Ön is gondol gyermekére?

havi 10.000 Ft - 20 évig - 7,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 20 évig - 15,4 millió Ft
havi 30.000 Ft - 20 évig - 24,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 10 évig - 3,9 millió Ft
havi 40.000 Ft - 10 évig - 7,7 millió Ft

Keressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

Drága az iskolakezdés

Utolsó módosítás: 2013.09.04.

A legnagyobb iskolakezdési költségekkel akkor merülhetnek fel, ha gyermekünk megkezdi felsőoktatási tanulmányait. Persze a gyermek tartozhat azon szerencsések közé, akik bekerültek az államilag finanszírozott képzések egyikébe, de még így is jelentős terheléssel kell szembenéznie a családnak.

Nincsen tandíj, de mégis van?

Hivatalosan ugyan tandíj még nincsen, de a felsőoktatási költségek nagy részét mégis a szemeszter ára teszi ki. A felmérések szerint ráadásul ezt a szülők több mint kétharmada képtelen kifizetni a mindennapos kiadások mellett.A dolog érdekessége, hogy egy félév ára átlagosan 250 ezer forintba kerül, pedig ez óvatos becslésnek számít. Ennél többet kell fizetnie a gépészmérnököknek és a villamosmérnököknek is, de az orvosi képzés nagyjából félévenkénti 1millió forintjával igencsak kiemelkedik a listából.

A családi kassza terhén enyhíthet ugyan a Diákhitel felvételi lehetőség, de kétségtelenül nem szeretnénk, ha gyermekünk egyből hitelteherrel kezdené a felnőtt életét. Azt se felejtsük el, hogy a hitel csak átmeneti megoldás, hiszen nem olyan talált pénz, amit ne kellene később kamatostul visszafizetni.

Költözik a gyerek: kollégium, albérlet vagy saját lakás?

A felsőoktatási tanulmányok kezdetén a másik nagy kérdés, hogy a gyermekünk megengedheti-e magának, hogy a szülői házból elköltözzön. A statisztikák ugyan kimutatták, hogy egyre több fiatal csak később hagyja el a családi fészket, de az sem elhanyagolható felvetés, hogy vajon sokan nem a korlátozott lehetőségeik miatt maradnak-e a szüleik mellett.

A kollégiumi elhelyezés már havi 10 ezer forinttól megoldható, persze az sem mindegy, hogy ez vidéken vagy a fővárosban történik-e. A jobban felszerelt kollégiumok azért valószínűleg  az átlagnál drágábbak.

Az albérlet is közkedvelt opciónak számít, ami egyedül ugyan nem olcsó, de ha több diák lakik egy lakásban, a költségek is megoszlanak.

A szülők előzetes megtakarítása nélkül csak kevés csemete engedheti meg magának, hogy saját lakásba költözzön. Az albérlettel szemben viszont előnyös, hogy állandó és stabil otthont jelent, ráadásul így az albérleti díjat is meg lehet úszni. Rezsiköltségekkel viszont ebben az esetben is számolni kell.

Tankönyvek és utazás

Ha a már felsorolt költségelemeken átrágtuk magunkat, akkor még mindig a fejünkhöz kaphatunk, hiszen az iskolába jutáshoz és a tanuláshoz kötődő kiadásokkal még nem is kalkuláltunk.

Természetesen a tankönyvek árát a gyermekünk megspórolhatja, ha a jegyzeteit a könyvtárból kölcsönzi, családtagoktól vagy ismerősöktől megörökli, vagy a tankönyvbörzén, alacsony áron jut hozzá.

Nappali tagozatos gyermekünk korlátlanul, míg a levelezősök a lakhely és az iskola között kedvezménnyel utazhatnak ugyan, de érdemes arra gondolni milyen anyagi megterhelést jelent ez, ha több száz kilométert is ingáznia kell a gyermeknek.

Egyéb költségek

Persze az alap kiadásoknál még nem vettünk számításba mindent. Ez azt jelenti, hogy a gyermek étkezéséről gondoskodni kell, amellett, hogy fontos a sportolás és valószínűleg nem hagy ki más társasági és szabadidős tevékenységeket sem. Persze mindenki addig nyújtózkodik, ameddig a takarója ér.

Hogyan lesz pénz a gyermek életpályáján felmerülő költségek fedezésére?

A lehetőség ugyan adott, de a gyermek nem biztos, hogy megteheti, hogy a felsőfokú tanulmányai mellett még munkát is vállaljon. Igaz a nyári a munkával már egészen szép summára szert tehet, de az legfeljebb arra elég, hogy nyaralását, autó vásárlását, a bulizásokat finanszírozza belőle.

A gyermek esetenként az államtól és iskolától támogatásra is számíthat, legyen szó a szociális támogatásról, vagy a tanulmányi eredmények alapján járó tanulmányi ösztöndíjról. Ez utóbbi egyébként csak az államilag finanszírozott képzésben részt vevő diákoknak jár.

Szülőként viszont indokolt az, hogy a gyermekünk jövőjét érintő eseményeke már a gyermek születésekor gondoljunk, és előre eltervezzük azt, hogy az életpályája során felmerülő költségeket miből tudjuk majd fizetni. Azt nem nehéz belátni, hogy a tandíj költségét a család az aktuális jövedelméből képtelen kigazdálkodni, éppen ezért kiemelkedően fontos az, hogy bizonyos pénzösszeget már a születésétől fogva elkezdjünk tartalékolni a gyermek számára.

Segítünk Önnek kiválasztani a gyermeke jövőjéhez legjobban igazodó megtakarítási megoldást. Ehhez nem kell mást tennie, mint, hogy ajánlatot kér tőlünk és szakképzett tanácsadóink egy munkanapon belül felveszik Önnel a kapcsolatot, egy ingyenes személyes elemzés céljából.

Kalkulátorunkkal kiszámíthatja, hogy ha hosszútávon pénzt takarít meg, gyermeke mekkora megtakarítási összegre számíthat felnőtt korában.

SzemélyKapcsolódó bejegyzések:

 • Megtakarítás többgyermekes családban
 • Megtakarítás újszülöttnek
 • Kinek jár a TGYÁS?
 • Életbiztosítás gyermekeknek
 • Legjobb Babakötvény


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu