gyermekgondozási segély, mely a szülőnek, nevelőszülőnek, gyámnak, alanyi jogon, havi rendszerességgel járó támogatás a gyermeke 3 éves koráig. Ikergyermekek esetén, a gyermekek tankötelessé válásáig, valamint tartósan beteg vagy súlyosan beteg gyerekek 10 éves koráig kerül kiutalásra.

A GYES összege a mindenkori öregségi nyugdíjminimummal egyenlő. Ez 2012-ben  is bruttó 28 500, azaz nettó 25 650 forint, mivel levonják még belőle a 10%-os nyugdíjjárulékot is.

A KSH adatai szerint 2010-ben átlagosan havi 178500-an éltek ezzel a támogatási móddal, és több, mint 1 millióan családi pótlékot is igényeltek mellé. A családi pótlék egygyerekes család esetén nettó 12 200 forint, kétgyerekes család esetén pedig nettó 26 600 forint.

2008 óta, az infláció mértékével szemben nem növelték a GYES összegét, így jelenleg nagyjából 22%-kal kevesebbet ér, mint néhány évvel ezelőtt, és reálértéke folyamatosan csökken.  A befolyó adókból finanszírozzák, pontos szabályait a családok támogatásáról szóló törvény tartalmazza.

A jogosultság megszerzéséhez magyarországi lakcím szükséges. Ha az állampolgár más EU-s országba távozik, az adott ország rendelkezik a további családtámogatások kiutalásáról. Ha több, mint 3 hónapja nem lakik Magyarországon, hazai támogatás már nem jár neki.

2011. január 1-jétől szabályozták azt is, hogy a gyermekgondozási segélyben részesülő szülő a gyermek 1 éves korától maximum heti 30 órás elfoglaltságot jelentő keresőtevékenységet folytathat. Ha otthon végzi munkáját, ez az időkorlát nem érvényes.

Szülő helyett, a nagyszülő is igényelhet GYES-t, ha a gyermek elmúlt 1 éves, és a szülők közös megegyezéssel egymás javára írásban lemondanak a támogatásról. Ha a GYES-t a nagyszülőnek folyósítják, a gyermek 3 éves koráig nem végezhet keresőtevékenységet, utána pedig legfeljebb heti 30 órás munkát vállalhat.

Az ellátás igénylését az illetékes Magyar Államkincstár Területi Igazgatóságához, vagy annak kirendeltségéhez, a családtámogatási és szociális ellátási irodához kell benyújtani. Ha a szülő minden feltételnek maradéktalanul megfelel, az ellátás az igény benyújtásától kezdve jár. Későn benyújtott igénylés esetén, a jogosultsági feltételek teljesülése alapján két hónapra visszamenőleg is megállapítható. Maga az eljárás illeték és költségmentes. Ha a járandóság kifizetését elutasítják, 15 napon belül jogorvoslati lehetőség is kínálkozik. Jogosulatlan felvétel esetén, a GYES összegét 30 napon belül vissza kell fizetni.

SzemélyKapcsolódó bejegyzések:

 • Életbiztosítás unoka részére
 • Szép remények: újra itt a Szocpol!
 • Vajon sikerül ösztönözni a gyermekvállalást? A GYED Extra 3+1 program
 • Legjobb Start számla
 • Start számla nyitása


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu