Lakáskassza összegek:

havi 20.000 Ft - 45 hó - 3.220.000 Ft
havi 20.000 Ft - 57 hó - 3.600.000 Ft
havi 20.000 Ft - 72 hó - 5.000.000 Ft
havi 20.000 Ft - 96 hó - 6.400.000Ft
havi 20.000 Ft - 120 hó - 8.000.000 Ft

Keressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!Lakás Előtakarékosság

Utolsó frissítés: 2017-11-23

Lakás előtakarékosság Az önerő nélküli lakáshitelek ideje lejárt!Lakás előtakarékosság kalkulátor 2018Miért van szükség lakás előtakarékosságra?Lakáshitel kontra lakás előtakarékosságA lakáshitel és a lakás előtakarékosság pénzáramainak összehasonlításaA lakáskassza vagy lakástakarékpénztárA lakáskassza előnyeiA lakáskassza hátrányaiKinek ajánlott a lakáskassza?Unit-linked típusú lakás előtakarékosságA lakáskassza és a Unit-linked összehasonlításaMelyik a jobb a lakáskassza vagy a Unit-linked alapú lakás előtakarékosság?

 

az önerő nélküli lakáshitelek ideje lejárt

Lakás előtakarékosság tipp

SZÁMOLJA KI ÖN IS!

Ha többet szeretne tudni a lakástakarékpénztárak működéséről akkor kérem tekintse meg a lakastakarekpenztarak.hu oldal kalkulátorát. Ez Magyarország első független lakástakarék összehasonlító oldala, ahol Ön is kiszámolhatja hogy melyik a legkedvezőbb ajánlat az Ön számára!

Néhány éve még a piacon elérhetőek voltak 0%-os önerő nélküli deviza alapú lakáshitel konstrukciók, azonban a válság beköszöntével ezek a kedvezmények mára teljesen eltűntek. 2018-ban a kereskedelmi bankok kínálataiban jelzáloghitel már csak forint alapon lelhető fel, illetve lakáshitelek esetében a szükséges önerő a vételár legalább 30%-a! Ez a lakásvásárlók számára azt jelenti, hogy amennyiben nincsen bevonható pótingatlan (pótfedezettel a 100%-os finanszírozás is lehetséges) a tulajdonukban, akkor a vásárlás pillanatában a vételár legalább egynegyedével rendelkezniük kell készpénzben!

Ez még egy alacsonyabb árfekvésű ingatlan esetében is minimum 3-5 milló forintot jelent, amely előteremtése nem könnyű feladat! Szerencsére azok akik időben elkezdik a lakás előtakarékosságot már akár havi 15.000 - 20.000 Ft befektetésével is számot tevő lakásvásárlási tőkére tehetnek szert az évek során, ráadásul állami támogatások és adókedvezmények is igénybe vehetők

Lakás előtakarékosság KALKULÁTOR 2018

A lakás előtakarékosság kalkulátor segítségével Ön is kiszámolhatja, hogy mekkora havi befektetés mellett érhető el a kívánt önerő a kitűzött időpontra. A további indormációk és az esetleges lakás előtakarékossági támogatások igénybevételéhez ugyanitt egy kattintással kérje díjmentes ajánlatunkat!

miért van szükség lakás előtakarékosságra?

A legjobb lakáshitelek egy helyen!Egyrészt azért, hogy a minimális önerőt összegyűjtsük, tehát egyáltalán esélyünk legyen lakáshoz jutni. A másik ok pedig, hogy minél kevesebb hitelt kelljen felvennünk, mert a jelzáloghitel drága és nem kifizetődő. A lakáshitel számunkra egy szükséges rossz megoldás, amelyre mindenki rá van kényszerülve, de tudatos tervezéssel és a legkedvezőbb ajánlat szakszerű kiválasztásával elérhető, hogy az eladósodás a lehető legkevesebb ráfizetéssel történjen!

lakáshitel kontra lakás előtakarékosság

Annak aki tudja, hogy x éven belül lakást fog vásárolni alapvető célja a hátralévő idő alatt elérhető legmagasabb önerő előteremtése, annak érdekében, hogy a legkisebb összegű lakáshitelt kelljen majd igényelni.

Ez egyrészt azért fontos mert nyilván minél alacsonyabb a jövőben majd felvett lakáshitelünk törlesztőjének összege értelemszerűen annál több pénzünk marad havonta a megélhetésre. Ráadásul azt is mindenki tudja, hogy a hitel drága, hiszen egy 20 éves futamidejű lakáscélú kölcsönre az évek során még a legkedvezőbb THM mellett is minimálisan is a felvett összeg dupláját fizetjük vissza!

Másrészt viszont az önerőre félretett azaz a megtakarított pénz közel 20%-kal többet ér mint a hitelként kifizetett pénz!

Ugyanis a jelenleg igényelhető legolcsóbb lakáshitelek is évi 8-10%-os THM-el érhetőek el, amely azt jelenti, hogy évente 8-10%-kal többet fizetünk vissza a felvett összegre, ez tehát számunkra veszteség. A lakás előtakarékosság esetében viszont hosszútávon éves szinten legalább 10-12%-os évi átlaghozammal számolhatunk, mivel ennyivel több pénzünk keletkezik évente, ez számunkra nyereség. Az infláció közös tényező így a viszonyítás során ettől nyugodtan eltekinthetünk.Az átlagosan éves 9%-os veszteség és a 11%-os nyereség közötti különbség (-9-11=20) évente 20%, azaz a pénzöszeg egy ötöde!

Leegyszerűsítve tehát kijelenthetjük, hogy minden egyes forint évente, amelyet nem hitelként veszünk fel, hanem tudatosan megtakarítunk, átlagban 20%-kal többet ér! És hogy ez számszerűsítve pontosan mit jelent? Nézzük meg mi van abban az esetben, ha 15 millió forintot 15 év alatt lakáshitel keretein belül törlesztünk vissza, vagy ha ugyanazt az összeget előgondoskodással teremjük elő:

a lakáshitel és a lakás előtakarékosság pénzáramainak összehasonlítása

Lakás előtakarékosság és lakáskassza

  lakáshitel lakás előtakarékosság
havi ráfordítás 155.000 Ft 43.000 Ft
éves érték változás - 9% + 11%-os
teljes befizetés 27,9 Millió Ft 7,7 Millió Ft
tényleges érték 15 Millió Ft 15 Millió Ft
EREDMÉNY - 12,9 Millió Ft + 7,3 Millió Ft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fenti példaszámítás alapján mindenki számára egyértelművé válhat, hogy miért fontos a tudatos lakás előtakarékosság, és a minél nagyobb összegű önerő felhalmozása! Ez persze nem azt jelenti, hogy 15 éven keresztül tegyünk félre havonta annyit, amennyit csak tudunk, és éljünk kenyéren és vízen, hogy „megússzuk a hitelt!” Pusztán arról van szó, hogy mindenki, aki a jövőben lakás vásárlását tervezi, a lehetőségeihez és anyagi helyzetéhez mérten, a megfelelő mennyiségű havi megtakarítással járuljon hozzá az elérhető legmagasabb összegű önerő összegyűjtéséhez, annak érdekében, hogy hosszútávon a lehető legtöbb pénz maradhasson a zsebében! Arról nem is beszélve, hogy ha az ember már hozzászokott a lakás előtakarékosságra fordított havi kiadáshoz, a hitel felvételekor a törlesztőrészlet fizetése sem fog akkora hirtelen anyagi terhet jelenteni! 

A lakáskassza vagy lakástakarékpénztár

Amikor lakás előtakarékosság-ról beszélünk a legtöbb ember jellemzően a lakástakarékpénztárra vagy lakáskasszákra gondol. Szinte az összes kereskedelmi bank fiókjában valamint a postán is az ügyintézők előszeretettel javasolják az Ügyfeleknek a csábító lehetőséget: „Ön lemondana évi 72.000 forint támogatásról?"

A lakástakarékpénztár vagy lakáskassza egy megtakarítási és hitel lehetőség kombinációja. Olyan számlaként fogható fel, ahova az előtakarékoskodó havi rendszerességgel köteles egy általa meghatározott díjat fizetni, és az így évente befizetett teljes összegre minden év végén 1,5-3%-os betéti kamatot valamint 30% plusz jóváírást kap állami támogatás formájában. A szerződésenkénti havi díj 20.000 Ft-ra, (ezáltal az állami támogatás évi 72.000 Ft-ra) a futamidő pedig 10 évre van maximalizálva. A teljes összeghez, amely csak lakáscélra fordítható, előre meghatározott időpontokban, illetve a lejártakor lehet hozzáférni. Az állami támogatás pedig csak abban az esetben jár ténylegesen, ha hozzáférés legalább a negyedik évben történt! Amennyiben például 6 éves a futamidő és mi a félidőben, a 3. évben szeretnénk lakást venni a 30%-os támogatás elveszik! Ezen felül kedvezményes kamatozású lakáshitel részhez is juthat az előtakarékoskodó, amelyet szintén minimum a 4. év letelte után vehet igénybe.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a maximális 10 év alatt így legfeljebb 3.200.000 Ft-unk gyűlik össze a számlán, amely éves szinten közel 9%-os hozamot jelent. Emellett jogosultak vagyunk kb. 4,5 millió forint kedvezményes kamatozású lakáscélú hitel felvételére. Ennek a két számnak az összegéből jön ki a 7.700.000 Ft-os ún. szerződéses összeg, azaz amennyire ténylegesen jogosult az előtakarékoskodó.

a lakáskassza előnyei

Lakás előtakarékosság és lakáskassza

 • A 30%-os évente maximális 72.000 Ft állami támogatás alanyi jogon jár mindenkinek.
 • A 10 éves megtakarítási időszak esetén, az éves 6,5 %-os, illetve 4 év esetén az éves 14,6 %-os hozam (állami támogatást beleszámolva) garantált, és kamatadó mentes.
 • A lakáshitel szerződéskötéskor rögzített 6% - 7,6%-os THM-je szintén kedvező.
 • Több személy nevére is köthető a családban. (házastárs, gyermek, unoka, szülő, testvér, stb...)
 • Bármilyen lakással kapcsolatos kiadásra felhasználható, pl.: lakáshitel kiváltása, házépítés, telekvásárlás, felújítás, ráépítés, energiatakarékos korszerűsítés, nyíilászáró csere, konyhai bútorok és berendezések cseréje, kandalló és cserépkályha, kút, öntözőrendszer, terasz, garázs és kertépítés finanszírozása.
 • Lakásszövetkezetek és társasházak is köthetik felújításra, korszerűsítésre a lakás előtakarékosságot. 

a lakáskassza hátrányai

 • Amennyiben nem a futamidő felénél, vagy a lejáratkor nyúlunk hozzá a tőkéhez, elbukjuk az állami támogatást és a befizetett pénzt is csak csökkentett értéken tudjuk kivenni. (az infláció és a levont költségek miatt)
 • Az 1%-os számlanyitási díj és egyéb költségek bizonyos esetekben nagyon magasak lehetnek, 10 éves konstrukciónál akár 77.500 Ft is, azaz több közel 1 évi állami támogatás összege!
 • Az elérhető éves hozam fix, így maximuma is korlátozva van. Egy 10 éves megtakarítási időszak esetén magasabb hozam is elérhetől más lakás előtakarékosság konstrukciókkal.
 • A lakáskassza több személy nevére is köthető a családban, ebben az esetben azonban mindenkinek a neve kell, hogy szerepeljen a vásárolni kívánt lakás tulajdoni lapján.
 • A kedvezményes lakáscélú hitel futamideje is maximalizálva van, így a törlesztő magasabb lehet mint a banki hitelek esetében.
 • Az állami jellegnek köszönhetően körülményes az ügyintézés, és három hónap is eltelhet a megtakarítás illetve a hitelösszeg kiutalásáig, amely viszont veszélyeztetheti az adásvételi szerződést, ezáltal fennállhat az ingatlan vagy a foglaló összegének elvesztése.
 • Indexálást nem lehet választani, ezáltal a lakás előtakarékosságba befizetett pénz egyre kevesebbet ér.

kinek ajánlott a lakáskassza?

A lakáskassza megfelelő választás lehet azoknak a lakás előtakarékoskodóknak, akik kevésbé járatosak a pénzügyekben és inkább az alcsonyabb de garantált hozamot részesítik előnyben. Akiknek nem kiemelkedően fontos a hozzáférés és mindenképpen szeretnék kihasználni az állami támogatásokat. Ajánljuk további mindenkinek a 4-5 éves konstrukciót a rendszeres lakásfelújításokra és az esetleges korszerűsítési munkálatok finanszírozására. 

Létezik azonban a lakáselőtakarékoskodók számára egy másik lehetőség is a szükséges önerő felhalmozásához, amely a lakástakarékpénztárnál viszonylag nagyobb szabadságot engedélyez.

unit-linked típusú lakás előtakarékosság

A Unit-linked életbiztosítás egy olyan új fajta biztosítási konstrukció, amely ötvözi a megtakarítás hozamtermelő képességét az életbiztosítás védelmével. Csak az esetleges jogi és adózási előnyök miatt tartozik az életbiztosítási kategóriába, valójában egy megtakarítási termékről van szó. Pontosan emiatt már csekély kockázati díjrésszel is indítható, amely által elérhető, hogy a befizetett díj 90-95%-a befektetésre kerüljön, így tökéletes alternatívát jelent lakás előtakarékosságra! (Ugyanez az arány a vegyes és elérési életbiztosítások esetében 40%-60%.)

A biztosító szabad kezet ad, hogy a befizetésre kerülő díjakat hova és milyen arányban fektessük be, valamint a havi díj összege sincsen korlátozva. A befizetett díjból különböző befektetési eszközalapokból vásárolhatunk magunknak ún. befektetetési egységeket. Ezekkel a befektetési egységekkel a gazdasági életben résztvevő nagyobb iparágak és vállalatok működését támogatjuk, cserébe pedig részesülhetünk az általuk elért profitból.

A hozam leegyszerűsítve abból származik, hogy az alacsonyabb árfolyamon vásárolt befektetési egységeket egy megfelelő pillanatban-drágábban adjuk el. A hozamból és a további befizetésekből aztán újabb befektetési egységeket vásárolunk, amit később szintén drágábban adunk el. Minden azon múlik, hogy melyik pillanatban és hogyan reagálunk a piaci változásokra és milyen stratégiával menedzseljük az adott befektetési portfóliót.

A kockázatot tehát ebben az esetben az ügyfél és a tanácsadó viseli cserébe viszont a lakáskasszával ellentétben sem a havi díjat sem pedig az elérhető hozamot tekintve sincsenek felső korlátozások! Mindenki a céljainak és a kockázatviselési hajlandóságának megfelelően választhatja ki az eszközalapo(ka)t amely(ek)be fektet és ennek megfelelően a befektetési stratégiáját.

A piacon jelenleg több mint 10 biztosító 50-nél is több unit-linked alapú lakás előtakarékossága érhető el, melyek között a lényeges különbséget a befektetési alapok és a költségszerkezet adják. Minden esetben érdemes a levont költségekről és az egyes eszközalapok múltbéli hozamairól tájékozódni mielőtt a döntést meghozzuk. 

a lakáskassza és a unit-linked összehasonlítása

Tulajdonság lakáskassza unit-linked
felhasználás csak lakáscélra bármire szabadon
havi díj korlát 20.000 Ft / személy nincsen
futamidő korlát 10 év nincsen
hozzáférés meghatározott időpontokban és lejáratkor 2. év után
hozzáférés egyéb időpontban egyenleg-költségek-hozam-állami támogatás a 2. év után befizetett összeg és hozamai
Állami támogatás 30% - max. évi 72.000 Ft Nincsen
Adókedvezmény kamatadó mentes 10 év után kamatadó mentes
befektetési kockázat nincsen az ügyfél határozza meg
elérhető hozam garantált 6,5 -14,6% nincsen maximalizálva
kifizetés 3 hónapon belül 2 héten belül
örökölhetőség örökölhető örökölhető
biztosítási védelem nincsen van
korlátozások személyenként maximum 1 db köthető nincsen

melyik a jobb, a lakáskassza vagy a unit-linked?

lakás előtakarékoságErre a kérdésre nem lehet általános választ adni minden esetben egyedileg határozható meg, hogy a célok és lehetőségek függvényében melyik lakás előtakarékosság bizonyul jobb választásnak.

Az optimális esetnek természetesen mindkét megoldás egyidejű igénybevétele minősül, ekkor ugyanis mind az állami támogatást mind a maximális hozamtermelő képességet kihasználjuk.

Ügyfeleinkek azt szoktuk mondani, hogy rövidebb (4-8 éves) futamidőre a lakáskassza lehet a jobb megoldás, hosszabb (10-15) év futamidőre viszont a unit-linked alapú lakás előtakarékosságokal lehet a magasabb hozamot elérni.

Kiszámoljuk Önnek, hogy melyik lakáskasszát érdemes választania a biztos célbaéréshez, mindezt akár az Ön otthonában, kényelmesen utánajárás nélkül. Töltse ki rövid űrlapunkat és mi 1 munkanapon belül jelentkezünk!

Személy
 

 

Tetszett az írás?
Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

Kapcsolódó bejegyzések:

Rezsicsökkentés saját zsebből

Utolsó módosítás: 2013.07.25.

Egy friss felmérés szerint tíz családból hét tervez valamilyen ingatlan felújítási munkát. Ezt Ön is megteheti akár állami segítséggel is.


Hozzászólás (0)

Lakásfelújítás egymillió forintból: mire költené?

Utolsó módosítás: 2013.07.25.

A rezsiköltségek csökkentésével akár olyan megtakarítási tartalékunk is keletkezhet, amely felhasználásával akár lakásunkat is felújíthatjuk.


Hozzászólás (0)

Mikor tudom megvenni álmaim lakását?

Utolsó módosítás: 2013.07.17.

Azt, hogy mikor jutok első önálló ingatlanomhoz, nagyban befolyásolja, hogy családom mennyire előrelátó és mikor kezdünk bele az anyagi felkészülésbe.


Hozzászólás (0)

Lakástakarék gyerekeknek

Utolsó módosítás: 2013.07.17.

Még mindig kevés ifjú felnőtt engedheti meg magának, hogy a szülői házból rögtön a saját lakásába költözzön. Kellő pénzügyi előrelátással viszont a családnak nem jelenthet problémát az első önálló otthon megvásárlása.


Hozzászólás (0)

Amit a lakástakarékról érdemes tudni

Utolsó módosítás: 2013.07.12.

A legújabb felmérések szerint egyre több fiatal tovább élvezi a családi fészek kényelmét. A lakás előtakarékosság komoly segítséget nyújthat nem csak az első lakás megvásárlásához, hanem a már meglévő lakás felújításához és bővítéséhez is.


Hozzászólás (0)

A lakástakarékpénztár mint megtakarítás

Utolsó módosítás: 2013.07.12.

Azok, akik biztos hozam mellett szeretnék pénzüket lakáscélra fordítani, kiváló lehetőséget biztosít a lakáskassza megtakarítás.


Hozzászólás (1)

Lakástakarék: pontosan mire használhatom?

Utolsó módosítás: 2013.07.12.

Az otthonteremtés mellett számos más lakáshoz kapcsoló költség finanszírozása megoldható a lakáskassza megtakarítással.


Hozzászólás (0)

Lakástakarék: Hogyan használjuk?

Utolsó módosítás: 2013.05.08.

Ön szerint hány évre érdemes lakás előtakarékossági szerződést kötni? Rövid bejegyzésünkből ezt is megtudhatja.


Hozzászólás (1)

Megéri-e a lakástakarék?

Utolsó módosítás: 2013.05.01.

A lakástakarékok működését, az 1997-ben hatályba lépett törvény szabályozza. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatók között óriási eltérésekt nem találunk. Vajon megéri ez nekünk?


Hozzászólás (1)

Lakás előtakarékosság állami támogatással

Utolsó módosítás: 2013.05.01.

A lakástakarék gyakorlati működése lehetőséget teremt az Ön számára, hogy lakáscélra anyagi tartalékot halmozzon fel. Megtakarítási hajlandóságát, pedig az állam előtakarékossági támogatás formájában támogatja.


Hozzászólás (0)