Ön is gondol gyermekére?

havi 10.000 Ft - 20 évig - 7,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 20 évig - 15,4 millió Ft
havi 30.000 Ft - 20 évig - 24,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 10 évig - 3,9 millió Ft
havi 40.000 Ft - 10 évig - 7,7 millió Ft

Keressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

Befektetés gyermekeknek 1. rész

Utolsó módosítás: 2014.01.06.

A mai rohanó világban a legtöbb dolog a pénz körül forog. Demográfiai és társadalmi változások hatására mindenkinek el kell kezdenie valamilyen szinten befektetésekkel foglalkozni. Legyen szó akár lakás önerőről, akár gyermek életkezdésének a támogatásáról, akár a nyugdíjról. Ez nehéz egy olyan társadalomban, ahol ez egyáltalán nem bevett szokás és nem is tanították meg nekünk. Mi most a gyermek életkezdéséhez szükséges befektetéseket vettük górcső alá.

Milyen befektetések közül választhatunk?

Gyermekcélú megtakarításnak több formája is létezik Magyarországon. Bármilyen pénzügyi befektetés, amely gyermekünk életkezdését hivatott támogatni, az gyermek célú befektetés. Nézzük meg a leggyakoribbakat:

 1. vegyes, vagy befektetéses életbiztosítás
 2. Start számla és Babakötvény
 3. TBSZ számla, tőzsdei befektetés
 4. Lakáskassza

5 részes sorozatunkból a mai részben a Start számla lesz a fókuszban.

Mi az előnye a Start számlának?

A Start számla, mint olyan a legújabb gyermek célú befektetés az összes közül (pontosan 2006-ban indult az első). Nagy előnye természetesen az állami támogatás, vagyis az hogy, a befizetéseink után éves szinten maximum 6.000 forint hozzájárulás az állam részéről. Ezen felül olyan állampapírt választhatunk a Start számlánkra, ami inflációkövető, tehát a pénzünk nem csak számértékileg, hanem vásárlói értéken is gyarapszik. 2012.10.01-től pedig a befizetésünk sincs maximálva éves 120.000 forintban.

Milyen hátránya van a Start számlának?

A Start számláknak 3 jelentős hátránya van. Az első az a felhasználása, ami jogszabály szerint van korlátozva, csak a továbbtanulással kapcsolatban lehet az összegyűlt pénzt elkölteni. A másik nagy hátránya pedig az, hogy csak a Magyar Állam Kincstárnál (MÁK) lehet nyitni, vagyis csak az államnál. Ki-ki maga döntse el, hogy ez mekkora kockázatot jelent számára. A harmadik hátrány, hogy 19 évre elkötelezzük magunkat egy állampapír mellett, ami szintén magas kockázatot rejt magában.

Mire figyeljünk a Start számlánál?

Sokakat megzavar, hogy az állami támogatás mértéke a befizetett díjak 10%-a, maximum 6.000 forint. Így a legtöbben csak éves 60.000 forintot tesznek félre gyermekünk életkezdéséhez. 18 év alatt, hozamok nélkül így mindössze körülbelül 1.100.000 forintot takarítunk meg, ami várhatóan szükséges összeg egy kilencede. Idén a Corvinus egyetemre az egyik pénzügyi szakra 600.000 forint az egy éves tandíj. Ez 20 év múlva sokkal drágább lesz, amit rendkívül nehéz lenne 1,1 millió forintból finanszírozni.

Start számla, a gyermek megtakarítási program

Összegezve a fent leírtakat a Start számlát csak azoknak javasoljuk, akiknek nincs több, mint havi 5.000 forint erre a célra, mert nekik számít a havi 500 forint plusz is. Azonban aki teheti havi 500 forintért ne válasszon 19 évre egy 100%-osan állampapír alapú megtakarítást, mert sok pénztől esik el. Korábban már összehasonlítottuk a Start számlát egy jóval hatékonyabb gyermek célú megtakarítással, ezt a cikket itt találja. A következő részben pedig hasonló részletességgel átnézzük a TBSZ-számlát, mint gyermek célú megtakarítást. Amennyiben a fenti írás elnyerte tetszését, akkor nincs más teendője, mint az itt található űrlap kitöltésével személyes konzultációt kérni szakértőnktől. 

Személy
Kapcsolódó bejegyzések:

 • Start számla maximális összege
 • Kinek jár a TGYÁS?
 • Megtakarítás többgyermekes családban
 • Befektetés gyermekeknek 2. rész
 • Gyermek megtakarítások


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu