Lakáskassza összegek:

havi 20.000 Ft - 45 hó - 2.800.000 Ft
havi 20.000 Ft - 57 hó - 3.590.000 Ft
havi 20.000 Ft - 72 hó - 4.500.000 Ft
havi 20.000 Ft - 96 hó - 6.150.000Ft
havi 20.000 Ft - 120 hó - 7.750.000 Ft

Keressen minket!
Kövessen minket Facebook-on! Kövessen minket Twitteren is! Iratkozzon fel RSS csatornánkra! Írjon nekünk! Tegyen be minket a kedvencei közé!

office@grantis.hu

KÉRJE
DÍJMENTES
AJÁNLATUNKAT!
Ajánlatkérés
Tovább
Visszahívás kérés
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES HITEL TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

Lakástakarék: Hogyan használjuk?

Utolsó módosítás: 2013.05.08.

A jegybanki alapkamat folyamatos csökkenése miatt már igen csak nem jó üzlet a pénzünket a bankban tartani. Éppen ezért nem véletlen, hogy egyre többször szót ejtünk más megtakarítási formákról, hozzátéve, hogy a lekötött betét egyébként valójában nem tekinthető annak.
Sokan már hallottunk a lakástakarék konstrukcióról, de valóban tudjuk mit jelent az a 30 százalékos állami támogatás és kinek éri meg igazán lakás előtakarékossági szerződést kötni?

Hogyan működnek a lakáskasszák?

A három hazai lakáskassza szolgáltató működését törvény szabályozza, ami azt jelenti, hogy komoly eltéréseket nem találunk. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a lakáskassza szerződés aláírásával vállaljuk azt, hogy bizonyos pénzösszeget – legfeljebb 20 ezer forintot - rendszeresen havonta lakáscélra félreteszünk. A befizetések 30%-a után az állam otthonteremtési támogatást fizet, de ez éves szinten és személyenként a 72 ezer forintot nem haladhatja meg.

Lakástakarék és az állami támogatás

Több államilag támogatott előtakarékossági formát ismerünk, de a lakáskassza népszerűsége mind máig töretlen.  A lakás előtakarékossági szerződés kapcsán az egyik legnagyobb félreértés viszont az, ha a 30 százalékos állami támogatást ugyanekkora hozamnak is értelmezzük. Azt viszont jó, ha tudjuk, hogy önmagában a lakáskassza konstrukció az állami támogatás folyósítása nélkül vajmi keveset érne, hiszen a megtakarítás után járó betéti kamatok mindössze néhány százalékot (1-3 %) tesznek ki.

Mekkora a lakástakarék valódi hozama?

Ha jobban megnézzük, akkor a 30%-os hozam az első évben még igaznak bizonyul, de a legfeljebb 72 ezer forintos állami támogatás összege a teljes megtakarításhoz képest az évek múlásával már igen csekélynek mutatkozik. A teljes megtakarításra vetített hozam az 5. évben az 5%-ot éppen hogy meghaladja, míg a 10. évben mindössze a 3%-ot lépi át.

Mire használjuk a lakáskassza megtakarítást?

A fentiekből tisztán kitűnik, hogy lakáskassza szerződést igazán négy éves időtávra érdemes kötni, akkor viszont szinte mindenkinek kötelező. Igaz ez a pár éves megtakarítás lakásvásárlásra még nem elegendő, de ha jobban belegondolunk, négyévente biztosan találunk olyan lakáscélt, amelyet finanszírozni tudnánk. Érdemes tehát elmerülni a lakástakarék részleteiben és pontosan meghatározni, hogy milyen lakáscélunkat kívánjuk megvalósítani a néhány éves megtakarítással. Ez lehet lakás felújítása, korszerűsítése vagy bővítése is.
 Felújítás kapcsán megoldható például a lakás szigetelése, a tető felújítása, az elektromos vezetékek cseréje vagy a fürdőszoba átépítése is.

Ha szeretne Ön is többet megtudni a lakás előtakarékossági lehetőségeiről, forduljon bizalommal tanácsadóinkhoz, akik az ország egész területén elérhetőek az Ön számára.

Kalkulátorunkkal kiszámíthatja, hogy rendszeres megtakarítással milyen időtávon lehet képes lakáscélját megvalósítani.

SzemélyKapcsolódó bejegyzések:

 • Lakástakarék havi díjfizetéssel
 • Az optimális lakás előtakarékossági szerződés
 • Lakás előtakarékosság állami támogatással
 • OTP Lakástakarék
 • Lakáskassza állami támogatással


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Lakástakarék: Hogyan használjuk?

  Hajdú Balázs
  2011-ben végtörlesztettük forint hitellel a devizahitelünket. Azt szeretném megkérdezni, ha most tudok fundamenta lakáskassza szerződéssel megtakarítani még havonta, azt hány év után tudom betörleszteni a hitelembe? Köszönettel! Balázs
  Tisztelt Hajdú Balázs Úr!
  A Fundamenta lakáskassza legrövidebb szerződéses ideje 4 év 4 hónap, azaz 52 hónappal a megkötés után lehet legelőször előtörleszteni vele a lakáscélú jelzáloghitelt!
  2013.07.01.

  Deák Ferenc István

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu