Ön is gondol gyermekére?

havi 10.000 Ft - 20 évig - 7,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 20 évig - 15,4 millió Ft
havi 30.000 Ft - 20 évig - 24,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 10 évig - 3,9 millió Ft
havi 40.000 Ft - 10 évig - 7,7 millió Ft

Keressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

A takarékbélyeg, mint gyermek megtakarítás

Utolsó módosítás: 2013.09.09.

Múlt héten már mi is beszámoltunk róla, hogy szeptembertől visszatér a sokak által oly kedvelt takarékbélyeg megtakarítási forma, Takarék Matrica formájában, a Takarék Pontokban.

Sokan erős nosztalgikus érzésekkel tekintenek a régi idők felé, de a legfiatalabbak valószínűleg csak hallomásból ismerik a takarékbélyeget, amely egész generációkat tanított meg spórolni.

Egy kis történelem: a takarékbélyeg

Míg a mai fogyasztói társadalomban a hitelből való költés dívik, addig a régi időkben még egyszerűbben rá lehetett venni az embereket arra, hogy takarékoskodjanak. A gyermekek megtakarítása pedig ilyen szempontból is kiemelkedőnek számított.

A 80-as években még működő rendszer szerint hetente, kéthetente vagy éppen havonta tudtuk a szüleinktől kapott zsebpénzünket takarékbélyegbe fektetni.

A takarékbélyegeket az iskolákban értékesítette egy arra megbízott tanár és a magát a takarékossági időszakot is a tanévhez igazították, szeptember 1-től, a rá következő év május 31-ig.

Iskolai takarékbélyeget 1,2,5, és 10 forintos címletekben vásárolhattunk, de megjelent azért az 50 forintos címlet is. A bélyegeket a gyűjtésre alkalmas iskolai takarékbélyeg gyűjtőlapra ragaszthattuk be, melyet az erre megbízott tanerő iskolai pecséttel hitelesített az év végén. Ezt válthattuk be anno még az OTP Bank fiókjaiban, így megtakarításunk kamatozott is az évek folyamán.

Takarékbélyeget utoljára az 1991-92-es tanévben vehettük, de így is négy évtizedig működött a végén már túl nagy adminisztrációs terhekkel sújtott konstrukció.

Az új Takarék Matrica

Az új szabályok szerint előírás az, hogy a szülő a gyermek részére Csemeteszámlát nyisson egy választott TakarékPont fiókban. Ezután, ha a szülő esetenként a számlára minimum 500 forintot befizet, a gyermek egy csomag matricát kap, amelyet gyűjthet egy a számlanyitáskor kapott TakarékMatrica albumba. Így a gyermek nem csak jól szórakozik, hanem a megtakarításra is nevelhető.

Ha a gyermek a 160 különböző matricát összegyűjti, és ezt a számlanyitás helyén bemutatja, akkor további ajándékokat is kaphat, mint pl. hátizsák, tolltartó, stb. Könnyen belátható tehát, hogy az új rendszer csak szülői felügyelettel működik. Ettől függetlenül az elképzelés kiváló, hiszen a matrica gyűjtés élménye mellett, hatásos módszer lehet arra, hogy a gyermek az előtakarékoskodás fontosságát megtanulja.

Csemete számlát egyébként a gyermek 6 és 14 éves kora között lehet nyitni, és a számlára befizetni is csak a szülő tud. A számla fenntartása havonta 55 forintba, családi kedvezménnyel 0 forintba kerül és az igényelhető bankkártyával havi egy készpénzfelvétel ingyenes.

Nem nehéz tehát kisakkozni, hogy önmagában az új TakarékMatrica rendszer inkább szórakoztatva tanítja a gyermeket a spórolásra, de más a gyermek jövője szempontjából fontos előtakarékossági formákat nem helyettesít.

Amennyiben Ön szeretne megismerkedni más, az államtól független gyermek megtakarítási megoldásokkal is, kérjen ajánlatot tanácsadóinktól, akik az ország egész területén elérhetőek az Ön számára.

Kalkulátorunkkal kiszámíthatja, hogy ha gyermeke részére rendszeresen pénzt takarít meg, mekkora összeggel gazdálkodhatnak néhány év múlva.

SzemélyKapcsolódó bejegyzések:

 • Újszülött megtakarítás
 • Megtakarítás újszülöttnek
 • Hogyan történt a Babakötvény államosítása?
 • Legjobb Start számla
 • Életbiztosítás unoka részére


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu