Ön is gondol gyermekére?

havi 10.000 Ft - 20 évig - 7,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 20 évig - 15,4 millió Ft
havi 30.000 Ft - 20 évig - 24,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 10 évig - 3,9 millió Ft
havi 40.000 Ft - 10 évig - 7,7 millió Ft

Keressen minket!
Kövessen minket Facebook-on! Kövessen minket Twitteren is! Iratkozzon fel RSS csatornánkra! Írjon nekünk! Tegyen be minket a kedvencei közé!

office@grantis.hu

KÉRJE
DÍJMENTES
AJÁNLATUNKAT!
Ajánlatkérés
Tovább
Visszahívás kérés
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES HITEL TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

A TBSZ számla, mint gyerek megtakarítás

Utolsó módosítás: 2014.10.09.

Biztos Ön is folyamatosan keresgél a különböző megtakarítási formák között, hogy megtalálja azt, ami gyermekének a legjobb lesz. Így akár a TBSZ számla is szóba jöhet, mint esetleges gyermek megtakarítás. Vajon hatékony megoldást nyújt gyermekünk számára? Nézzük meg!

 

A gyermek megtakarítás célja

Minden gyermek megtakarítást azért indítunk el, hogy csemeténk életkezdését anyagilag is tudjuk támogatni. Ez általában a felsőfokú tanulmányok finanszírozását szokta jelenteni, de az összegyűlt pénzösszeget a gyermek (adott megtakarítás esetén) akár felhasználhatja utazásra, lakáscélra, vagy amire szükséges. Az ehhez szükséges tőkét úgy tudjuk a leghatékonyabban a rendelkezésére bocsátani, ha rendszeresen pénzt teszünk félre számára. De hol?

 

A gyermek megtakarítási formák

Klasszikus értelemben 3 kimondott gyermek megtakarítás létezik, a bankoknál indítható gyermek megtakarítási számlák, a Magyar Államkincstárnál vezethető Start számla, és a biztosítók megoldása, a gyermek megtakarítási program. Ezen kívül van olyan szülő, aki lakástakarékon keresztül takarít meg gyermeke számára (erről itt olvashat részletesen), és itt ez az ötödik lehetőség a TBSZ számla.

 

Mi a TBSZ számla?

A „TBSZ” a tartós befektetési számla rövidítése, tehát ez egy befektetési számla. Abban különbözik a többi megtakarítási számlától, hogyha 3 évig itt kvázi „lekötjük” a pénzünket, akkor az alap adózás (kamatadó, a nyereség 16%-a, és EHO, a nyereség 6%-a, vagyis összesen 22%), helyett mindössze a nyereségünk 11%-át kell leadózni. Amennyiben az említett 3 év helyett 5 évig tartjuk itt a pénzt, akkor pedig adómentes a megtakarítás.

 

Hogyan lehet ez gyermek megtakarítás?

Gyakorlatban, amikor évközben elhelyezünk pénzt egy ilyen számlán, akkor ez az első év a gyűjtőév, vagyis év végéig itt lehet felhalmozni a pénzt, és a lekötés mindössze a következő év január elsejétől indul. Ez azt jelenti, hogy ha gyerek megtakarításként szeretnénk használni, akkor minden évben el kell egy TBSZ számlát indítani, ami 5 évente lejár, azt meg hozzácsapni, az újonnan indult TBSZ számlához. Elég macerás, és bonyolult, nem?

 

Melyek lehetnek a hátulütők?

Először is, mivel egy TBSZ számla 5 év után adómentes, ezért általában (ha minden évben indítunk egyet), akkor 5 külön TBSZ számlát kell figyelni.

Más gyermek megtakarításoknál vélhetően magasabb nyereséget tud realizálni, és nem is mindenhol ennyire kötött a mögöttes befektetés.

Az adómentességet el tudja érni a Start számlánál, és a gyermek megtakarítási programnál is, sőt a lakáskasszára még 30%-os, évente akár 72.000 forintos állami támogatást is kaphat.

 

Jó gyermek megtakarítás a TBSZ számla?

Óvatosan úgy fogalmaznánk, hogy csak nagyon-nagyon szűk azon gyermekek létszáma, akiknek tényleg ezzel a megoldással tudjuk elérni a legmagasabb lejárati összeget. Összegezve 10-ből 9 és félszer érdemes inkább a kimondott gyermek megtakarítási formákhoz folyamodni. Töltse ki a cikk alatt található űrlapot, és gyermek megtakarítási szakértőnk személyre szabott kalkulációk segítségével megtalálja azt a megoldást, amellyel a legjobban jár Ön, és gyermek egyaránt!

Személy
Kapcsolódó bejegyzések:

 • Kinek jár a TGYÁS?
 • Legjobb Babakötvény
 • Gyermek megtakarítások
 • Legjobb Start számla
 • Vajon sikerül ösztönözni a gyermekvállalást? A GYED Extra 3+1 program


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu