Ön is gondol gyermekére?

havi 10.000 Ft - 20 évig - 7,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 20 évig - 15,4 millió Ft
havi 30.000 Ft - 20 évig - 24,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 10 évig - 3,9 millió Ft
havi 40.000 Ft - 10 évig - 7,7 millió Ft

Keressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

A TBSZ számla, mint gyerek megtakarítás

Utolsó módosítás: 2014.10.09.

Biztos Ön is folyamatosan keresgél a különböző megtakarítási formák között, hogy megtalálja azt, ami gyermekének a legjobb lesz. Így akár a TBSZ számla is szóba jöhet, mint esetleges gyermek megtakarítás. Vajon hatékony megoldást nyújt gyermekünk számára? Nézzük meg!

 

A gyermek megtakarítás célja

Minden gyermek megtakarítást azért indítunk el, hogy csemeténk életkezdését anyagilag is tudjuk támogatni. Ez általában a felsőfokú tanulmányok finanszírozását szokta jelenteni, de az összegyűlt pénzösszeget a gyermek (adott megtakarítás esetén) akár felhasználhatja utazásra, lakáscélra, vagy amire szükséges. Az ehhez szükséges tőkét úgy tudjuk a leghatékonyabban a rendelkezésére bocsátani, ha rendszeresen pénzt teszünk félre számára. De hol?

 

A gyermek megtakarítási formák

Klasszikus értelemben 3 kimondott gyermek megtakarítás létezik, a bankoknál indítható gyermek megtakarítási számlák, a Magyar Államkincstárnál vezethető Start számla, és a biztosítók megoldása, a gyermek megtakarítási program. Ezen kívül van olyan szülő, aki lakástakarékon keresztül takarít meg gyermeke számára (erről itt olvashat részletesen), és itt ez az ötödik lehetőség a TBSZ számla.

 

Mi a TBSZ számla?

A „TBSZ” a tartós befektetési számla rövidítése, tehát ez egy befektetési számla. Abban különbözik a többi megtakarítási számlától, hogyha 3 évig itt kvázi „lekötjük” a pénzünket, akkor az alap adózás (kamatadó, a nyereség 16%-a, és EHO, a nyereség 6%-a, vagyis összesen 22%), helyett mindössze a nyereségünk 11%-át kell leadózni. Amennyiben az említett 3 év helyett 5 évig tartjuk itt a pénzt, akkor pedig adómentes a megtakarítás.

 

Hogyan lehet ez gyermek megtakarítás?

Gyakorlatban, amikor évközben elhelyezünk pénzt egy ilyen számlán, akkor ez az első év a gyűjtőév, vagyis év végéig itt lehet felhalmozni a pénzt, és a lekötés mindössze a következő év január elsejétől indul. Ez azt jelenti, hogy ha gyerek megtakarításként szeretnénk használni, akkor minden évben el kell egy TBSZ számlát indítani, ami 5 évente lejár, azt meg hozzácsapni, az újonnan indult TBSZ számlához. Elég macerás, és bonyolult, nem?

 

Melyek lehetnek a hátulütők?

Először is, mivel egy TBSZ számla 5 év után adómentes, ezért általában (ha minden évben indítunk egyet), akkor 5 külön TBSZ számlát kell figyelni.

Más gyermek megtakarításoknál vélhetően magasabb nyereséget tud realizálni, és nem is mindenhol ennyire kötött a mögöttes befektetés.

Az adómentességet el tudja érni a Start számlánál, és a gyermek megtakarítási programnál is, sőt a lakáskasszára még 30%-os, évente akár 72.000 forintos állami támogatást is kaphat.

 

Jó gyermek megtakarítás a TBSZ számla?

Óvatosan úgy fogalmaznánk, hogy csak nagyon-nagyon szűk azon gyermekek létszáma, akiknek tényleg ezzel a megoldással tudjuk elérni a legmagasabb lejárati összeget. Összegezve 10-ből 9 és félszer érdemes inkább a kimondott gyermek megtakarítási formákhoz folyamodni. Töltse ki a cikk alatt található űrlapot, és gyermek megtakarítási szakértőnk személyre szabott kalkulációk segítségével megtalálja azt a megoldást, amellyel a legjobban jár Ön, és gyermek egyaránt!

Személy
Kapcsolódó bejegyzések:

 • Megtakarítás többgyermekes családban
 • Életbiztosítás unoka részére
 • A takarékbélyeg, mint gyermek megtakarítás
 • Gyermek életbiztosítás
 • Befektetés gyermekeknek 1. rész


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu