Lakáskassza összegek:

havi 20.000 Ft - 45 hó - 3.220.000 Ft
havi 20.000 Ft - 57 hó - 3.600.000 Ft
havi 20.000 Ft - 72 hó - 5.000.000 Ft
havi 20.000 Ft - 96 hó - 6.400.000Ft
havi 20.000 Ft - 120 hó - 8.000.000 Ft

Keressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

Lakástakarék: Hogyan használjuk?

Utolsó módosítás: 2013.05.08.

A jegybanki alapkamat folyamatos csökkenése miatt már igen csak nem jó üzlet a pénzünket a bankban tartani. Éppen ezért nem véletlen, hogy egyre többször szót ejtünk más megtakarítási formákról, hozzátéve, hogy a lekötött betét egyébként valójában nem tekinthető annak.
Sokan már hallottunk a lakástakarék konstrukcióról, de valóban tudjuk mit jelent az a 30 százalékos állami támogatás és kinek éri meg igazán lakás előtakarékossági szerződést kötni?

Hogyan működnek a lakáskasszák?

A három hazai lakáskassza szolgáltató működését törvény szabályozza, ami azt jelenti, hogy komoly eltéréseket nem találunk. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a lakáskassza szerződés aláírásával vállaljuk azt, hogy bizonyos pénzösszeget – legfeljebb 20 ezer forintot - rendszeresen havonta lakáscélra félreteszünk. A befizetések 30%-a után az állam otthonteremtési támogatást fizet, de ez éves szinten és személyenként a 72 ezer forintot nem haladhatja meg.

Lakástakarék és az állami támogatás

Több államilag támogatott előtakarékossági formát ismerünk, de a lakáskassza népszerűsége mind máig töretlen.  A lakás előtakarékossági szerződés kapcsán az egyik legnagyobb félreértés viszont az, ha a 30 százalékos állami támogatást ugyanekkora hozamnak is értelmezzük. Azt viszont jó, ha tudjuk, hogy önmagában a lakáskassza konstrukció az állami támogatás folyósítása nélkül vajmi keveset érne, hiszen a megtakarítás után járó betéti kamatok mindössze néhány százalékot (1-3 %) tesznek ki.

Mekkora a lakástakarék valódi hozama?

Ha jobban megnézzük, akkor a 30%-os hozam az első évben még igaznak bizonyul, de a legfeljebb 72 ezer forintos állami támogatás összege a teljes megtakarításhoz képest az évek múlásával már igen csekélynek mutatkozik. A teljes megtakarításra vetített hozam az 5. évben az 5%-ot éppen hogy meghaladja, míg a 10. évben mindössze a 3%-ot lépi át.

Mire használjuk a lakáskassza megtakarítást?

A fentiekből tisztán kitűnik, hogy lakáskassza szerződést igazán négy éves időtávra érdemes kötni, akkor viszont szinte mindenkinek kötelező. Igaz ez a pár éves megtakarítás lakásvásárlásra még nem elegendő, de ha jobban belegondolunk, négyévente biztosan találunk olyan lakáscélt, amelyet finanszírozni tudnánk. Érdemes tehát elmerülni a lakástakarék részleteiben és pontosan meghatározni, hogy milyen lakáscélunkat kívánjuk megvalósítani a néhány éves megtakarítással. Ez lehet lakás felújítása, korszerűsítése vagy bővítése is.
 Felújítás kapcsán megoldható például a lakás szigetelése, a tető felújítása, az elektromos vezetékek cseréje vagy a fürdőszoba átépítése is.

Ha szeretne Ön is többet megtudni a lakás előtakarékossági lehetőségeiről, forduljon bizalommal tanácsadóinkhoz, akik az ország egész területén elérhetőek az Ön számára.

Kalkulátorunkkal kiszámíthatja, hogy rendszeres megtakarítással milyen időtávon lehet képes lakáscélját megvalósítani.

SzemélyKapcsolódó bejegyzések:

 • Lakástakarék: pontosan mire használhatom?
 • Lakás takarékpénztár
 • Lakás előtakarékosság állami támogatással
 • Lakáskassza futamidő
 • Fundamenta lakáskassza


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Lakástakarék: Hogyan használjuk?

  Hajdú Balázs
  2011-ben végtörlesztettük forint hitellel a devizahitelünket. Azt szeretném megkérdezni, ha most tudok fundamenta lakáskassza szerződéssel megtakarítani még havonta, azt hány év után tudom betörleszteni a hitelembe? Köszönettel! Balázs
  Tisztelt Hajdú Balázs Úr!
  A Fundamenta lakáskassza legrövidebb szerződéses ideje 4 év 4 hónap, azaz 52 hónappal a megkötés után lehet legelőször előtörleszteni vele a lakáscélú jelzáloghitelt!
  2013.07.01.

  Deák Ferenc István

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu