Ön is gondol gyermekére?

havi 10.000 Ft - 20 évig - 7,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 20 évig - 15,4 millió Ft
havi 30.000 Ft - 20 évig - 24,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 10 évig - 3,9 millió Ft
havi 40.000 Ft - 10 évig - 7,7 millió Ft

Keressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

Mi a GYET?

Utolsó módosítás: 2012.03.06.

A 2012-es év sem igazán kedvezett a kismamáknak, hiszen a tavalyi évhez képest nem emelkedett a GYES, GYET, és a családi pótlék összege sem, ellenben a fogyasztói árak így is folyamatosan nőnek.

A GYES-re korábban már kitértünk, de ismerkedjünk meg egy másik gyermekgondozási támogatási formával, a GYET-tel, amit a köznyelv csak főállású anyaságnak hív.

Mit kell tudni a GYET-ről?

A GYET, másnéven gyermeknevelési támogatás, olyan szülőnek, nevelőszülőnek vagy gyámnak jár, aki háztartásában három, vagy több kiskorút nevel, és legkisebb gyermeke 3 és 8 év közötti. Ha, a legidősebb gyermek betölti a 18 éves korát, és nincs három kiskorú a családban, akire a feltételek teljesülnek, onnantól kezdve a jogosultság már nem él.

Amennyiben Ön, most GYET-re jogosult, és új gyermeke született, akkor GYET-re való jogosultsága megszűnik, de helyette GYES-t igényelhet. Fontos megjegyezni tehát, hogy a GYES-re jogosult szülő nem igényelhet egyszerre GYES-t és GYET-et, a két lehetőség közül választania kell. Erről részletesebb információt a Magyar Államkincstár honlapján olvashatunk.

A GYET mértéke megegyezik az öregségi nyugdíj legkisebb összegével, ami bruttó 28.500 Ft.  A nyugdíjjárulék levonása mellett, ez az időszak szolgálati időnek minősül.

A GYET-et kapó szülő legfeljebb heti 30 órás keresőtevékenységet folytathat, de ha a munkavégzés az otthonában történik, ez a korlátozás nem érvényes.

Igénylését a Magyar Államkincstár lakóhelye szerint illetékes megyei igazgatóságán kell benyújtania, egy erre szolgáló formanyomtatvány kitöltésével. Ezt postai úton, vagy személyesen az ügyfélfogadási időn belül bármikor megteheti.

Ha az előre kijelölt feltételeknek megfelel, akkor a GYET az igény benyújtásától számítva jár. Késedelmes intézkedés esetén még visszamenőleg 2 hónapra igényelhető.

Minden, a családi életben történt fontos változást (pl. munkavégzés idejének növelése, lakcím változás, a gyermek halála, stb) az Államkincstár részére 15 napon belül jelezni kell.

SzemélyKapcsolódó bejegyzések:

 • Így gyűjthet takarékbélyeget a gyerek
 • Megtakarítás újszülöttnek
 • A lakáskassza, mint gyermek előtakarékosság
 • A takarékbélyeg, mint gyermek megtakarítás
 • Befektetés gyermekeknek 2. rész


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu