Lakáskassza összegek:

havi 20.000 Ft - 45 hó - 3.220.000 Ft
havi 20.000 Ft - 57 hó - 3.600.000 Ft
havi 20.000 Ft - 72 hó - 5.000.000 Ft
havi 20.000 Ft - 96 hó - 6.400.000Ft
havi 20.000 Ft - 120 hó - 8.000.000 Ft

Keressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

Lakáskassza összehasonlítás 2016

Utolsó módosítás: 2014.01.20.

Újdonság: elindult Magyarország első független lakástakarék összehasonlító oldala, a lakastakarekpenztarak.hu - használja Ön is a lakástakarékpénztár kalkulátort és számolja ki hogy Önnek mi a legkedvezőbb ajánlat!

Már nem csak 3, hanem 4 lakáskassza közül válogathat az, aki 2016-ban állami támogatás mellett szeretne lakással kapcsolatban megtakarítani. A négy lakáskasszát kínálja az Aegon, az Erste, a Fundamenta, és az OTP. A lakáskassza egy piaci kuriózum, mivel a lényege, hogy az állam a befizetett díjaink után 30% plusz jóváírást eszközöl a megtakarításunknál. Kezdjünk azzal, hogy tisztázzuk a szerződéses összeg fogalmát, mert tapasztalataink szerint itt fordul elő a legtöbb félreértés.

Mi az a szerződéses összeg?

A szerződéses összeg egy rendkívül összetett fogalom. Tulajdonképpen ez az összeg az, amire leszerződünk az általunk választott lakáskasszával, azaz ezt garantáltan jár nekünk. Alapvetően két részből tevődik össze, a saját megtakarításból és az opcionálisan felvehető hitelösszegből. A hitelösszeget nem kötelező felvenni (mi döntjük el), egyébként pedig a saját megtakarításunk pedig az alábbiakból tevődik össze:

 • a befizetett tőke
 • a betéti kamat
 • az állami támogatás, melynek mértéke a befizetett díjak 30%-a, maximum 72.000 forint évente

A számlanyitásnál is szerződéses összeget szokták figyelembe venni, és ez alapján számítják a számlanyitási díjat is, ez általában a szerződéses összeg 1%-a.

Mire használhatjuk fel a lakáskassza megtakarításunkat?

Az állami támogatás fejében az állam rendeletben szabályozza, hogy hogyan, és hogy mire használhatjuk fel a lakáskasszánk egyenlegét, amelyek a következők:

 • Lakásvásárlás, ez az egyik ideális módja a lakáshoz szükséges önerő kiépítésének
 • Lakás felújítás, értelemszerűen ide vonatkozik a festés, galéria építés…
 • Bővítés, új helyiség kialakítása, hozzáadása
 • Korszerűsítés, modern technológia beszerelése (légkondi, napkollektor, de akár beépített szekrény, és beépített konyhai eszközök)
 • Albérlet, csak akkor, ha bejelentett az albérleti viszony, tehát a bérbeadónak 20%-os adót kell fizetnie a bérbeadásból származó bevételei után.
 • Hiteltörlesztés, a már meglévő hitelünkbe törleszthetünk be

A felhasználás módját számlákkal kell igazolni, így ellenőrzik, hogy valóban a törvényileg előírt célokra használtuk-e fel az állami támogatással megtoldott lakás célú megtakarításunkat. Ezt a pénzintézetek eltérő százalékban határozták meg. (fontos és jelentős különbség)

Mi az a számlanyitási díj?

A számlanyitási díj, a szerződés megkötésekor keletkező egyszeri költség. Általában ez a szerződéses összeg 1%-t szokta jelenteni, mértéke 3.600-80.000 forintig terjedhet. Itt egy lényeges különbség jelentkezik a lakáskasszák közt, ugyanis egyes szolgáltatók által kínált megtakarításoknál rendszeresen előfordulnak különböző akciók, amelyeknek köszönhetően ezeket a költségeket is meg tudjuk spórolni. Általában különböző kapcsolt termék vásárlásával tudjuk ezt a költséget minimalizálni.

Az aktualitások végett érdeklődjön nálunk, szakérőnk készséggel áll az Ön rendelkezésére.

Hogyan lehet 0%-os a számlanyitás

Mivel már 4 pénzintézet kínál nekünk lakáskasszát, érdemes körültekinteni, hogy hol tudunk minél nagyobb kedvezményeket elérni. A legnagyobb költség, ami felmerül a lakáskasszákkal kapcsolatban az nem más, mint a számlanyitási díj. Mi most megmutatjuk, hogy ezeken hol tudunk spórolni.

 1. Amennyiben Erste Bónusz Hozam, vagy Erste Bónusz Hitel lakáskasszát választ, akkor a számlanyitási díj 0 forint.
 2. Az OTP lakáskasszánál szezonálisan a felét, vagyis 50%-ot el szoktak engedni a díjból
 3. Az OTP Hitel Plusz módozat mellé egy Tempo, vagy egy Net számlacsomag indításával 0 forint a számlanyitási díj.
 4. OTP Hitel Plusz mellé köthetünk még egészségpénztárat is, hogy elengedjék a számlavezetési díjat
 5. Az OTP Hitel Plusznál a 3. lehetőség, hogy ne kelljen számlanyitási díjat fizetni, az hogy igényelünk vagy egy Simple kártyát, vagy egy Jump számlát, vagy egy Multipont Mastercard klubkártyát.
 6. Amennyiben OTP Hozam Plusz módozatot választunk, akkor 50%-os kedvezmények vonatkoznak ránk, ha az előző 3 pontban felsorolt csatolt termékeket választjuk mellé (3.,4.,5. pontban)

Nézzünk meg egy konkrét összehasonlítást

Arra gondoltunk, hogy a konkrét összehasonlítások mindig jobban szemléltetik a különbségeket, így készítettünk Önnek egy összehasonlító táblázatot, amelyben összehasonlítjuk a 4 lakáskasszának a szerződéses összegeit.

 

 

A táblázat alapján egyértelműem kiderül, hogy jelentős eltérések nincsenek. Sok függ attól, hogy várthatóan igénybe vesszük-e a hitelrészt vagy sem.

Mi alapján válasszunk?

A 4 pénzintézetnél összesen 9 különböző lakáskassza típusból választhatunk, így ügyfeleinkben is gyakran felmerül ez a kérdés. Most azokat a szempontokat mutatjuk be, amelyek alapján ügyfeleink választani szoktak.

 • Ha azonnali kölcsön kell, akkor válasszuk a Fundamenta-t
 • Ha félünk a munkanélküliségtől, válasszuk az Erste Klasszik módozatot, mert itt 2-szer fél év díjátvállalás van, munkanélküliség esetén.
 • Ha kevesebb, mint 3.000 forintot tud erre a célra fordítani, akkor az OTP-nél van erre lehetőség
 • Ha a legújabb típust szeretné választani, akkor az Aegon-t válassza

 

Mi az előnye a(z)…

Fundamenta lakáskasszának?

A Fundamenta lakáskassza a legrégebb óta működő lakáskassza, nekik van a legnagyobb tapasztalatuk, és piaci részesedésük a 4 lakás takarékpénztár közül. Csak itt intézhető azonnali áthidaló kölcsön.

OTP lakáskasszának?

Az OTP lakáskassza hátterében az OTP Bank áll, aki a tőkemegfelelési mutatók szerint Európa 5 legstabilabb bankja között van, tehát stabil háttérrel rendelkezik. Rendelkezik mind Hozam, mind Hitel módozattal.

Erste lakáskasszának?

Mivel nemrég indult ez a lakáskassza, ezért jelentős akciók várhatóak. 5 módozata is van, hogy mindenki megtalálja a számára kedvezőt.

Aegon lakáskassza?

Az Aegon lakáskassza az egyetlen biztosítói háttérrel rendelkező lakáskassza az összes közül. Így jelentős kedvezmények várhatóak kombinálva egy lakásbiztosítással, vagy akár az autóra vonatkozó KGFB-sal, vagyis olyan pénzügyi termékekkel, amelyekkel így is-úgyis rendelkezünk.

Melyik módozatot válasszuk?

Mivel az Erste 5 módozatot kínál számunkra, az OTP pedig kettőt, ezért jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy melyik módozatot, illetve milyen módozatot válasszunk. Alapvető különbség a módozatok közt annyi, hogy az egyik helyen magasabb a saját megtakarítás, a másikon pedig magasabb a hitelösszeg. A választásban segít nekünk az EBKM mutató.

Javaslat: Ha nem tervezzük felvenni az opcionálisan igényelhető kölcsönt, akkor a magasabb saját megtakarítású módozatot.

Használjuk a szakértő tudását

Ebben a cikkben megnéztük, hogy mit kell tudni a lakáskasszákról, és végig és néztük mind a 4, Magyarországon is elérhető megtakarítás tulajdonságait. A különbségek, amik találhatóak közöttük első ránézésre nem tűnnek nagynak, de a sok kicsi sokra megy elv miatt, érdemes ha egy lakáskasszához értő szakember tanácsaival segít Önnek. Például abban, hogy hol mekkora részét kell a megtakarítás elköltését számlával igazolni. Az aktualitásokért és az ügyfelek számára hasznosítható apró eltérések megtalálásáért töltse ki ezt az űrlapot, és szakértőnk rövid időn belül felveszi Önnel a kapcsolatot.

Személy
Kapcsolódó bejegyzések:

 • Lakás előtakarékosság adókedvezmény
 • Lakástakarék: Hogyan használjuk?
 • Lakáskassza: a biztonságos otthonteremtés
 • Csökken a lakástámogatás
 • OTP lakás előtakarékosság


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Lakáskassza összehasonlítás 2016

  Révay József
  61 éves vagyok, és a feleségem is. Szeretnénk idén kötni 4 éves futamidőre havi 20000.- Ft befizetett összeggel valamilyen lakáskasszát úgy, hogy a futamidő végén legalább 3.000.000.- Ft összeghez jussak. lehetséges-e, és melyik banknál. Révay József
  Tisztelt Révay József!

  Természetesen tudunk Önnek olyan lakáskasszát ajánlani ahol 4 év múlva (ekkora megtakarítás mellett) 3 millió forint feletti összeghez juthatnak, érdemes ezt a cikket elolvasnia.
  Ha elnyerte tetszését, kérjen tőlünk egy független tanácsadást!

  2014.05.23.

  Deák Ferenc István

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu