Ön is gondol gyermekére?

havi 10.000 Ft - 20 évig - 7,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 20 évig - 15,4 millió Ft
havi 30.000 Ft - 20 évig - 24,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 10 évig - 3,9 millió Ft
havi 40.000 Ft - 10 évig - 7,7 millió Ft

Keressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

Hogyan történt a Babakötvény államosítása?

Utolsó módosítás: 2013.08.21.

A babák pénzének kvázi államosításával jelentősen megváltozott az állam által is támogatott gyermek előtakarékossági konstrukció. Az állam azonban nem áll meg a Start számlák saját kézbevételénél, hiszen a Babakötvény program átalakítására is készül.

A Babakötvény és a Start számla a kezdetektől

Brit mintára, 2006 óta már hazánkban is jár alanyi jogon minden magyarországi lakhellyel rendelkező, magyar állampolgárságú csecsemőnek a Babakötvény támogatás. Ennek lényege, hogy az állam hivatalból elhelyez a gyermek nevére jelenleg egyszer 42. 500 forintot, a Magyar Államkincstárban megnyitott letéti számlán. A fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény pedig kimondja, hogy ehhez a gyermek leghamarabb 18 évesen férhet hozzá, addig erre az állam az ötéves állampapír hozama alapján kamatot fizet.  Az alap összeget egyénként a fiatal felnőtt a tanulmányok, a családalapítás, a vállalkozásalapítás és a lakhatás költségeinek fedezésére fordíthatja.

A szülök amennyiben érthető módon ezt a pénzmennyiséget keveslik, akkor a Babakötvény összegét Start számlára áthelyezhetik és így ez további befizetésekkel is gyarapítható. Az állam a befizetések 10%-a után, legfeljebb éves szinten 6 ezer forint értékű plusz támogatást is folyósít.

Megváltozott Start számla szabályok

 A 2012. október 1-től érvényben lévő szabályok szerint viszont Start számlát nyitni már kizárólag a Magyar Államkincstárban lehet. Igaz az eddig Start számlát nyitók nem kényszeríthetőek a szolgáltató váltásra, ez egyes pénzügyi szereplőknek mégis komoly érvágást jelent. Mivel a kereskedelmi bankok a számlavezetésből hasznot ugyan nem húztak, ezért számukra a Start számla inkább ügyfélcsalogató terméknek számított. A Start számla vezetése egy családnak már éppen elég indokot jelentett ahhoz, hogy a szülők saját folyósszámláikat a banknál vezessék, vagy éppen hitelt vegyenek fel. A Start számla tehát képes volt az ügyfelek bevonzására úgy, hogy maga a pénz legalább 18 éven keresztül egy helyben marad.

A Start számla államosítás hatása

A Start számlák államosításának köszönhetően az addig érvényben lévő befizetési maximumot az állam ugyan eltörölte, de mégsem sikerült kellőképpen aktivizálni a szülőket a kérdésben. A Start számla program átalakításával ugyan az állam szerette volna elérni azt, hogy a lakosság kezében lévő állampapír állomány növekedjen – ezzel is hitelt adva az államnak-, de inkább elriasztani sikerült őket, mint a bizalmat növelni a termékben.

Ha szeretne más, az állami befolyástól mentes gyermek előtakarékossági megoldásokkal is megismerkedni, kérjen ajánlatot tanácsadóinktól, akik az ország egész területén készséggel felvázolják lehetőségeit.

Kalkulátorunkkal kiszámíthatja, hogy rendszeres előtakarékossággal milyen mértékben képes gyermeke vagyonát hosszútávon megnövelni.

SzemélyKapcsolódó bejegyzések:

 • Mi a GYET?
 • A lakáskassza, mint gyermek megtakarítás
 • Legjobb Babakötvény
 • Babakötvény összehasonlítás
 • Gyermek megtakarítási tippek


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu