Ön is gondol gyermekére?

havi 10.000 Ft - 20 évig - 7,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 20 évig - 15,4 millió Ft
havi 30.000 Ft - 20 évig - 24,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 10 évig - 3,9 millió Ft
havi 40.000 Ft - 10 évig - 7,7 millió Ft

Keressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

Gyermek előtakarékosság: Mennyibe kerül a diploma 2014-ben?

Utolsó módosítás: 2014.04.10.

A CIG Pannónia Biztosító 2014.04.02-én kiadott egy sajtóközleményt, hogy készült egy érdekes felmérés. A témája a gyermekek felsőfokú tanulmánya volt, és számunkra megdöbbentő számokat mutatott. Nem vagyunk irigyek, így megosztjuk Önnel, hogy miért elképesztően fontos a gyermek előtakarékosság, már a jelenlegi felsőoktatási rendszer mellett is.

Mit nevezünk gyermek előtakarékosságnak?

Minden olyan rendszeres pénz megtakarítást, ami gyermekünk felsőoktatását hivatott finanszírozni, azt gyermek előtakarékosságnak hívjuk. Vannak ennek egyszerű módjai, mint például az otthon a malacperselyben gyűjtött pénz, vagy az „annyival többet hagyok a bankszámlámon” módszer. Ez is jó, mert megtakarítunk, de vannak, ennél jóval hatékonyabb megtakarítási lehetőségek is, elég csak a Start számlára, vagy a gyermek megtakarítási programokra gondolni.

Mi a helyzet most a felsőoktatásban?

Ahogy a bevezetőből is kiderült, a szülőkre háruló költségekről lesz szó, azon belül is a felsőoktatás finanszírozásáról. A legkevésbé meglepő adat, hogy a jelenlegi egyetemisták 87%-át támogatják, vagy eltartják a szülei. Ami viszont már érdekes, hogy kizárólag a családi támogatás által csak a diákok 32%-a tudja elvégezni az egyetemet. Ez azt jelenti, hogy legalább a diákok két harmadának a szülei nem takarítottak meg a gyermekük számára, vagy ha mégis, akkor messze nem olyan mértékben, mint szükség lett volna rá. A megkérdezettek szerint egy államilag finanszírozott szemeszter elvégzéséhez 260.000 forintra van szükség, ami havi 43.333 forintnak felel meg (6 hónapra lebontva), viszont egy naptári évben 2 hónap nagyjából a nyári (és egyéb) szünet, így ha 5 hónapra vizsgáljuk, akkor már havi 52.000 forintról beszélünk, állami finanszírozás mellett.

Mi történik, ha nincs állami támogatás?

Már most is vannak olyan egyetemi hallgatók, akiknek tandíjat kell fizetniük. Természetesen a felmérésben ők is szerepelnek. A megkérdezettek mindössze 4%-a tudná folytatni egyetemi tanulmányait, ha kevesebb mint 250.000 forintból kéne gazdálkodnia egy szemeszter alatt. Az összesített statisztika alapján a tandíjat is fizető hallgatóknak átlagosan 480.000 forintra van szükségük egy tanítási félévben. 6 hónapra lebontva ez havi 80.000 forintnak felel meg, de a reálisabb 5 hónapra vizsgálva már havi 96.000 forint. Erre mondta azt tegnap az egyik kedves ügyfelünk: „Na az azért nem kicsit húzós :)” Mit gondol mire az Ön gyermeke egyetemista korba ér, hány hallgatót fog támogatni az állam, többet vagy kevesebbet?

Mi történik, ha részt vesz gyermekünk a mesterképzésben?

Szigorúan számszakilag vizsgálva azt jelenti számunkra, hogy állami finanszírozás mellett egy diploma megszerzése (10 szemeszter alatt) 2.500.000 forintba kerül. Abban az esetben, ha tandíjat is kell fizetnünk, akkor ez a szám nagyjából 5.000.000 forint. Ezzel kapcsolatban felmerül bennünk is egy-két kérdés: Vajon hány hallgató végzi el az egyetemet csúszás, plusz félév nélkül? Mennyire vehetjük biztosra az állami finanszírozást a felsőoktatásban?

Röviden, mi arra jutottunk, hogy érdemes a legrosszabb esetre felkészülni, így nem érhet minket kellemetlen meglepetés. Tervezzünk be egy 5-6 millió forintos kiadást a felsőoktatásra, mert ha lesz állami támogatás, vagy bármi okból nem kell az összes megtakarított pénzt az oktatásra fordítani, a pénznek akkor is tudjuk majd hasznát venni.

A megoldást erre a megoldandó feladatra úgy hívják, hogy rendszeres gyermekcélú előtakarékosság. Egy havi 20.000 forintos megtakarítással körülbelül 5.645.266 forintot (mai vásárlói értéken) össze tudunk gyűjteni 18 év alatt. Keress fel szakértőnket, hogy megmutassa milyen megtakarítási formával, melyik konstrukcióval tudja Ön is kitermelni ezt az összeget!

A feladat adott, oldjuk meg

Ebben a cikkben bemutattuk, hogy jelenleg, 2014-ben milyen körülmények uralkodnak a felsőoktatásban, és ennek finanszírozásában. Ha elodázzuk a gyermek előtakarékosságot, vagy homokba dugjuk a fejünket, azzal csak saját gyermekünknek ártunk. Töltse ki az itt található űrlapot, hogy megtakarítási szakértőnk felkeresse Önt,és minél hamarabb el tudja indítani azt a gyermek előtakarékosságot a sok közül, amely valóban lehetővé teszi gyermeke számára a felsőfokú tanulmányait.

Személy
Kapcsolódó bejegyzések:

 • Mi a GYET?
 • A lakáskassza, mint gyermek megtakarítás
 • Befektetés gyermekeknek 1. rész
 • Gyermek életbiztosítás
 • Miért fontos szülőként megtakarítani?


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu